Hallgatói dolgozatok (TTK)
Állandó link (URI) ehhez a kategóriához
Böngészés
Hallgatói dolgozatok (TTK) Szerző szerinti böngészés "Abonyi, Tünde"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Apis mellifera alfajok hibridizációja Magyarországon és LengyelországbanAbonyi, Tünde; Kusza, Szilvia; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetMagyarországon a krajnai méh (Apis mellifera carnica) őshonos, mely kiválóan alkalmazkodott a hazai éghajlathoz. Genetikai tisztaságának megőrzése fontos feladat, mivel a szomszédos területekről érkező vagy betelepített alfajok veszélyeztetik génkészletének fennmaradását. Lengyelország területei főként a sötét európai mézelő méh (Apis mellifera mellifera) által benépesítettek, de a déli régiókban az A. m. carnica is megjelenik. Célunk volt, a hazánkban őshonos Apis mellifera carnica és a Lengyelországban őshonos Apis mellifera mellifera alfajok genetikai változatosságának feltérképezése és a közöttük létrejövő hibridizáció mértékének megállapítása DNS mikroszatellit markerek segítségével. Vizsgálatunk eredményei fontosak lehetnek mind a magyar, mind a lengyel mézelő még populációinak fenntartásában, védelmében, esetleg új védelmi intézkedések meghozatalában, továbbá a hibridizációs hatások ellen létrehozott területek megőrzésében, újabb védelem alá kerülő területek kialakításában.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Tejfehérje gének polimorfizmus vizsgálata kiskérődzőkbenAbonyi, Tünde; Kusza, Szilvia; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA tejfehérje gének alléljai változatosságot mutatnak, vannak erős allélok, melyek normál mennyiségű tejfehérjét eredményeznek a tejben, gyenge allélok, melyek már csak minimális szintet, a zéró allélokról pedig nem íródik át fehérje. Genetikai vizsgálatokkal kimutathatóak ezek a gyenge és zéró allélok is, melyekről nem, vagy csak minimális mennyiségű fehérje keletkezik. A gyenge és zéró allélokat hordozó egyedek szelektálásával, és továbbtenyésztésével csökkent és zéró fehérjetartalmú tej előállítása válik lehetségessé.