Az innováció gazdasági kérdései a juhtenyésztésben

Absztrakt

Vizsgálataim során három olyan innovációt emeltem ki, melyek mindegyike egy olyan végtermék előállítását szolgálja, mely egyedülálló hozzáadott értéket tartalmaz és számos további innovációs lehetőséget rejt magában. Ez a termék a juh kefir. A vizsgált innovációk és technológiai elemek komplex ökonómiai értékelését a juhtej, a juhsajt (kashkaval) és a juh kefir termékek által realizálható árbevételek tekintetében vizsgáltam. Még a kashkaval típusú juhsajt sem tartalmaz akkora hozzáadott értéket, hogy a vizsgált innovációs befektetések megtérüljenek. A juh kefir kifejlesztése és piaci bevezetése érdekében végzett innovációs tevékenységet vizsgálva megállapítható, hogy pénzforgalmi egyenlege már a megvalósítást követő 2. évtől pozitív, jelentős profit termelésre képes.

During my investigations, I highlighted three innovations, all of which serve the production of a final product, sheep kefir. This product contains a unique added value and involves several innovational opportunities. I examined the complex economic analysis of the innovations and technological elements investigated with respect to revenues from the sale of sheep milk, sheep cheese (kashkaval) and sheep kefir. The kashkaval-type sheep cheese does not contain sufficient added value to cover the costs of innovational investments. Investigating the innovational activity for developing sheep kefir and for its market introduction, its cash flow balance becomes positive already in the second year after realization, and is able to generate significant profit.

Leírás
Kulcsszavak
juhtenyésztés, sheep breeding, juhtej-termelés, juh kefir, megtérülés számítás, sheep milk production, sheep, recovery calculation, innováció, innovation, kefir
Forrás