A PRP talajkondicionáló szer első magyarországi alkalmazásának tapasztalatai

Dátum
2011-10-25T09:40:34Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatom témája a PRP SOL talajkondicionáló szer alkalmazása és hatásvizsgálata. Első magyarországi alkalmazása a Debreceni Egyetem AGTC KIT Karcagi Kutató Intézetben történik az 1997-óta folyó talajművelésű kísérletben. Célom ennek a talajkondicionáló szernek - a gyártó által ígért – a pozitív hatásainak a tesztelése volt, annak figyelembevételével, hogy az első alkalmazás utáni talajállapot felmérése még nem ad lehetőséget messzemenő következtetések levonására, de mindenképp hasznos alapját adja egy hosszabb távú, több évre kiterjedő vizsgálatsorozatnak.

A PRP talajkondicionáló hatásainak vizsgálatára irányuló kísérletet a Debreceni Egyetem AGTC KIT Karcagi Kutatóintézetének H-1 jelű tábláján állítottuk be. A terület talajának típusa mély humusz rétegű, mélyben szolonyeces réti csernozjom. A PRP talajkondicionáló szert 2010. október 7-én, 150 kg/ha-os dózisban jutattuk ki a területre az alábbi vázlatnak megfelelő területarányokkal. A parcellákba 2011-ben napraforgó jelzőnövény került.

2011.04.12.-én kezdtem meg a talaj vizsgálatát. Vizsgálatom elsődleges célja a tábla nyolc különböző kezelésű és előveteményű pont meghatározása, GPS segítségével. A H1-es tábla őszi búza és ősz bükköny előveteményű részre van felosztva, mindkét elővetemény területe négy részből áll. Ez a négy terület fel van osztva kettő parcella hagyományos talajművelésű területre, amelyből az egyik be van szórva PRP talajkondicionáló szer, a másikba meg nem, továbbá fel van osztva kettő parcella redukált művelésű területre, az előző séma szerint.

A koordinátákat rögzítettük a GPS készülékbe, a további vizsgálatok megkönnyítése végett. Ezeken a pontokon talajmintát vettem. Az áprilisi talajminta vételezéskor a talaj felső 5 cm-es rétegéből bolygatott mintákat gyűjtöttem.

2011 júliusában újra talajmintákat vételeztem. A mintavételt a már meglévő pontoknál négyszeres ismétléssel, 10 cm-ként 50 cm- es mélységig vettük és ismételten laboratóriumi elemzésre adtuk be.

A DE AGTC KIT Karcagi Kutató Intézetéhez tartozó akkreditált laborba került sor a minták elemzésére. A talajminták kémiai analíziséhez a következő paramétereket határoztuk meg az érvényben lévő talajvizsgálati szabványok szerinti módszerekkel: pH, só, humusz, P2O5, KA, K2O, Ca, Mg, Na, NO3-N.

Leírás
Kulcsszavak
PRP, talakondicionáló szer, H-1, parcella
Forrás