A krónikus májbetegség, májzsugor etiológiai hátterének vizsgálata a magyar férfiak körében

Absztrakt

Mortality of chronic liver disease (CLD) and cirrhosis in the Hungarian population has been high in international comparison. To explore the determinants of chronic liver diseases in the Hungarian population, we performed a case-reference, as well as an embedded cross-sectional study in general practices in 1079 men aged 45-64 years. Our goal was to examine the relationship between CLD and cirrhosis, and lifestyle factors (alcohol consumption, smoking, physical activity, nutrition), viral hepatitis (B, C, E), as well as socio-economic status (educational level, marital status, financial status). An additional research question was how much lifestyle factors explain the relationship between the socio-economic factors and liver disease. In addition, the relationship of serum selenium level with liver damage, and with age, lifestyle and socio-economic factors was also studied. Simple and multiple logistic as well as linear regression methods were used to study the relationship between disease and risk factors; the comparison of laboratory parameters between groups was performed by the Kruskal-Wallis ANOVA method. The risk of CLD and cirrhosis was doubled by heavy drinking, regular smoking, bad financial situation and if someone lived alone. This risk was reduced by high school education. The relationship between liver disease and socio-economic factors (education, marital status) remained after correction for lifestyle factors. Bad financial situation was not related to liver disease after correction for lifestyle factors. The selenium was significantly associated with liver biochemical markers such as GOT, GPT, GOT / GPT, albumin, bilirubin levels, and the change could be detected at an early stage of liver disease, before symptoms appeared. In persons without signs and symptoms of liver disease elderly persons, heavy drinkers and regular smokers had significantly lower concentration of selenium, while higher level of education and consumption of vegetable cooking oil increased it. Based on the results, reduction of the alcohol consumption and smoking should have a priority among actions aiming to reduce the high premature mortality from CLD and cirrhosis, while identification of other important risk factors should help in developing other preventive interventions.

A magyar lakosság krónikus májbetegség, májzsugor okozta korai halálozása nemzetközi összehasonlításban igen kedvezőtlen. A magas krónikus májbetegség okozta halálozás mögött álló okok feltárására a háziorvosi alapellátásra épülő eset-referencia, valamint ebbe ágyazott keresztmetszeti vizsgálat került kivitelezésre 1079 45-64 éves, férfi bevonásával. Célunk az volt, hogy a krónikus májbetegség, májzsugor és az életmódbeli tényezők (alkoholfogyasztás, dohányzás, testmozgás, táplálkozás), hepatitis vírusfertőzés (B, C, E), valamint a társadalmi-gazdasági helyzet (iskolai végzettség, családi állapot, anyagi helyzet) közötti összefüggést megvizsgáljuk. További kutatási kérdés volt, hogy az életmódbeli tényezők, milyen mértékben magyarázzák a társadalmi-gazdasági helyzet májbetegséggel való kapcsolatát. Vizsgáltuk ezen kívül, hogy milyen kapcsolat van a szérum szelén szint és a krónikus májbetegség súlyossága, valamint az egyén életkora, életmódja, illetve társadalmi-gazdasági helyzete között. A betegség és a kockázati tényezők közötti összefüggést egyszerű és többszörös logisztikus, illetve lineáris regressziós módszerrel, a laboratóriumi paraméterek csoportok közötti összehasonlítását Kruskal-Wallis ANOVA-val végeztük. A krónikus májbetegség, májzsugor kockázatát jelentősen megnövelte a nagyivás, a rendszeres dohányzás, a párkapcsolat hiánya, illetve a rossz anyagi helyzet. A betegség kockázatát csökkentette a magas iskolai végzettség. A társadalmi-gazdasági tényezők összefüggése a májbetegséggel az életmódbeli tényezőkre történő korrigálást követően is megmaradt, kivételt képez az anyagi helyzet, melynek hatása a korrigálást követően megszűnt. A szelén szignifikáns összefüggést mutatott a máj biokémiai markereivel, úgy mint a GOT, GPT, GOT / GPT, albumin, bilirubin szintekkel, változása már a májbetegség korai stádiumában kimutatható volt, még a tünetek megjelenése előtt. Az átlag populációban a szelén koncentráció szignifikánsan alacsonyabb volt az idősebbek, nagyivók, rendszeresen dohányzók, illetve emelkedett a magasabb iskolai végzettségűek, és a főzéshez növényi zsiradékot (is) használók körében. Az eredményeink alapján a krónikus májbetegség, májzsugor okozta rendkívül kedvezőtlen korai halálozás csökkentésében az alkoholfogyasztás és a dohányzás visszaszorítása elsődleges szerepet kell, hogy kapjon, ugyanakkor egyéb fontos kockázati tényezők azonosítása segíthet további prevenciós intervenciók azonosításában.

Leírás
Kulcsszavak
krónikus májbetegség, chronic liver disease, májzsugor, etiológia, Magyarország, cirrhosis, Hungary, etiology
Forrás