Hallgatói dolgozatok (Egészségügyi Kara)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 2862)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A gyógyítás és a diagnosztika új dimenziója Prémium szintű térítéses egészségügyi ellátás hazai és külföldi betegek számára a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban
    Balázsné Cselle, Emese; Pataki, László; Debreceni Egyetem::Egészségtudományi Kar; DE--OEC--Egészségügyi Kar
    A térítéses betegellátás kialakulásának egyik legfőbb okával vélhetőleg mindannyian tisztában vagyunk. Magyarországon, sok más országhoz hasonlóan, a kórházak és rendelőintézetek folyamatosan túlterheltek, melynek oka feltételezhetően a szakemberek hiánya és ebből fakadó állandó leterheltsége, a kórházak felszereltségének elavultsága, és még számtalan okot sorolhatnánk, amelyek miatt a sokszor várakozási idő hosszabb és amely okok folyamatos feszültséget is generálhatnak a páciens és az orvos között. Ilyesfajta és ezekhez hasonló problémák kiküszöbölése végett jött létre többek között a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi kórházában a térítéses betegellátás, mely gyorsan, beutaló nélkül, magas szakmai színvonalon juttatja orvosi ellátáshoz a fizetőképes külföldi és belföldi betegeket.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Covid járvány hatása a mortalitásra és a gyász feldolgozására
    Juhász, Alexandra; Láczay, Magdolna Éva; Debreceni Egyetem::Egészségtudományi Kar; DE--OEC--Egészségügyi Kar
    A történelem során régóta megfigyelhető volt, hogy különböző világjárványok idő-ről-időre felütik fejüket rengeteg egészségügyi, lelki és gazdasági problémát okozva területi és világszinten is. Ezek kezelése és megoldása mindig nehéz feladat volt az emberiség számára. Az elmúlt két évben ismét aktuálissá vált ez a téma, mindennapjainkat a Covid-19 járvány árnyékolta be. A korábbi pandémiás időszakokat elemezve felismerhető, hogy számos negatív hatással kell számolnunk, mind az egészségügyben, mind a gazdaságban egyaránt. A téma aktualitásából kifolyólag a negatív hatások közül egy olyan területet szeretnék megvizsgálni, amit a média, a folyóiratok igen keveset - vagy egyáltalán nem - említenek, pedig hosszútávon igen komoly mentális, egészségügyi és társadalmi hatásai is lehetnek: a pandémia miatti temetkezési szolgáltatást érintő korlátozások és az ebből eredő gyászfeldolgozás nehezítettsége.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Betegoktatás jelentősége a prevenció és a betegápolás során
    Fekete-Dusnoki, Margit; Barth, Anita; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar; DE--Általános Orvostudományi Kar
    Napjainkban a népegészségügyi problémát is jelentő szív és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. A leggyakrabban előforduló kórképek a szív iszkémiás betegségei, a heveny szívizom elhalás és nem utolsósorban a hirtelen szívhalálok. A szívritmuszavar leggyakoribb megnyilvánulásai elsősorban a pitvarfibrilláció és a kamrai tahikardia/kamrafibrilláció
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Versenysport és a sportolási szokások vizsgálata vesetranszplantáltak körében
    Nyíri, Veronika; Barth, Anita; DE--Egészségügyi Kar
    Bevezetés: Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikeres szervátültetésen átesett embereknek a rendszeres edzés és testmozgás jótékonyan befolyásolja az életmódját a műtétet követően. A vesebetegek fizikai aktivitásáról azonban viszonylag kevés adat áll rendelkezésre. Célkitűzés: Kutatásom célja, hogy egyrészt kvantitatív módszerrel (kérdőív) felmérjem a transzplantáltak sportolási szokásait, másrészt, hogy kvalitatív módszerrel (interjú) mélyrehatóbban megvizsgáljam hogyan változott transzplantáció után a betegek életminősége, milyen volt a család hozzáállása, és milyen sportolási lehetőségeik voltak. Beteg és módszer: Kutatásom során célcsoportomat transzplantált személyek képezték. Kvantitatív módszerként a kérdőívet választottam, mely kérdőív összesen 19 kérdésből állt és online, anonim módon, önkéntes alapon került kitöltésre 2021 decemberében 26 fő bevonásával. Az interjú összesen 3 személlyel került felvételre. A kérdőív esetén a kérdésekre adott válaszok a kapott válaszok függvényében elsősorban részarányokkal kerülnek bemutatásra. Az interjúelemzés során kérdéscsoportonként elemeztem az egyes kérdésekre adott válaszokat az esetleges hasonlóságok és eltérések feltérképezése céljából. Eredmények: A résztvevők (N=26) sporthoz való viszonyáról elmondható, hogy többségük nézni (73%, N=19) és művelni (84%, N=22) egyaránt szereti, nem meglepő tehát hogy rendszeresen végeztek úgy a TX előtt, mint után valamilyen mozgásformát (62%, N=16). A kitöltők viszonylag magas arányban kezdtek el a műtétet követő 6 hónapon belül (35%, N=9) újra sportolni, ugyanakkor jellemzően 1 év után sportoltak újra (50%, N=13). A kitöltők 23%-a (N=6) jelenleg is versenyszerűen edz. Az interjúalanyok a szervátültetésről pozitívan vélekedtek. Műtétet követően valamennyien hosszabb, rövidebb idő elteltével ugyan, de újra elkezdtek rendszeresen sportolni. Következtetések: Összességében elmondható, hogy a rendszeres fizikai aktivitás (orvosi felügyelet mellett) számos jótékony hatása van transzplantációt követően. Fontos lenne azonban hangsúlyozni ennek jelentőségét az érintettek körében, és nem utolsó sorban mindazon lehetőségeket, amelyekkel transzplantáltként élni lehet.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Pacemaker terápia prehospitális és hospitális alkalmazása
    Zelei, Barbara; Lipták, Attila; DE--Egészségügyi Kar
    Szakdolgozatomban vizsgáltam a pacemaker terápia oxiológiai indikációit és a szívre gyakorolt élettani hatásait. Továbbá ismertetem a beültethető és transcután pacemaker történetét, fejlődését, működési elvét és élettani hatásait.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A mentődolgozók megítélése
    Kiss, Alexandra; Szelesné Árokszállási, Andrea; DE--Egészségügyi Kar
    Szakdolgozatom témáját az Országos Mentőszolgálat Facebook oldalán megosztott cikk ihlette. A Nézőpont Intézet által készített közvélemény kutatás alapján a mentőszolgálattal kapcsolatba került felnőttek többsége – tízből nyolcan – elégedettek voltak az ellátással. A Nézőpont Intézet által készített felmérésben kitértek a helyszínre érkezés gyorsaságára, a betegszállítás időtartamára, a mentőautók felszereltségére, valamint, hogy a megkérdezettek találkoztak e már új mentőautóval az elmúlt egy évben. Úgy érezhetjük minden tökéletes, és valóban magas az elégedettség és a bizalom az országban a mentődolgozók felé, ugyanakkor a fentebb említett szövegben nem esik szó azokról. A kutatásban csak néhány százaléka a válaszadóknak nem volt elégedett az ellátással, bár ez a szám alacsony nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A negatív tapasztalattal rendelkezők, környezetükben továbbadhatják negatív élményüket.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Hangulatzavarok előfordulási gyakoriságának vizsgálata egy hátrányos helyzetű településen, várandósok és kis-gyermekes anyák körében
    Vozár, Gabriella Vivien; Jávorné Erdei, Renáta; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar; DE--Egészségügyi Kar
    A szülés utáni hangulat zavarok, amelyek szakmai szempontból egy igen összetett és nagy jelentőséggel bíró állapot. Megjelenési formáiból adódóan a védőnői hivatás egyik legfontosabb területét szolgálja, amely során elsődleges prevenciós feladatokat látunk el a gondozási folyamatok során. Az állapotra jellemző depresszív, szorongásos tünetek már a várandósság alatt is megjelenhetnek, ennek következtében fontos teendőnk a várandósság alatt és a szülést követően bekövetkező hangulatzavarok korai, időben történő felismerése. A várandósok és a gyermekágyasok körében egyre gyakrabban előforduló probléma a negatív érzelmek és a lelki problémák elhallgatása, valamint azok elnyomása.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Családban élő demens személyek otthonközeli gondozásának kihívásai
    Koskovics, Erzsébet; Patyán, László; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar::Szociális és Társadalomtudományi Intézet::Szociális Munka Tanszék; DE--Egészségügyi Kar
    Szakdolgozatom témája egy manapság nagyon szükséges és égető fontosságú fel-adat. Egy olyan célcsoportról szól, amely a demens személyt és az őt körülvevő családtagjairól szól. Nem lehet a kettőt különválasztani, hiszen Magyarországon ez a fajta gondoskodás, még napjainkban is általában családi ügy. A gondozás felvállalása sok mindentől függ. A gondozó és gondozott családi kötelékétől, a területi megoszlásoktól, az anyagi helyzetektől, és a kultúrától. Erős nemzet a miénk, él bennünk az a tenni akarás, hogy ameddig erőnk engedi, és még azon felül is gondoskodunk családunkról. Ennek tekintetében nem teszünk különbséget, hogy a gondoskodásra szorult személy a gyermekünk, társunk illetőleg szülőnk.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Első tapasztalatok az E-Beutaló szakmai és társadalmi hasznosságával kapcsolatban
    Biró, Emese; Paulikné Varga, Barbara; DE--Egészségügyi Kar
    Szakdolgozatomban az e-beutaló hasznosságát kutattam, hogy milyen módon fogadja el a lakosság ezt az új kezdeményezést. Dolgozatomban bemutatom, hogyan épülhetne be az elektronikus beutaló használata az egészségügyi ellátó intézményekbe.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az internet használati szokások, túlzott internethasználat és káros hatásai
    Balogh, Dorina; Varga, Levente; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar::Egészségtudományi Intézet::Egészségügyi Informatikai Tanszék; DE--Egészségügyi Kar
    Témája az internet használattal kapcsolatos veszélyforrások, a káros magatartásformák veszélyforrásai. Cyberbullying, mobilfüggőség, cyberszexualitás, játékfüggőség, identitáslopás. Kialakult betegségek az internet használat következményeként.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Virtuális függőség okozta változások a fiatalok életében
    Nyeste, Katalin; Radó, Sándor Istvánné; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar::Egészségtudományi Intézet::Ápolástudományi Tanszék; DE--Egészségügyi Kar
    Napjainkban mobiltelefon nélkül ma már elképzelhetetlen az életünk, főleg a fiatal korosztály az úgynevezett i-Generation számára. A mindennapjaink részévé vált a folyamatos nyomkodás, a közösségi médiában való szereplés, a különböző játékok, zenék, videók nézése. Szakdolgozatomban azért is ezt a két témát szeretném bemutatni, mert szerintem ezek befolyásolják a leginkább a fiatal nemzedéket. Előfordul, hogy sokszor az idő múlását sem vesszük észre, annyira belemerülünk egy-egy tevékenységbe a virtuális térben. A játékok nagyrésze teljesen beszippantja a játékost, olyannyira, hogy az alapvető szükségleteiről is el tud feledkezni sokszor az illető. Viszont rendelkezik olyan tulajdonságokkal is, amelyektől fejlődik a gondolkodásmód, a kreativitás, fejleszti a logikát.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az addiktológiai konzultáns szerepe az alacsonyküszöbű ellátásban
    Izsó, Tamás; Fórizs, Éva; Diótörés Alapítvány, Diófa Rehabilitációs Otthon; DE--Egészségügyi Kar
    Napjainkban az alacsonyküszöbű ellátásról kevesebb szó esik, pedig a szenvedélybeteg ellátásban nagyon fontos a szerepe. Az ambivalencia és a hiányos probléma belátás nehezíti a addiktológiai kliensek szakellátásba kerülését. Az alacsonyküszöbű ellátásban előgondozás és terápiára motiválás történik.Szakdolgozatomban az addiktológia konzultáns budapesti TÁMASZ Gondozóban illetve a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Vásárosnaményban, működő szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásában végzett szakmai munkáját szeretném bemutatni.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Down-szindróma
    Orbán, Atilla; Papp, Katalin; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar::Egészségtudományi Intézet::Ápolástudományi Tanszék; DE--Egészségügyi Kar
    Korunk egyik vélhető problémája a veleszületett rendellenességek. Magyarországon az újszülöttek 3%-a valamilyen születési rendellenességgel születik meg. Hasonló képen más betegségekhez, ezeknek az elváltozásoknak is lehetnek enyhe, közepes, és súlyos fokozati is. A leggyakoribb veleszületett rendellenesség a Down-szindróma, mely a 21-es kromoszóma triszómiájából jön létre. Előfordulási gyakorisága 1000 újszülöttre nézve mindössze 1. Jobban belegondolva ez a szám nem tűnik soknak, ennek ellenére mégis probléma, ugyanis Down-szindrómásnak egy életre születik az ember és sohasem tud kigyógyulni belőle, nem számolva a rengeteg egészségügyi problémával melyet a kórkép magával hordoz. Dolgozatomban e fejlődési rendellenesség kialakulását, súlyosságát illetve a szűrések és időben elkezdett fejlesztését szeretném részletezni.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Kardiovaszkuláris megbetegedések rizikófaktorai, betegoktatás
    Chriszt, Tamás; Törő, Viktória Katalin; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar::Egészségtudományi Intézet::Ápolástudományi Tanszék; DE--Egészségügyi Kar
    Kutatásom célja a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel kapcsolatos szakirodalmak összegyűjtése és elemzése, továbbá egy betegoktatási terv elkészítése az újonnan diagnosztizált hipertóniás betegek számára háziorvosi praxisközösségekben.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Gyermekkori elhízás és a mozgás kapcsolata
    Pangl, Bettina; Radó, Sándor Istvánné; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar::Egészségtudományi Intézet::Ápolástudományi Tanszék; DE--Egészségügyi Kar
    Szakdolgozatom fő célja, hogy bemutassam az általános iskolás diákok egészséges életmódhoz való viszonyukat és hogy kinek mennyit jelent a mozgás öröme.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    The Level of Satisfaction of The Syrian Refugees On the services provided by The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in Zaatari Camp.
    Olama, Bilal; Patyán, László; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar; DE--Általános Orvostudományi Kar
    This study aimed to identify the level of satisfaction of the Syrian refugees in Zaatari camp with the services provided to them by the United Nations High Commissioner for Refugees. To achieve the objectives of the study, the researcher used the descriptive analytical method. This was done by applying a questionnaire distributed to a sample of (300) Syrian refugees who were chosen in an easy way. The results of the study showed that the degree of Syrian refugees' satisfaction in general with the level of the various services provided to them by the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in Zaatari camp were all of a medium degree. With a total mean of (3.35), all of them came statistically at the significance level (α = 0.05), meaning that there is an acceptable level of services provided by UNHCR to Syrian refugees in Zaatari camp. The results also showed the presence of statistically significant differences at the level of significance (α = 0.05) in the service domains as a whole, according to the gender variable and in favor of females. While there are no statistically significant differences at the level of significance (α = 0.05) in the areas of services as a whole, depending on the variable number of family members. Based on the results of the study, the researcher recommended a number of recommendations, the most prominent of which are: - Activating the role of international and local organizations in providing various services to the Syrian refugees in Zaatari camp in a way that helps meet their living, social and family needs.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A nemnövekedés elmélet gyakorlati megvalósulásának vizsgálata a fejlesztő foglalkoztatásban
    Sipos-Fekete, Cecília Beatrix; Jóna, György; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar; DE--Egészségügyi Kar
    Kutatásomban olyan fejlesztő foglalkoztatást nyújtó szervezeteket mutattam be, melyek működésük szerint társadalmi vállalkozásoknak is tekinthetőek. A szakirodalom áttekintését követően a jogszabályi változásokat vizsgáltam meg, melyek 2017-ben létrehozták, a korábban szociális foglalkoztatás néven ismert intézményen belüli foglalkoztatást átalakítva, ezt az új foglalkoztatási formát. Ezt követően a statisztikai adatokat elemeztem, melyhez adatbázisként a Magyar Államkincstár által létrehozott közhiteles intézményi nyilvántartást használtam. A vizsgált szervezeteket meglátogatva félig strukturált interjúkat készítettem a fejlesztő foglalkoztatás szakmai vezetőivel. Az adatgyűjtés befejeztével elemeztem azokat, és igyekeztem következtetéseket levonni és javaslatokat tenni a jövőbeni működésükre, valamint a kutatás esetleges folytatására vonatkozóan.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A migrénnel élők életminőségének felmérése
    Hanuder, Nikolett; Bekéné Zelencz, Katalin; DE--Egészségügyi Kar
    Szakdolgozatomban azt kutatom miként hat a migrén az emberek hétköznapjaira, életminőségére. Ehhez a kutatáshoz kérdőíves módszert használtam egy zárt csoportban az internet segítségével. A tőlem elvártak alapján a szakdolgozat végére megállapíthattam, bár a betegségtudat ott van az emberek fejében, tudnak teljes életet élni.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A családok átmeneti otthonai szolgáltatásainak és gazdálkodásának összehasonlítása fenntartói perspektívából
    Szögi, Szabolcs; Patyán, László; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar::Szociális és Társadalomtudományi Intézet::Szociális Munka Tanszék; DE--Egészségügyi Kar
    Szakdolgozatomban összehasonlítom az egyházi, civil és az önkormányzati fenntartású családok átmeneti otthonainak szolgáltatásait és gazdálkodását.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Kiterjesztett hatáskörű ápoló szerepe a családtervezés tükrében
    Székely, Szende Imola; Rákóczi, Ildikó; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar::Egészségtudományi Intézet::Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék; DE--Egészségügyi Kar
    Szakdolgozatomban feltérképeztem a hazai családtervezési szokások jelenlegi helyzetét, mind a családot tervező párok körében, mint a praxisban dolgozó orvosok és nőgyógyász kollegák körében.