Hallgatói dolgozatok (NK)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 1509)
  • TételNem ismert
    Testtartás javítása és a törzsizomfűző erősítése Klapp módszer alkalmazásával
    Csiki, Dzsesszika Fanni; Bihari Kitti; Mile, Marianna; DE--Általános Orvostudományi Kar; Kecskeméti-Berki, Krisztina; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar
    Tartáshiba szinte minden embert érint, napjaink egyik legelterjedtebb, főként gerincet érintő ortopédiai eltérése. Az utóbbi időben az emberek nagyon sok időt töltenek ülve a képernyőt nézve, ez a tartósmozgásszegénység eltéréseket generál a tartásban vagy fájdalom jelentkezik a gerinc érintett részén. A helytelen ülés és mozgásszegénység az izomtani egyensúly megbomlásához vezet idővel, ebből alakulnak ki a tartáshibák, eltérések és a fiziológiás mozgástartományok beszűkülése. Célunk volt felmérni fiatal felnőttek egy csoportját és vizsgálni, hogy az általunk alkalmazott tornaprogram hatékony-e a tartáshibák kezelésére, a gerinc stabilitásának és mobilitásának növelésére, a funkcionalitás és az izomegyensúly javítására, valamint a fájdalom csökkentésére. Ezek vizsgálatára a Klapp-módszert használtuk, amely 16 kúszógyakorlatból áll és a gerinc különböző szakaszait kezelik célzottan. Az intervenció eredményességének nyomon követésére objektív és szubjektív méréseket is megvalósítottunk a tornaprogram előtt és után. Kérdőívet töltöttek ki a résztvevők a tornák előtt és a tornaprogram lezártával is. Mértük a Schober I.-tesztet, ujj-talaj távolságot laterálflexióban, a Szfinx és Kobra helyzetet, a Lateral Scapular Slide tesztet, a Push-up tesztet, továbbá mértük az anterior, posterior és side plank helyzeteket, a fal-occiput távolságot és a Delmas-indexet is. Vizuális Analóg Skálával a résztvevők szubjektív érzeteire voltunk kíváncsiak.
  • TételNem ismert
    Az életvégi döntések etikai kérdései, valamint jogi szabályozásának hazai és külföldi összehasonlítása
    Kovács, Tamás; Bányai-Márton, Gábor; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar; DE--Népegészségügyi Kar
    A dolgozat az életvégi döntések, illetve kifejezetten az eutanázia kérdéskörének etikai, valamint jogi szempontjait vizsgálja. A dolgozat a hazai szabályozás hiányosságait kívánja feltárni azáltal, hogy a korábban és jelenleg alkalmazott hazai jogszabályokat a jelenleg hatályos Európai Uniós országok szabályozásaival hasonlítja össze.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Tartáskorrekciós tornaprogram hatása gyermekek körében
    Varga, Nóra; Lukács, Balázs; DE--Népegészségügyi Kar; Bodea, Cornel
    Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyermekek életében jelentősen elterjedt a mozgásszegény életmód, amely nagyban befolyásolja a gyermekek egészséges fejlődését, a fiziológiás gerincgörbületek kialakulását, valamint a biomechanikailag helyes testtartás automatizálódását. A COVID-19 okozta pandémia miatt bevezetett online oktatás során azonban az üléssel töltött órák száma jelentősen megnövekedett, amely tovább növelte az izomdiszbalansz, az izomerő csökkenés, valamint a tartásbeli elváltozások kialakulásának kockázatát. Ezek alapján kutatásunk során célunk volt a gyermekek életmódjának, környezetének megismerése, illetve az esetleges tartásbeli eltérések objektív felmérése. Vizsgálatunkba két csoportot vontunk be: egy intervenciós csoportot, melynek tagjai 8 héten keresztül tartáskorrekciós tornaprogramban vettek részt, illetve a mozgásprogram hatékonyságának igazolására egy kontroll csoportot, melynek tagjai nem tornáztak. Az eredmények alapján elmondható, hogy a gyermekek sok időt töltöttek a képernyők előtt szórakozás céljából, azonban ehhez az időtartamhoz esetükben hozzáadódott az online oktatás során képernyők előtt eltöltött idő is, így az üléssel töltött órák száma jelentősen megnövekedett. A vizsgálatokból kiderült, hogy a mozgásszegény életmód következtében nagy számban fordultak elő funkcionális tartásbeli eltérések, valamint kimutatható volt a testtartásért felelős izmok gyengesége és az izomegyensúly felborulása is. Ugyanakkor tornaprogramunk hatékonynak bizonyult, a célcsoportban több tesztnél is nagy mértékben javuló tendenciát mutattak az eredmények. Az eredmények alapján elmondható, hogy a funkcionális eltérések a tartáskorrekciós tornaprogram hosszútávú, rendszeres alkalmazása esetén hatékonyan kezelhetőek.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A csípőízület mozgásvizsgálata általános iskolás gyermekek körében
    Terjék, Emese; Hunyadi, Andrea; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar::Habilitációs Medicina Tanszék; DE--Népegészségügyi Kar; Csuhai, Éva Anett; Bácskai, Tímea; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar::Fizioterápiás Tanszék; Debreceni Egyetem::Általános Orvostudományi Kar::Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
    Az általános iskolás tanulmányok megkezdésével csökken a gyermekek kötetlen, játékra fordítható ideje, a szabadidős tevékenységet is egyre inkább a fizikai aktivitás hiánya jellemzi. A mozgásszegény életmód mozgásszervi rendellenességek kialakulásához vezethet, melyben a csípőízület mozgatásában részt vevő izmok is érintettek lehetnek. Kutatásunk célja az általános iskolás gyermekek csípőízületének mozgástartományában bekövetkező változás vizsgálata volt az általános iskolás évek előrehaladtával. Szerettük volna összehasonlítani a 2. és 8. évfolyam eredményeit, hogy képet kapjunk a csípőízület mozgástartományának változásáról. A tanórákon történő ülés alatt a csípő folyamatos flektált helyzete miatt egyes csípőizmok fokozott kontrakciója figyelhető meg, amely az izmok rövidüléséhez vezethet, míg a csípőizmok egy csoportja ülés közben folyamatosan relaxált állapotban van, amely az izom megnyúlását okozhatja. Ezek alapján feltételeztük, hogy a csípőízület aktív mozgásterjedelme a fiziológiás értékekhez képest változni fog. A felméréseket a cigándi Kántor Mihály Általános Iskolában végeztük. Több évfolyamon vizsgáltuk a tanulók csípőízületének mozgástartományát, a 2., a 4., a 6. és a 8. osztályokból összesen 53 fő felmérésére került sor, melyből 27 lány és 26 fiú. átlag életkoruk 11±2,58 év. A fizikális vizsgálatok a csípőizmok állapotának felmérésére irányultak. Az aktív mozgásvizsgálatot a flexió, az extenzió, az abdukció, az addukció, a ki- és berotáció mozgástartományának megállapítására alkalmaztuk, amelyet az adduktor csoportot vizsgáló Patrick-Faber, a csípő flexorokat vizsgáló Nachlas-Ely és Thomas tesztekkel végül a m. tensor fascia latea nyújthatóságát vizsgáló Ober speciális teszttel egészítettünk ki. A felmérés az iskola tornatermében történt, segédeszközként ízületi szögmérőt és centiméterszalagot használtunk. Az eredmények rögzítése után elmondható, hogy az aktív mozgástartományok a fiziológiás értékekhez képest változtak. Az életkor növekedésével párhuzamosan a flexiós aktív mozgástartomány átlagának csökkenése volt megfigyelhető. A 2. és a 8. évfolyamokon mért értékeket kétmintás t-próba segítségével hasonlítottuk össze, amely a flexiós aktív mozgásvizsgálat és az Ober teszt esetében mutatott szignifikáns különbséget. Összességében szignifikáns különbséget csak a flexiós aktív mozgásvizsgálat és Ober teszt esetében tudtunk kimutatni a 2. és 8. évfolyam eredményeit összehasonlítva.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A babaúszás, mint korai beavatkozás hatása a későbbi motoros képességek tekintetében
    Tóth, Vivien; Dr. Veres-Balajti, Ilona; DE--Népegészségügyi Kar; Lábiscsák-Erdélyi, Zsuzsa; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar
    A csecsemő 3-6 hónapos kora között csak megéli a vele történteket. Önálló mozgása kezdeti életszakaszában igen csekély, hiszen a mozgás megtanulása tapasztalat-függő, illetve nem egyszerű, mivel szükséges hozzá a gravitációs erő leküzdése. A gyermek mozgásán keresztül fedezi fel a körülötte lévő világot, mozgás által tanulja meg uralni a testét, az egyik legalapvetőbb és legtermészetesebb szükséglet. A harmonikus és sikeres mozgás végrehajtásában jelentős szerepe van az egyensúly illetve koordinációs képességek fejlettségére, csökkentvén ezzel az elesések kockázatát. Ezért fontos a motoros képességek fejlesztésének időben történő elkezdése. A motoros képességek magukba foglalják a kondicionális képességeket (erő, rugalmasság, állóképesség) és a koordinációs képességeket (mint például az egyensúlyérzék, mozgáskoordináció, ritmusérzék, térben való tájékozódás). Vizsgálatunk céljaként szolgált a babaúszás, mint korai beavatkozás hatásának feltárása, a későbbi motoros képességek tekintetében. Kutatásunk során arra kerestük a választ, hogy a babaúszáson részt vett gyermekek egyensúly- és mozgáskoordinációs képességeit összehasonlítsuk, olyan gyermekek képességeivel, akik soha nem vettek részt az úszáson. A kutatás során így a két csoport használtunk általunk kivitelezett speciális teszteket, amelyek e képességek meglétét vizsgálták, hogy bizonyítani tudhassuk a számottevő különbséget. A babaúszáson részt vett szülők részére pedig elkészítettünk egy online kérdőívet, hogy a mi mérési adataink mellett választ kaphassunk a mozgásfejlődési mérföldkövek elsajátításának menetére, illetve a gyermekek térbeli tájékozódási képességére a szülők véleménye által. Vizsgálatunkat összesen 22 gyermek alkotta, akik már betöltötték a 4-ik életévüket. A vizsgált csoportunkat, más néven az intervenciós csoportot, 10 gyermek alkotta, a kontrollcsoportot, vagyis azon csoportot, ahol a gyermekek nem vettek részt babaúszáson összesen 12 gyermek. A tesztek eredményeinek kielemzésével, és a kérdőíves válaszok rögzítésével megállapítottuk, hogy a két csoport között szignifikáns, az-az számottevő különbséget tapasztaltunk. A kutatásunk végeztével arra a következtetésre jutottunk, hogy a babaúszás, mint korai beavatkozás, hatással van a motorikus képességek fejlődésére csecsemőkorban, amelyek 4 éves korban kiábrázolódnak a két csoport összehasonlításával.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Csípő körüli izmok nyújthatóságának funkcionális vizsgálata és alsó végtagra gyakorolt hatása kyokushin karatésok körében
    Kajati, Antónia; Hutóczkiné Barkóczi, Dóra; DE--Népegészségügyi Kar; Belicza, Adrienn
    Szakdolgozatunk során a csípő körüli izmok nyújthatóságát vizsgáljuk. Vizsgálatunk alanyai a kyokushin karatét űző sportolók lettek, akik egy funkcionális felmérésen vettek részt. A mérés funkcionális teszteket és az alsó végtagra adaptált streching feladatokat tartalmazta. Célként tűztük ki, hogy a csípő ízület körüli izomzat funkcionális állapotát és nyújthatóságát felmérjük a kyokushin karatés sportolók körében. Célunk volt még egy sportolókra adaptált tornaprogram összeállítása, ami a felmért paraméterek fejlesztését célozza meg a célcsoportnál. Feltételeztük, hogy a csípő és medence körüli izmok nyújthatóságának fejlesztésével szignifikáns javulást érhetünk el az alsó végtag funkcionális állapotában. További feltételezésünk volt, hogy az alsó végtag nyújthatóságában szignifikáns javulást érhetünk el a tornaprogramunk hatására.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az emlőrák népegészségügyi jelentősége, epidemiológiája, diagnosztikája és terápiája
    Mészáros, Vivien Szidónia; Spisákné Balázs, Anita; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar; DE--Népegészségügyi Kar
    Korunk egyik legfőbb ráktípusával, az emlőrákkal és annak diagnosztikájával, terápiájával foglalkoztam. Diplomamunkámban szemléltettem az emlőrák öröklődését és rizikófaktorait, illetve részletesen jellemztem a betegség stádiumait.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Booster koronavírus elleni védőoltás hatékonysága inaktivált és mRNS vakcinával alapimmunizáltak körében
    Kovács, Sára; Rákóczi, Éva; Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszék; DE--Népegészségügyi Kar; Szabó, Judit; Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház , Bakteriológiai Labor
    A harmadik, booster oltás hatékonyságának vizsgálata inaktivált és mRNS vakcinával alapimmunizáltak körében.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Nyak és a vállövi régió izomzatának vizsgálata és fejlesztése a távoktatásban részt vett egyetemi hallgatók körében
    Molnár, Mariann; Csuhai, Éva Anett; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar; DE--Népegészségügyi Kar; Bucsku, Mária; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar
    Világszerte egyre nagyobb problémát jelent a különböző mozgásszervi betegségek elterjedése, melyek kialakulásáért sok esetben az egyre inkább előtérbe kerülő ülő életmód, illetve az ezzel párhuzamosan megjelenő csökkent fizikai aktivitás felelhet. Emellett a különböző elektronikus eszközök fokozott és gyakran helytelen testtartással történő használata is hozzájárulhat a kezdetben még csak funkcionális elváltozások kialakulásához. Számos esetben érintetté válik a nyaki gerinc területe. A legfontosabb tartáshibák közé sorolható a fej és a vállöv protractalt helyzete, melyek együttes meglétét felső keresztezett szindrómaként tartják számon. Szakdolgozatunkban a távoktatásban részt vett egyetemi hallgatók nyak- és vállövi régiójának izomzatát vizsgáltuk és annak célzott tornaprogrammal történő fejlesztését tűztük ki célul.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az antihipertenzív készítmények DOT-forgalmának alakulása Magyarországon 2015-2019 közötti időszakban
    Palcsik, Panna Eszter; Dr. Boruzs, Klára; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar; DE--Népegészségügyi Kar; Dr. Boruzs, Klára; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar
    A kardiovaszkuláris betegségekben szenvedő betegek száma napról-napra emelkedik, emellett a vezető halálokok listáján is előkelő helyet foglalnak el. A kardiovaszkuláris betegségekkel kéz a kézben jár magas vérnyomás, amely nem csak egészségügyi, hanem társadalmi-gazdasági problémát jelent világszerte. A magas vérnyomás kialakulása után evidens az életre szóló per os gyógyszeres kezelés. A magas vérnyomás kezelése esetén alkalmazott hatóanyagok felhasználásának alakulását vizsgáltam meg 5 éves bontásban, 2015-2019 közötti időszakban Magyarországon.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az Escherichia coli szerepe a területen szerzett és a nosocomiális fertőzésekben
    Simon, Klaudia Judit; Homonnai, Erika; DE--Népegészségügyi Kar
    A dolgozatom célja egy adott vidéki kórházban a mikrobiológiai surveillance során felderített fertőzések elemzése. Kifejezetten az Escherichia coli által okozott nosocomiális infekciók és a területen szerzett, vagy egyéb közösségekben is előforduló fertőzések tekintetében.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az alsó végtagi izmok flexibilitásának fejlesztése fiatal triatlonisták körében
    Pénzes, Orsolya; Pénzes, Orsolya; Bóta-Csontos, Fruzsina; Bóta-Csontos, Fruzsina; Bóta-Csontos, Fruzsina; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar; DE--Általános Orvostudományi Kar
    Diplomamunkám során egy 6 hetes nyújtási program hatását vizsgáltam fiatal triatlonisták körében. Célunk volt, hogy a sportolók a program segítségével megtanulják a nyújtás fontosságát, pontos kivitelezését, valamint beillesztését mindennapi edzési rutinjukba.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    60 év felettiek egyensúly és koordináció fejlesztése speciális tornaprogrammal
    Varga, Alexandra Vivien; Králik, Anna; DE--Népegészségügyi Kar; Lukács, Balázs; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar::Fizioterápiás Tanszék
    A születéskor várható élettartam növekedésével egyre nő az idősek aránya a társadalmunkban, ezért fontos figyelmet szentelni az öregedéssel járó változásokra. A járás nehezítetté válik, ugyanis csökken az izomerő, ennélfogva kevésbé tudják emelni a lábukat, romlik a látás és a propriocepció, így nehezebben tudják adaptálni a lábukat a talajviszonyokhoz járás közben. Többek között ezek a változások eredményezik, hogy az idősebb korosztályban az elesésből adódó halálozás már a vezető halálokok listáján szerepel. Számos kutatásból kiderült, hogy az esések oka gyakran megelőzhető lenne a környezet megváltoztatásával és a kockázati tényezők felismerésével. Gyógytornával is csökkenthetjük az esések valószínűségét. Az erő, állóképesség és egyensúly fejlesztése külön-külön, is alkalmazható, de sokkal nagyobb hatékonyságú kombinálva. Célunk az idősek egyensúlyának fejlesztése és ezen keresztül az elesések megelőzése volt. 10 hetes vizsgálatot hajtottunk végre, hetente kétszer 1 órában. A résztvevők önkéntesek. A csoport tagjai a 70 évet betöltötték, 7 nő és 3 férfi, átlagéletkoruk 75 év ± 4,63. A tornaprogram előtt és után vizsgáltuk az egyensúlyt Romberg tesztekkel és az egy lábon állás variációival, a koordinációt ujj-orrhegy próbával, a járási stabilitást pedig FGA teszttel. A foglalkozások heti két alaklommal 45-60 percben kerültek megtartásra a Thomas Mann utcai Nyugdíjas Klub közösségi terében. A tornaprogram során eszközök használata nélkül tartottunk egyensúlyfejlesztő tornát ülő és álló helyzetekben, továbbá járó gyakorlatokkal. Az egyensúlyt vizsgáló Romberg, módosított Romberg, egy lábon állás tesztje nyitott és csukott szemmel szignifikáns javulást mutatott. Az ujj-orrhegy próba eredménye nem változott, a program előtt is negatív volt mindenkinek. Az FGA végső pontszáma és a részpontszámok 90%-a is szignifikánsan nőtt. A kapott eredményekből arra következtettünk, hogy egy viszonylag rövid tornaprogram is szignifikánsan növeli a vizsgált személyek egyensúlyát, és az esések megelőzésére is alkalmas. Ebből következően eredményesnek tekinthető az egyensúly fejlesztő és esésmegelőző tornaprogram.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Alkoholfogyasztási szokások összehasonlítása különböző korcsoportokban
    Bakó, Henriett; Spisákné Balázs, Anita; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar; DE--Népegészségügyi Kar
    Globálisan körülbelül 3 millió ember halálát okozza az alkoholfogyasztás, továbbá rengeteg ember életében hozzájárul a rossz egészségi állapothoz és az esetlegesen kialakuló vagy már meglévő fogyatékossághoz. Az alkoholfogyasztás hazánkban nagy népegészségügyi probléma, mert ezen a téren a világ élvonalában helyezkedik el. Ennek következtében hazánknak komoly, az alkohollal kapcsolatban álló kulcsfontosságú népegészségügyi problémákkal kell megküzdenie. A legveszélyeztetettebb csoport ilyen szempontból javarészt a fiatalok körében található meg. Diplomamunkámban felvázolom az alkohol rövid történelmét, az alkohol útját a szervezetben, illetve a szervezetre gyakorolt hatását. Fontosnak tarottam kitérni az alkoholfogyasztás magyarországi helyzetére. Mindemellett részletesen kifejtem az alkoholizmus jelentését, kezelését és megelőzését.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Magyarországi városok légszennyezettségének összehasonlítása 2010 és 2020 között
    Lesku, Krisztina; Pál, László; DE--Népegészségügyi Kar; Kovács, Nóra
    A levegő szennyezés világszerte, így Magyarországon is jelentős népegészségügyi problémát okoz. A légszennyező anyagok magas koncentrációja számos megbetegedés kialakulásához hozzájárulhat, mint például légzőrendszeri betegségek, daganatok, fertőzések, kardiovaszkuláris kórképek. A dolgozatom egyik célja összehasonlítani Debrecen és Pécs légszennyezettségének alakulását 2010 és 2020 között. Továbbá terveim között szerepel meghatározni a két város légszennyezettségi indexét a vizsgált időszakban.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Evészavarok- különös tekintettel az anorexia nervosára és bulimia nervosára
    Gyüre, Bianka; Tatai, Csilla; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar; DE--Népegészségügyi Kar; Jurecskó, Viktória; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar
    A mai rohanó világban az emberek túl nagy teret adnak az életükben a médiának és a diétáknak. A média sajnos nem megfelelő képeket közöl a világ felé, teljesen torz, túl vékony idealistaképet fest le. A fiatalok körében nagy hajlandósággal alakulnak ki olyan ideológiai kép, ami nem egészséges és nem szép. Ez gyakran társul saját önképük zavarával, vagy valamiféle kiskori trauma által okozott pszichés sérüléssel. Dolgozatomban az evészavarok két fő csoportját jellemeztem szakirodalmi áttekintés segítségével. Kifejtettem történelmi áttekintésüket, tüneteiket, illetve összehasonlítom a két betegséget. Az anorexiának és bulimiának több hajlamosító, kiváltó és fenntartó körülményei vannak, amelyek később olvashatóak. Majd szó esik a pszichológiai-betegségmodell variánsokról, kezelésekről, illetve a terápiákról. Ismeretem az egyik legfontosabb programot, amit számukra hoztak létre prevenciós céllal.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Diabetes a feltételekhez kötött egészség
    Paczári, Patricia; Nagy, Attila Csaba; DE--Népegészségügyi Kar
    A 2-es típusú diabétesz kialakulása, szövődményei, kezelése, a személyre szabott pszichés támogatás, valamint az életmódra gyakorolt hatása.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Tartáskorrekciós torna hatása általános iskolás gyerekek körében
    Asztalos, Réka; Lámfalusi-Németh, Dóra; DE--Népegészségügyi Kar; Fekete, Eszter
    Diplomamunkám során szerettem volna felmérni a 10-12 éves célcsoportom körében a gerinc görbületeit és mobilitását, a testtartásért felelős izmok állapotát, valamint a mellkas mobilitását. Egy 8 hetes tartáskorrekciós tornaprogrammal és a gerinckímélő életmód ismertetésével igyekeztem ismereteiket bővíteni, illetve a program előtt felmért objektív paramétereket pozitívan befolyásolni.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A védőoltások történeti áttekintése
    Szabó, Réka; Tóth, Ágnes; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar; DE--Népegészségügyi Kar
    A védőoltások története több száz évre nyúlik vissza. A diplomamunka célja, hogy a védőoltások fejlődését bemutassa napjainkig.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Mozgásszervi állapotfelmérés és mozgásterápia hatékonyságának vizsgálata szorongásos serdülők körében
    Déri, Ingrid Kitti; Lámfalusi-Németh, Dóra; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar; DE--Népegészségügyi Kar; Dr. Lukács, Balázs; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar
    Számos felmérés támasztja alá, hogy a szorongásos zavarok az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegségek közé tartoznak. A szorongás egy olyan szubjektív kellemetlen érzés, amely bizonyos élethelyzetekben jelentkezik, és mely a különböző életeseményekre adott normális reakciónak tekinthető. Azonban patológiássá válik, ha a hétköznapi élet során funkcióromlást okoz. Arra a kérdésre kívánunk választ találni, hogy a célzott mozgásterápia intervenciós lehetőségei milyen mértékben befolyásolják a szorongásos tünetek megjelenését, illetve, hogy a szorongás csökkenése javulást eredményez-e a testtartás paramétereiben. Célunk, hogy megvizsgáljuk a serdülők körében végzett mozgásterápia hatékonyságát és a testtartás értékeiben való változásokat.