Talajtani tényezők 'terroir'-okra gyakorolt hatásainak vizsgálata az Egri borvidéken

Absztrakt

Vizsgálataim célja, hogy reprezentatív mintaterületeken vizsgáljam a talajnak, mint termőhelyi tényezőnek a termőhely minőségére, illetve a szőlőre gyakorolt hatásait. A talajtani tényezők szerepének feltárása céljából megvizsgáltam a mintaterületek földtani hátterét, a talajok textúráját, kémhatását, CaCO3-tartalmát, humusztartalmát és annak minőségét. Ezt követően került sor a talaj összes és felvehető makro- és mikroelem-ellátottságának elemzésére. A talaj mellett elvégeztem az egyes mintaterületekről származó bogyóminták elemtartalmának vizsgálatát, majd különböző statisztikai módszerekkel kerestem az összefüggést az egyes talajtulajdonságokkal. Külön vizsgáltam az eltérő textúrájú és vízgazdálkodású, ennél fogva eltérő vízellátottságú talajoknak a szőlő élettani folyamataira gyakorolt hatásait.

The most important aim of the research is to study the effects of soil as a production area factor on the quality of the production area and the grape in representative study areas. In order to reveal the role of pedological factors I have studied the geological background of the study areas. Following this, the total macroelement and microelement supply of the soil was analysed. Apart from the soil I also studied the element content of the grapes taken from each study area and then I searched for correlations with soil properties applying various statistical methods. Effects of soils with different texture and water budget, thus different water supply on the physiological processes of grape were studied separately.

Leírás
Kulcsszavak
talaj, soil, szőlő, vine, mikro- és makroelem, micro- and macroelemnts, termőhely, production area, terroir, terroir
Forrás