A kereskedelmi forgalomban kapható konyhasók összehasonlítása a tartalmazott nitrát és nitrit mennyiségek és tisztaságuk alapján

Dátum
2014-04-23T09:27:01Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Bár a só létfontosságú szervezetünk számára, manapság az egészséges mennyiség többszörösét fogyasztjuk. A különböző betegségek, mint például a magas vérnyomás egyre gyakoribb, ez pedig tovább fokozza az aggodalmakat. A kérdésekkel pedig, hogy hogyan is lehetne csökkenteni só fogyasztásunkat és ezzel a nátrium bevitelt, hogy milyen sót fogyasszunk, egyre többen foglalkoznak. A média, az orvosok, és a hatóságok is próbálják megfejteni a kérdést, hogyan csökkentsük a bevitt nátrium mennyiségét. A válasz azonban minden esetben bizonytalan, hiszen a hazai hagyományok is megkövetelik az ételek erőteljes fűszerezését, a különböző sófajták között pedig igen nehéz különbséget tenni. A megoldást a különböző országok kormányai, egészségügyi szakemberei és az élelmiszergyártók közösen keresik. Dolgozatomban konyhasók nitrát- és nitrit tartalmát, tisztaságát vizsgáltam. Összesen 18 különböző féle sót vizsgáltam. A mintákat a debreceni hiper-, illetve szupermarketekből, illetve közértekből szereztem be. A felhasznált konyhasóból három csoportot hozta létre. Az első csoportba tartoznak a tengeri sók, amelyből 6 különböző félét vizsgáltam. A másodikba a vákuum sók találhatóak mely csoportba 7 különböző féle konyhasó került, és a harmadikba csoport a természetes sók csoportja, amelybe 5 különböző sót vizsgáltam.

Leírás
Kulcsszavak
, konyhasó
Forrás