Az élelmiszer-fertőzések és élelmiszer-mérgezések előfordulása Magyarországon 2005 és 2012 között

Dátum
2014-05-13T13:35:50Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Mindannyiunk számára fontos követelmény az élelmiszerekkel szemben, hogy ne csak táplálóak, hanem biztonságosak is legyenek. Azonban az élelmiszerfertőzések és élelmiszermérgezések egyre nagyobb tömegeket érintenek, ezért választottam a dolgozatom témájának az élelmiszer eredetű megbetegedések tárgykörét. Az élelmiszer-fertőzések és élelmiszermérgezések európai viszonylatban az akut, gyorslefolyású megbetegedések között a második-harmadik helyen állnak multikauzális betegségcsoportot képezve. Az Egészségügyi Világszervezet [World Health Organization, (WHO)] adatai szerint a fejlett ipari országokban évente a lakosság csaknem 10-30%-át érintik, és becslések alapján a bejelentett esetekhez képest 10-100-szor gyakrabban fordulnak elő. Ezért dolgozatom célja az, hogy az élelmiszer eredetű betegségekkel kapcsolatos szakirodalmi ismeretek összefoglalását követően átfogó képet adjon a Magyarországon előforduló élelmiszerfertőzések és élelmiszer-mérgezések gyakoriságáról, jellemzőiről, és azok változásáról a 2005 és 2012 közötti időszakban.

Leírás
Kulcsszavak
élelmiszer-fertőzés, élelmiszer-mérgezés, élelmiszer eredetű megbetegedés, Salmonella, Clostridium, Staphylococcus aureus, gombamérgezés, Campylobacter jejuni, Bacillus cereus
Forrás