Rezisztens szőlőfajták borászati perspektívái
Absztrakt
Szőlőterületeink és bortermelésünk az elmúlt 20 évben felére csökkentek. A megtermelt bormennyiséghez éves szinten jelentős mennyiségű, asztali minőségű olasz bort importálunk. A hazai borpiac alsó szegmense ennek ellenére kiürült. Az igen alacsony áron a boltok polcaira kerülő import borokkal szemben konvencionális termesztéstechnológiákkal nem lehetünk versenyképesek. A hazai nemesítésű rezisztens szőlőfajták nagyobb biológiai teljesítőképességükkel, környezeti tűrőképességükkel és gombabetegségekkel szembeni ellenállásukkal kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy a hazánkba áramló tömegborokkal szemben felvegyük a versenyt. Az említett fajtakör társadalmi megítélése azonban gyenge. Dolgozatomban arra kerestük a választ, hogy reduktív borászati technológiával valamint a szőlő elsődleges fajtajegyeinek kihangsúlyozásával (héjon áztatás, aromatizáló enzimek, hideg erjesztés) mennyire jelennek meg a végső termékben a fajtakarakterek? Megállnák- e a helyüket önálló borként a piacon?