Recent Innovations in Mechatronics

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 117)
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Autószimulátor tervezése Arduino Pro Micro fejlesztői platformmal
    (DUPress, 2018-08-02) Szőllősi, Gábor; Papp, Beatrix; Erdei, Timotei István
    Az autószimulátorokat egyaránt használják szórakozásra és az autóvezetői tanulók betanítására, az autóvezetési élményéhez való hozzászoktatására. Már a 80’ évek közepén elkezdődött a különböző autószimulátorok gyártása, igaz akkor még csak arcade gépeken futottak a programok. Az egyre fejlődő videójáték ipar megköveteli, hogy minél modernebb, minél több igényt kielégítő játékhardvert és/vagy játékszoftvert dobjanak a piacra. A projektben egy olyan prototípus autószimulátor került megtervezésre és megépítésre, mely mellőzi drága elektronikai hardwareket és könnyen illeszthető a modern számítógépes szoftwarek számára. A fő fejlesztési platformnak a PC került megjelölésre. A kormány egységet egy Arduino Pro Micro board vezérli, melynek a mozgásérzékelése egy MPU6050-es gyorsulásmérővel és giroszkóppa lett megvalósítva.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Alacsony fogyasztású vezeték nélküli technológián alapuló kihangosító hangszóró tervezése oktatási célra
    (DUPress, 2018-08-02) Nagy, Erik; Erdei, Erika; Erdei, Timotei István
    Az Ipar 4.0/IoT elterjedésével megjelentek olyan eszközök, amelyek vezeték nélküli összeköttetésen alapuló technológiát alkalmaznak. Ezen technológia magas szintű kényelmet és rugalmasságot biztosít felhasználóinak, mivel ezek az eszközök egyszerűen vezérelhetők akár egy mobiltelefon vagy egy számítógép segítségével. Napjainkban nem csak az átlag felhasználók, hanem a kis- és nagyvállalatok körében is nagy rájuk a kereslet. E projekt során egy olyan kihangosító és hangszóró került megtervezésre, amely Bluetooth szabvány alapján létesít kapcsolatot bármilyen arra alkalmas okos eszközzel. A projekt elsősorban oktatási célú felhasználása indokolt, ahol nagy zajterhelés mellett zajlik az oktatás.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Oktatási tesztpanel tervezése FANUC M1iA ipari válogató robot számára
    (DUPress, 2018-08-02) Murvai, Dávid; Erdei, Timotei István; Husi, Géza
    A projekt során oktatási célokra használható tesztpanel került megtervezésre és megépítésre, ami egy a Debreceni Egyetem, Épületmechatronika Kutató Központjában található, FANUC M1iA 0.5A ipari delta-tripod válogató robot oktató paneljaként szolgál. A tesztpanelt Atmel mikrokontroller vezérelte, amihez nyomtatott áramkörök kerültek elkészítésre. Ez a panel hozzájárul, hogy a hallgatók megismerkedhessenek az ipari robotok & mikrokontrollerek vezérlésével.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Hangreaktív mood lamp tervezése & vezérlése Android Linux okostelefonnal
    (DUPress, 2018-08-02) Lós, Balázs; Erdei, Erika; Erdei, Timotei István
    A LED technológiát a világítástechnika mellett a különböző kisebb-nagyobb kijelzőkben is használják háttérvilágításként, továbbá a szórakoztató elektronikai cégek és perifériagyártók is meglátták benne a piaci potenciált. Ezekben az iparágakban, az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a termékek LED világítással való díszítése a könnyebb eladhatóság és a nagyobb profit érdekében. A projektben egy hang reaktív LED lámpa lesz bemutatva, mely a technológia, szórakoztatóipar felől betöltött szerepét hivatott bemutatni. Napjainkban már alapvető igény, hogy az ilyen eszközök mobilról vezérelhetők legyenek, így ez az elvárás kritikus tényező volt a fejlesztés során.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Creating a Linux based home cloud & media service by using Raspberry Pi 3
    (DUPress, 2018-08-02) Vadnai, Bence; Shaw, Edwin; Erdei, Timotei István
    Nowadays the microcontrollers are getting cheaper and easier to configure. In my project I am going to show you the best ways to share the data at home between your devices. My goal was to create a home cloud service with some extras only using some old laptop HDDs and a Raspberry PI.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Raspberry Pi 3 Linux SmartMirror megtervezése és megvalósítása
    (DUPress, 2018-08-02) Nagy, Ádám Károly; Papp, Beatrix; Erdei, Timotei István
    Az innovációnak egyre fontosabb szerepe van a hazai márkák és cégek versenyképességének a megőrzésében. A multinacionális cégek ma már egyértelműen ebben látják a sikerekhez vezető utat. Az innováció a legfontosabb hívó szó nem csak a Magyar hanem az egész európai gazdaságban. Egyre inkább eszmélnek rá a cégek, hogyha amennyiben a fejlesztésekre nem költenek nagyságrendekkel nagyobb pénzt akkor annál nagyobb lesz a lemaradás, például. Magyarország eddig is jelentős eredményeket ért el az innováció területén. A digitális technológia szerepe és lehetőségei a társadalmi viszonyok alakításában, a jövő foglalkozásai, valamint a munkaerőpiac változása olyan tényezők, amelyek a nemzetgazdaság egészét átalakítják a következő időszakban.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Robot cellába illeszthető ATmega2560 mikrokontroller vezérelt tesztpanel tervezése & készítése oktatási céllal
    (DUPress, 2018-08-02) Vinnai, Bence; Erdei, Timotei István; Husi, Géza
    Jelen írás témája egy oktatási célra tervezett és készített tesztpanel, amely KUKA KR5 robot köré épült robot cella vázra illeszthető, és Atmel mikrokontroller vezérléssel működik. Bemutatásra kerül a panel felépítése, működése, a tervezés és az elkészítés folyamata. A panel a Debreceni Egyetem, Mechatronikai Tanszék, robot laborjában került tesztelésre.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Arduino fejlesztői platformmal vezérelt pontmátrix nyomtató
    (DUPress, 2018-08-02) Barkaszi, Ádám; Papp, Beatrix; Erdei, Timotei István
    Napjainkban egyre nagyobb teret hódít az újrahasznosítás. A környezet megóvásában fontos szerepet játszik az anyagok és eszközök újra felhasználása, feldolgozása. Gazdaságossági szempontok is indokolják, hogy a már nem üzemképes eszközöket, vagy azok alkatrészeit felhasználva új, működőképes tárgyakat, gépeket hozzunk létre. Ezeket szem előtt tartva került megvalósításra a projekt. A használaton kívüli CD/DVD olvasó, illetve régi nyomtató alkatrészeinek felhasználásával.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Árubeszerzési folyamatot segítő vállalatirányítási rendszer Spring keretrendszer használatával
    (DUPress, 2018-08-02) Klein, Ádám; Papp, Beatrix; Erdei, Timotei István
    Kis- és nagyvállalatok mindennapi folyamatainak egyaránt fontos részét képezi az árubeszerzés. Egy vállalat fejlődése során általában az import folyamatok mennyisége exponenciálisan növekszik a vállalat terjedésével egyhuzamban. Ennek következtében a hagyományos telefon és e-mail alapú szervezés egyre elavultabbá válik. A kommunikáció megnehezedik a felek között, az információ áramlása a köztes csatornákon nem megfelelő minőségű, fennakadásokhoz vezet. A nem megfelelő import a vállalat gyártási és működési folyamatait akadályozhatja, ezzel direkt és indirekt módon is kárt és veszteséget okozva a vállalatnak. Ezek következtében felmerül az igény egy olyan vállalatirányítási rendszerre, amely biztosítja a megfelelő kommunikációt a felek között, biztosítja az import folyamatok nyomon követhetőségét és biztosítja az ehhez tartozó adatok integritását. A projekt célja egy árubeszerzési folyamatot segítő vállalatirányítási rendszer létrehozása volt, nyílt keretrendszer használatával.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Időjárás előrejelző mérőállomás Raspberry Pi 3 Raspbian Linux alapon
    (DUPress, 2018-08-02) Horváth, Milán; Erdei, Timotei István
    A Raspberry Pi megjelenésével rengeteg testreszabható projekt elkészülhet, amelyek különféle szenzorokat illetve egyéb kompatibilis eszközöket használnak. A Raspberry Pi 3 sokoldalúságát kihasználva ebben a projektben egy hőmérséklet- és páratartalom érzékelő segítségével automatizálódik a LED-ek megvilágításának egy része, míg a másik része a python programozás előnyeit kihasználva, a napi maximum szerint választja meg színét. A különböző hőmérséklet intervallumok különböző színeket eredményeznek. A LED-ek „láthatatlanságát” egy fából készített felhő alak fedi el, melynek formája utal a használati területre, illetve dizájn szempontjából is sokkal esztétikusabb.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    ATmega2560 mikrokontroller alapú jármű mechanikai hullámként terjedő rezgés vezérlése Bluetooth szabvány alapján
    (DUPress, 2018-08-02) Papp, Jácint; Papp, Beatrix; Erdei, Timotei István
    Mivel többféle kommunikációs csatorna is felhasználható az üzenetek továbbítására így, a befogadó szempontjából napjainkban a fő szempont az üzenet minél gyorsabban történő érkezése, a minél pontosabb eredeti alak és érték megtartása. A hangalapú jelek az elektromágneses jelekhez képest lassabban jutnak el a célig, s míg a hangbevitelnél jóval nehezebb a folyamatos értéket megtartani, azt jóval könnyebb a másik említett módon. A jelek a távolság függvényében rendszerint torzulnak, eltérnek eredeti értéküktől, míg egy hangjelet sokkal több minden zavarhat, addig egy elektromágneses jelet kevesebb minden, emiatt a továbbfejlesztési kísérletben a hang alapú feldolgozás mellet, megjelenik a Bluetooth technológia alapú jeltovábbítás az értékek továbbítása érdekében.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    ATmega328P mikrokontroller vezérelt felügyeleti oktatási modul
    (DUPress, 2018-08-02) Karalyos, Béla; Papp, Beatrix; Erdei, Timotei István
    Az Arduino mikrokontrollerek megjelenésével komoly lehetőségek nyíltak meg mind a kezdő mind a haladó réteg számára. Ezek a mikrokontrollerek Open-Source hardware-re támaszkodnak, így bárki tud benne fejleszteni, programozni különböző elektronikai eszközöket vezérelni/ adatot lekérni. A projektben egy a Debreceni Egyetem részére készített biztonságtechnikai oktatási modul került megtervezésre és megépítésre, mely teljes egészében flexbilis, újraprogramozható és bővíthető, valamint különféle vezérlések és algoritmusok tesztelésére is alkalmas.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Atmel mikrokontroller vezérelt kültéri meteorológia állomás tervezése
    (DUPress, 2018-08-02) Lakatos, Ádám; Papp, Beatrix; Erdei, Timotei István
    A hőmérséklet mérése a mai világban elengedhetetlen, de legalább ugyanilyen fontosságú a páratartalom vagy a légnyomás pontos meghatározása. Szükség van ezen értékek pontos ismeretére a mindennapokban, például meteorológiai előrejelzések esetén. Mint ismert a klímaváltozás következtében komoly viharkárok keletkeznek, ennek megelőzése kulcsfontosságú. A hőmérséklet & páratartalom mérése az üvegházak üzemeltetésében is kiemelt prioritású a mezőgazdaságokban. Az Atmel mikrokontroller alapú kültéri mérő szenzor a meteorológiai értékek pontos meghatározásának a céljából készült el.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Hálózatba csatolt social network számláló egység
    (DUPress, 2018-08-02) File, Péter; Papp, Beatrix; Erdei, Timotei István
    Modern világunkban az információ gyors áramlása elengedhetetlen a vállalatok számára. Egyre több embernek jelent sokat a népszerűség. Számos cég és vállalat indított web lapot vagy csatornát a közösségi oldalakon, ismeretterjesztő, oktatási, kutatási vagy jobb kommunikáció céljából. A fentiek figyelembe vétele mellett került megtervezésre, egy hálózatba csatolt „Social Network” számláló, melynek révén aktuális értéket kaphatunk az éppen feliratkozott követők számáról. Az eszköz automatikusan frissíti az aktuális követők, feliratkozók számát, így mindig a friss adatokat mutatja.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    MFGP audió szoftver 2.0
    (DUPress, 2018-08-02) Zabos, Péter Roland; Erdei, Timotei István
    Mára már teljesen elengedhetetlenné vált bármely számítógépes szoftver használata LP-k, (long play) de egyetlen zeneszám elkészítésekor is. Az is fontos része lehet az alkotói munkának, hogy szoftverekkel már az effekt pedálok is helyettesíthetők. Az MFGP (Mostly for Guitar Players) alkalmazás a számítógép által nyújtott ezen előnyök ötvözésére készült. Egyaránt használható zeneszerkesztőként, zene lejátszóként továbbá különböző effekteket és hangolót is nyújt a feltörekvő gitárosoknak, akik saját maguk szeretnék hangzásukat kialakítani és felvételeiket kedvükre szerkeszteni. A ritmusérzék fejlesztése egy zenész életében rendkívül fontos, ezért a szoftver dobgép funkciót is tartalmaz, mely remek alapütemet szolgáltathat egy új zenei szerzeményhez. Emellett a modellezett looper pedál is egy jól bevált gyakorlási lehetőséget nyújt, vagy többsávos kíséret létrehozására is alkalmas lehet. Ez a dokumentáció az audio programozás által nyújtott azon eszközöket és módszereket fogja részletesebben taglalni, melyek a szoftver elkészítését lehetővé tették.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Hőérzékelő & páratartalom mérő mood lamp tervezése és vezérlése Android Linux alapú alkalmazással
    (DUPress, 2018-08-02) Nemes, Arnold; Papp, Beatrix; Erdei, Timotei István
    Napjainkban az okos telefonok világszerte elterjedtek. Az okos eszközök kezdetben még csak szerénynek mondható hardware specifikációkkal rendelkeztek, mára azonban nem ritkák a 8 magos 4gb RAM – al szerelt szériák sem, melyek alkalmasak kutatási és fejlesztési célokra. Ebben a projektben, egy olyan egyedi készítésű hőmérséklet és páratartalom érzékelésre alkalmas „mood lamp” került megalkotásra, mely Bluetooth segítségével vezérelhető szinte minden Android Linux operációs rendszerrel ellátott okos telefonról. Amit a HC-05 Bluetooth module is lehetővé tesz, melyet egy Arduino Nano vezérel, valamint a DHT11 szenzort is, illetve a mobil applikáció utasításait is kezeli. A lámpa kialakításánál, nagy hangsúly volt fektetve az esztétikára is.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Intelligent Space environment for ethorobotics
    (DUPress, 2018-07-02) Nagy, Balázs; Gubo, Štefan
    This paper presents a setup using a mobile robot agent in an intelligent space. The proposed concept based on a holonomic driving system mount on the robot. Due to the driving system different moving behaviours and path planning algorithms can be tested. To examine the robot movements and provide the needed support the robot agent was placed in a Motion capture system. The special environment around the robot is a motion track system which can track the movements of agents in its space via markers.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Application of OptiTrack motion capture systems in human movement analysis A systematic literature review
    (DUPress, 2018-07-02) Nagymáté, Gergely; Kiss, Rita M.
    With the spreading of motion analysis decisions to invest into a new system demand scientific reference applications. The aim of the present systematic review is to reveal the biomechanical scientific applications of OptiTrack motion capture systems and to overview documented usage conditions and purposes. Six major scientific literature databases were used (PubMed, PubMed Central, ScienceDirect, IEEE Xplore, PLOS and Web Of Science). An OptiTrack camera system had to be used for human or biologically related motion capture. A total of 85 articles were included, 4 out of which dealt with the validation of OptiTrack systems and 81 utilized the system for biomechanical analyses. The data analysed and extracted from the system validation studies included: description of the validated and the reference system, measured features and observed errors. The data extracted from the utilizing studies also included: OptiTrack application, camera type and frequency, marker size, camera number, data processing software and the motion studied. The review offers a broad collection of biomechanical applications of OptiTrack motion capture systems as scientific references for certain motion studies. The review also summarizes findings on the accuracy of the systems. It concludes that the method descriptions of system usage are often underspecified
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Secure multi-level Cluster based wireless sensor network
    (DUPress, 2018-05-14) Akbar, Husna; Afghan, Syeda Adila; Jokhio, Sana Hoor; Jokhio, Imran Ali
    The demand of wireless sensor networks (WSNs) is on the raise due to its potential applications. The data transmission occurs via a wireless link by the sensor node in network hence these nodes are vulnerable to several outside or inside attacks. A WSN may works in an unfriendly environment therefore it is a fundamental requirement of WSN to secure the sensing data. In this paper, we focus on highlighting the security issues in a multi-layer WSN architecture and provide a secure communication solution (combination of various state- of-art protocols) for it by considering the WSN constraints. We propose a multi-level protocol distribution method to enhance the security of the WSN under consideration via targeting and providing resilience to specific attacks at each level. The simulation and results show that by implementing our proposed method, the overall security of the network has been enhanced.
  • TételSzabadon hozzáférhető
    Lightweight multi-agent framework for a cluster-based wireless sensor network
    (DUPress, 2018-05-09) Bano, Shahzadi; Afghan, Syeda Adila; Jokhio, Sana Hoor; Talpur, Shahnawaz; Jokhio, Imran Ali
    Sensor applications and wireless sensor networks (WSNs) are becoming a part of our everyday life. A number of network arrangements are used in WSN. In this paper, we focus on the cluster based network to help identify the issues associated with communication within such networks. We present a light- weight multi-agent routing framework for a cluster based WSN to resolve some issues associated with such networks. By using state- of-art protocol in a unique combination and categorizing cluster layers, we take full advantage of the properties of the selected protocols. The simulation results illustrate that the proposed method is light-weight in terms of energy consumption by the sensor nodes communicating information within a cluster based network. Nevertheless, high network throughput and robust data communication are also achieved.