Some New Findings on Mixed Bertrand-Edgeworth Duopolies

Absztrakt

Duopolies are present in our everyday life. Therefore, it is important to build sophisticated models that explain and predict oligopolist behavior. Every model that has valid assumptions in describing or helping in the description of a real life market structure contributes to knowledge on producer behavior. The dissertation aims at presenting equilibrial firm behavior in a mixed Bertrand-Edgeworth duopoly environment. Assuming partial public ownership on the market, we provide a thorough analysis concerning equilibrium prices and quantities, endogenous timing and social welfare effects. The contribution of the thesis to knowledge is broadening the theory of Bertrand-Edgeworth models for a better understanding of duopolistic markets with public ownership. The main contribution of the thesis is summarized as follows:

  1. The existence of a pure strategy Nash equilibrium in a mixed Bertrand-Edgeworth duopoly is analyzed. Furthermore, the equilibrium profiles are characterized for all the given subcases.
  2. Provided that the ordering of firms' decisions is endogenous (i.e. we consider the timing game), the equilibrial ordering of moves is given for mixed and semi-mixed Bertrand-Edgeworth duopolies.
  3. A social welfare analysis is carried out for the mixed Bertrand-Edgeworth duopoly, i.e. we characterize the difference the presence of a public firm makes in social welfare compared to the standard case with only private firms competing on the market.

A mindennapi életben gyakran találkozunk duopol piaci szituációkkal. Ezért fontosnak tartjuk, hogy egzakt és alkalmazható modelleket építsünk a vállalatok döntéseinek megértése és előrejelzése érdekében. Minden modell, melynek a gyakorlatra alkalmazható kiindulási feltevései vannak, hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük egy termék piacának kínálati oldalát. A disszertáció fő célja, hogy bemutassa, hogyan döntenek a vállalatok egyensúlyban a vegyes Bertrand-Edgeworth duopólium-modellekben. Feltételezve állami tulajdon jelenlétét a piacon, az értekezés részletesen elemzi a vállalatok ár- és mennyiségi döntéseit, az időzítési játékot, valamint az állami tulajdon társadalmi jólétre gyakorolt hatásait. A disszertáció újdonságértéke a Bertrand-Edgeworth duopóliumokkal kapcsolatos ismeretek kibővítésében rejlik. A disszertáció fókuszában a Bertrand-Edgeworth duopóliumok azon típusa áll, amelyben az állam egy versengő vállalat részbeni vagy kizárólagos tulajdonosként megjelenik a piacon. Az értekezés célja az ilyen vegyes duopol piacok játékelméleti elemzése. A disszertáció hozzáadott értéke a következőképp foglalható össze:

  1. Választ adunk arra a kérdésre, hogy meglehetősen gyenge feltevések mellett a vegyes Bertrand-Edgeworth duopol modelleknek milyen feltételek mellett létezik tiszta Nashegyensúlyi pontja. Ezen kívül meg is adjuk a tiszta Nash-egyensúlyi pontokat.
  2. Feltéve, hogy a vállalatok döntési sorrendje endogén (azaz a vállalatok időzítési játékot is játszanak), megadjuk az egyensúlyi döntési sorrendet az összes vizsgált vegyes- és félig-vegyes Bertrand-Edgeworth duopóliumra.
  3. Vizsgáljuk a vállalaton belüli állami tulajdon össztársadalmi jólétre gyakorolt hatását is a tisztán magánvállalatos esettel történő összehasonlításban.
Leírás
Kulcsszavak
játékelmélet, doupólium, döntés, game theory, duopolies, decision
Forrás