Alifás alkohol metabolitok hatása humán monocyták phagocytosisára

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Magyarországon az alkoholfogyasztás jelentős részét képezik a házi főzésű pálinkák, melyekben különböző alifás alkoholok is kimutathatóak. Ezen alkoholféleségek fogyasztásával az etanol mellett a szervezetbe juthat metanol, 1- és 2-propanol, 1- és 2-butanol, izo-butanol, illetve izoamil-alkohol, melyeknek a májban képződő elsődleges lebomlási termékei rendre az acetaldehid (AcH), a formaldehid, az 1-propanal, az aceton, illetve az 1-butanal és a 2-butanon. Ezek májkárosító hatásúak, ezért a házi főzésű pálinkák fogyasztása hozzájárulhat a magyar lakosságnak az Európai Unió átlagánál magasabb krónikus májbetegségek és májzsugor miatti halálozásához. Számos epidemiológiai tanulmány igazolta, hogy a nagymennyiségű alkoholfogyasztás során károsodik az immunrendszer működése, ezért megnő a szervezet fertőző betegségekre való érzékenysége, ami részben a baktériumok és a vírusok elleni védekezésben kulcs szerepet játszó monocyták phagocyta funkciójának károsodásával is magyarázható. Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy az etanol és az AcH csökkenti a monocyták phagocytosisát. Azonban a szervezetbe kerülve a házi főzésű pálinkákban lévő alifás alkoholok és metabolitjaik is befolyásolhatják a monocyták phagocyta aktivitását. Ezért célunk volt az alifás alkoholok metabolitjainak monocyták phagocytosisára kifejtett hatásának vizsgálata. Kutatásaink során a mononukleáris sejteket egészséges donorok véréből izoláltuk, majd a monocytákat sejttenyésztő kamrákban kitapasztottuk. Ezután a sejteket opszonizált, fluoreszcein izotiocianáttal jelölt zymosan-A részecskékkel, és különböző koncentrációban az alifás alkoholok metabolitjaival kezeltük. A minták kiértékelését fluoreszcens mikroszkóp segítségével végeztük. Eredményeink szerint a formaldehid, az AcH, az 1-propanal, az aceton, az 1-butanal, a 2-butanon, valamint a metabolitok keveréke, koncentrációtól függően, biológiailag releváns koncentrációkban gátolták a monocyták phagocytosisát. Így valószínűsíthető, hogy a házi főzésű pálinkákban lévő alifás alkoholok metabolitjai növelik az etanol immunszuppresszív hatását, ezáltal krónikus alkoholfüggőségben szenvedőknél fokozhatják a fertőző betegségek iránti érzékenységet.

Leírás
Kulcsszavak
fagocitózis, sejt, alkohol
Forrás