Hallgatói dolgozatok (GYGYK)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

A DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar 2015. július 14-i határozata alapján a jövőben elektronikus formában is elhelyezésre kerülnek a szakdolgozatok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által működtetett egyetemi archívumban, a DEA-ban. A szakdolgozatok az archívumból kizárólag a Debreceni Egyetem IP-címeiről hozzáférhetőek, azokat nem lehet kinyomtatni, és azokból szövegrészeket nem lehet kiemelni.

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 3544)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A kárpátaljai roma szülők tanuláshoz való viszonya
    Úr , Angelika; Bocsi , Veronika; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A cigány népcsoport évszázadok óta küzd a kirekesztettséggel és állandó sztereotípiákkal járó nehézségekkel. Dolgozatomban a roma kisebbség körülményeit és nehézségeit kívánom ismerteti és a kárpátaljai romák iskolához való viszonyát mutatja be. Interjús és szakirodalmi alátámasztásokkal végzett kutatás által megtudhatjuk mi akadályozza a cigányokat a tanulásban és milyen a szülők iskolához való viszonya. Ezen kívül bemutatja a társadalomban elfoglalt helyüket is, valamint az őket sújtó diszkriminációt is. A cigány népcsoport évszázadok óta küzd a kirekesztettséggel és állandó sztereotípiákkal járó nehézségekkel.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A nő helyzete a XIX. - XX. századi Magyarországon
    Biró, Bianka Erzsébet; Pornói, Imre; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A nők helyzete hatalmas változásokon ment keresztül az elmúlt évszázadokban. A XIX. század elején még a hagyományos női szerepekkel találkozunk, a nők itt még csak az édesanyai és a feleség szerepét töltötték be, innen eljutunk egészen odáig, hogy a XX. század végére lehetőségük van egy teljesen önálló életet is élni. A korszakban történt társadalmi változások, főként a háborúk ezeknek a szerepeknek a fejlődésében segítettek. Jelen írásban találkozhatunk a folyamattal és annak részleteivel, hogy a nők honnan, miként és hová jutottak el. Találkozhatunk szociálpolitikai változásokkal és azzal, hogy a nők hogyan segédkeztek szociális munkának minősülő feladatok ellátásában.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Sánta Ferenc Kicsik és nagyok című novellájának szociális problémaközpontú elemzése
    Sirokai , Nelli; Kis, Gábor; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A dolgozat Sánta Ferenc Kicsik és nagyok című novelláján keresztül mutassa be a gyermekek érzelmi bántalmazását. Az érzelmi bántalmazás egy alattomosan lappangó bántalmazás forma, mivel sokszoz a bántalmazó sincs tisztában tettei súlyával. A novella házastársak kapcsolati zavarát mutatja be a gyermekek szemén keresztül, ahogyan ők látják. A gyermekek játéka a "mintha világ" tárja az olvasó elé a gyermekek által megélt és nehezen feldolgozható érzelmeket, amik az anya fizikai és lelki bántalmazásából erednek. A dolgozat kiemeli, mennyire fontos az érzelmi bántalmazással foglalkozni, mert a későbbiekben komolyabb egézségügyi problémák is kialakulhatnak, valamint a szociálpedagógusok által végzett munkát és a prevenciót.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Egyedülálló szingli lét vidéki környezetben
    Borbély, Rozália; Szerepi, Sándor; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A szingliséget sokan automatikusan azonosítják a szomorúsággal, vagy éppen a magánnyal. Ez egy döntés a fiatalok részéről, nem akarnak megalkudni, nem keresnek maguk mellé mindenféleképpen társat. Mivel a szingli lét a közgondolkodásban inkább lesajnált, sokszor kritizált életforma, fontos meglátni az előnyeit is, hiszen ezeket megismerve jobban megérthetjük, hogy: nem mindenki törekszik arra, hogy párkapcsolatban éljen. Igenis többen örömüket lelik abban, hogy nem élnek állandó kapcsolatban, élvezik, hogy egyedülállóak és szabadak. A szingliket körbe vevő problémákat, előnyöket, hátrányokat, kialakulásukat próbálom bemutatni szakdolgozatomban. Szakdolgozatomban próbálok választ találni arra vonatkozóan, hogy milyen okok vezettek a szingliség kialakulásához, befolyásolta-e a családi háttér, a gyermekkori, családban szerzett negatív tapasztalatok, esetleg a kialakult párkapcsolati csalódások azt, hogy a fiatalok ezt az életformát választották. A szakdolgozat a következő, szingli életformával kapcsolatos kérdéseket szeretné megválaszolni: • miért terjed egyre jobban társadalmunkban a szingli életmód? • miért választják ilyen sokan ezt az életformát? • lehet egyfajta életérzésnek is meghatározni, avagy inkább egy kényszerű választásként az egyén részéről?
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Megváltozott, felborult szerepek a családban
    Komári-Kádár, Ildikó; Szerepi, Sándor; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    Az alkoholizmus sajnos egyre gyakoribbá válik a modern társadalomban. Egyre nő azoknak a gyermekeknek a száma, akik olyan családban élnek, ahol legalább az egyik szülő alkoholbeteg. Ennek ellenére ezekről senki nem beszél szívesen, elfelejtkeznek róluk, hisz ők az „elfelejtett gyermekek.” A szakdolgozat megpróbál rávilágítani arra, hogy milyen súlyos következményei lehetnek a szenvedélybetegségnek, ezen belül is az alkoholizmusnak, a család működésére és azon belül még inkább a családban nevelkedő gyermekekre. Kutatásunk kitér az egészséges és diszfunkcionális családok jellemzőire, a gyermekek szerepeire az alkoholista családokban, és nem utolsósorban az alkoholista környezet lehetséges hatásaira a gyermek fejlődésére. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egy gyermek hogyan éli meg azt az élethelyzetet, hogy egy vagy mindkét szülője alkoholfüggő. Milyen hatással van az alkoholista miliő személyiségfejlődésükre, szocializációjukra és identitásuk kialakítására? A szakirodalmak alapján arra próbáltunk rávilágítani, hogy fontos a gyermeket középpontba helyezni, mivel a szakemberek rendszerint csak az alkoholbeteg személyre, az ő gyógyulására koncentrálnak, a családban élő gyermekekkel viszont nem foglalkozik senki.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Sajátos nevelési igényű gyermekek (tanulók) fiatalok nevelése; sajátos nevelési igényűek helye és szerepe a családban;a társadalomban;elfogadás-elutasítás
    Kostura, Andrea; Gortka-Rákó , Erzsébet; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    Szakdolgozatom elején ismertetem a sajátos nevelési igényű helyzet fogalmát, ezen gyerekek fejlesztését a szociálpedagógus szerepét. Vizsgálom továbbá, hogy milyen tényezők szükségesek, az individuálisan oktatott tanuló egyenlő esélyeket kapjon az oktatásban, kik azok, akik a sajátos nevelési igényű tanulónak segítséget tudnak nyújtani. A magatartási nehézségek feltárása. Bemutatom a Kárpátalján életben lévő oktatási törvényeket. Rámutatok a szociálpedagógus munkakörének fontosságára.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Migrációs folyamatok Harangláb községben, különös tekintettel az ukrán−orosz háborús helyzetre
    Sas, Erzsébet; Kocsis , Péter Csaba; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A szakdolgozat tárgya és célja, hogy egy kistelepülés bemutatásának példáján keresztül újabb megvilágításba kerüljön a kárpátaljai magyarság társadalmi helyzete. Egy ukrajnai határátkelő szomszédságában elhelyezkedő települést (Harangláb) szeretnénk bemutatni. A településen mutatkozó migráció alakulását a háborút megelőzően, kitörésekor és egy évvel később. Kutatásunk kitér a háború által hozott nem mindennapi élethelyzetekre és azok megélésére, különböző döntések meghozatalára. Éppen ezért válik lényeges részévé a dolgozatnak a migráció, a gazdasági válságok, a szürke és fekete gazdaság feltárása, a megélhetési lehetőségek boncolgatása, a családi kapcsolatok folyamatos változása, az egyházi és egyéni kezdeményezéseken alapuló szervezkedések és legvégül a 2022 februárjától tartó háborús események.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok helye és szerepe a családban
    Bródi, Boglárka; Gortka-Rákó, Erzsébet; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A szakdolgozat a fogyatékossággal előkről, de leginkább azok családjáról szól. Bemutatja a fogyatékossággal élő gyermet nevelő családok helyzetét, életkörülményeit. A szakdolgozati kutatás típusát illetően egy empirikus dolgozat, melynek válaszotott módszere interjús vizsgálat. A dolgozat kutatói kérdésekre keresi a választ. A kutatásban fény derült azon családok helyzetére, életkörülményeire akik fogyatékossággal élő gyermekeket nevelnek Kárpátalján. Továbba arra, hogy mennyire volt befogadó a közvetlen környezet a fogyatékossággal élő gyermekkel szemben. Választ adott továbbá ezen családok kikapcsolódási lehetőségeire, és anyagi helyzetükre.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    BTMN-es gyermekek helyzete és szerepe a családban, társadalomban
    Deák, Alexandra; Balázs-Földi, Emese; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A dolgozat a köznevelési törvény fogalomrendszerére épül, kitér különböző jogi fogalmakra is. A dolgozat célja az volt, hogy több oldalról vizsgálja ezt a speciális élethelyzetet, így a közoktatás és a család szocializációs színteréről is olvashatunk benne. Az iromány 2.felében egy feltárási eszköz segítségével a magyar családokra fókuszálva vizsgálja az eltérő fejlődésű gyermekek életkori sajátosságait, szülők nehézségeit, lehetőségeit, illetve kitér a fejlesztő tanárok, szakemberek felkészültségére is.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A célirányos játékos fejlesztés és a játékos fejlesztés közötti különbség
    Magyari, Gyöngyi Katalin; Pálfi, Sándor; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    Egy fejlesztőpedagógus másképpen nézi a gyermeket mint egy szülő. Ha például gyöngyöt fűznek a gyermekkel a szülő legtöbbször csak a játék kedvéért teszi, míg egy fejlesztőpedagógus finommotorikát, szerialitást, szem-kéz koordinációt, megfigyelést... fejleszt. De a legtöbb családban le sem ülnek együtt játszani, többnyire már akicsi gyermek is elektronikus eszközökkel játszik. Az idegrendszer kisgyermek korban még nem elég fejlett, és egy ilyen vibráló eszköz csak árt neki. Ráadásul vagy sok esetben éppen ezért nagyon keveset mozognak a gyerekek. Itt van a szülő felelőssége!
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Óvodapedagógusok hanghigiénéje
    Balogh-Duró, Kíra Dorina; Pető, Ildikó; Drénné Molnár, Erika; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A dolgozat központi témája az óvodapedagógusok hanghigiénéje, amelyben a hangképzést és szervi feltételeit tisztázzuk, mely során az emberi hangképzés folyamatának elméleti hátterét ismertettük, beleértve a hangképzés anatómiai és fiziológiai aspektusait. A szakdolgozat hangképzési zavarok fogalmát tisztázza és bemutatja a szakirodalmi meghatározásokat, valamint részletezi az egyes kórképek kialakulásának okait és tüneteit az óvodapedagógusok vonatkozásában. A hanghigiéné fogalmát részletesen tárgyaljuk, és az egyéni hanghigiéné kialakulási hátterét, művelési szerepét, hatásait és céljait elemezzük. A dolgozat feladata azon tényezők és hatásainak feltárása, amelyek a hanghigiéné szempontjából károsak lehetnek az óvodapedagógusok számára. Bemutatjuk, hogy milyen mértékben vannak veszélynek kitéve az óvodapedagógusok a hangképzés szempontjából. A szakdolgozat a veszélyeztetettséget okozó tényezőkről is említést tesz, valamint annak következményeiről is szót ejt, bemutatva az esetleges egészségügyi és szakmai hatásokat az óvodapedagógusok számára.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Cigány-magyar együttélés Kántorjánosiban
    Rostás, Gusztáv; Biczó, Gábor; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A kutatásom által azokra a kérdésekre kerestem a választ, hogy egy ilyen autentikus községben, mint Kántorjánosi, miként élnek egymás mellett más – más etnikumhoz tartozók. Milyenek a szomszédságok, a barátságok cigány- magyar között? Hogyan vélekednek a helyiek a vegyes házasságokról, vannak-e vegyes házasságok? Ezek elöljárójaként fontos volt a releváns szakirodalom által egy átfogó képet kapnom a romák történetéről, vándorlásaikról, életükről, szokásaikról ahhoz, hogy a kutatásom még relevánsabb képet mutathasson számunkra. A vegyes házasságot vizsgálom a dolgozatban,a kezdetektől, mikortól kezdődött el, a mai napig.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Speciális érzékelőterek használatának lehetőségei és hatásai az általános iskolákban és közösségi terekben
    Laskó-Kuthi, Adrienn; Mező , Katalin; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A szakdolgozatom a speciális érzékelő terek használatának lehetőségeit mutatja be az általános iskolák és közösségi terek tekintetében. Szó esik az elmúlt 10-15 év Gyerekesély programjairól, az érintett járásokról, célcsoportokról. Röviden bemutatásra kerül az érzékelés, észlelés és azok fejlesztésének fontossága. Szó esik a mai kor gyermekéről, a Covid járvány hatásairól a családok és oktatási intézmények működésében. Említést teszünk az élménypedagógiáról, kreatív pedagógiáról és az oktatási környezet kialakításának fontosságáról.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek beilleszkedése integrált óvodai csoportba
    Kuliné Hunkó, Judit; Mező, Katalin; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    Az SNI gyermekek tekintetében változó attitűdöket látunk a köznevelés szintjén, ez érinti az autizmus spektrum zavarral élő gyermekeket is. Mindezek mellett ugyanakkor az autista gyermekek integrált nevelése az óvodai környezetben több kérdést és szükségletet felvet számunkra. Ezek a kérdések részben azért aktuálisak véleményem szerint, mert nő az SNI gyermekek aránya a köznevelésben, másrészről pedig azért, mert tudásunk és ismeretünk bővül az SNI gyermekekkel kapcsolatban és ez felveti számomra a téma tárgyalásának szükségét. A dolgozat tárgyalja az autizmus spektrum zavar fogalmát, a sajátosságait, az autizmus triász jellemzőit. Az integráció, inklúzió, szegregáció fogalmát. Óvodapedagógusok, akik autizmus spektrum zavarral élő gyermeket nevelnek óvodai csoportjukban, valamint érintett szülők körében történt a kutatás, kérdőíves lekérdezés formájában. Az eredmények részletesen a dolgozatban megtekinthetők.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A roma és nem roma gyermekek családjainak élethelyzete és nevelési szokásai a Kántorjánosi Csicsergő Óvodában
    Ferencz, Dominika; Vargáné, Nagy Anikó; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A szakdolgozat témája a Kántorjánosi Csicsergő Óvodába járó roma és nem roma gyermekek családjainak élethelyzete, nevelési szokásainak megismerése. A községben roma és nem roma lakosok egyaránt megtalálhatóak mégis csak felszínes ismereteink vannak az itt élő roma nemzetiséggel kapcsolatan. A szakdolgozat célja, hogy objektíven rávilágítsunk a különbségekre és hasonlóságokra. Átfogóbb képet kapjunk a romák élethelyzetéről, nevelési szokásaikról a sikeresebb óvodai élet elősegítése érdekében.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő 8. évfolyamos tanulók szakértői véleményének vizsgálata továbbtanulásuk tükrében
    Federics , Ibolya; Mező, Katalin; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    Kutatásunk célja, hogy átfogó képet kapjunk arról, hogy a vizsgálatban résztvevő BTM Nehézséggel küzdő általános iskolai tanulók esetében, hogyan tudtak megvalósulni a szakértői véleményben javasolt fejlesztő pedagógiai foglalkozások a tantermen kívüli, digitális munkarend ideje alatt. Továbbá kitérünk arra is, hogy az érintett tanulók szakértői vizsgálatát/felülvizsgálatát milyen módszerekkel végezték a pedagógiai szakszolgálatok szakértői a digitális munkarend időszakaiban. Arra is választ keresünk, hogy a BTMN státuszú tanulók jellemzően milyen középiskola típusba nyertek felvételt, illetve a középfokú felvételi eljárás során rangsorolt tanulmányterületek közül hányadik helyre sikerült a felvételijük. Mindezen eredményeket összefüggésbe hozzuk azzal, hogy pályaválasztási, továbbtanulási döntésük meghozatalához kaptak – e segítséget tanácsadó szakembertől.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fejlesztőpedagógus szerepe a napköziben
    Barna , István; Mező, Katalin; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A szakdolgozatomban bemutatom a fejlesztőpedagógus szerepét, helyét a közoktatási intézményben. Megismertetem a fejlesztőpedagógus klienskörét, és azt, hogy milyen problémákon tud segíteni. A napközi működését szabályozó törvények- rendeletek bemutatása után a játék fontosságát és fejlesztő szerepét hansúlyozom. A szakdolgozatomban vizsgálom, hogy a napközis nevelő, ha fejlesztőpedagógiai ismeretekkel rendelkezik, akkor elő tudja-e segíteni az olvasás -írás fejlesztését anélkül hogy a diák tudja azt, hogy fejlesztésen vesz részt. A ilyen módon történt fejlesztés hatással van -e az olvasás-írás képességének alakulásában, mely megjelenik az írás kép általános javulásában is. Megvizsgálom azt hogy a napközi megfelelő szintér-e a fejlesztő tartalmú foglalkozások megtartására. Mindezeket a vizsgálatokat kérdőíves módszer segítségével végeztem. Eredményként elmondható, hogy ha az érdmjegyekben nem is jelentkezett némi javulás, legalább a gyerekek olvasási kedvük némileg javult. bátrabbak, magabiztosabbak lettek.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az interszenzoros érzékelés és -észlelés fejlődése és fejlesztési lehetőségei óvodás korban a tanulási nehézségek megelőzése érdekében
    Verzárné Váradi , Ágnes; Mező, Katalin; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A szakdolgozat célja az óvodáskori interszenzoros érzékelés és -észlelés fejlődésének bemutatása, és olyan módszerek, programok és eszközök felvonultatása, amelyek segítségként szolgálhatnak interszenzoros érzékelés- és észlelés fejlesztésére, többek között az alapkultúrtechnikák zökkenőmentes elsajátítása érdekében. Ennek megalapozásaként bemutatásra kerülnek az egyes érzékszervi modulitások biológiai funkciói. Megnézzük, hogy a különböző szakterületek kutatói hogyan vizsgálták és milyen álláspontot alakítottak ki az interszenzoros érzékelés fejlődéséről. Majd a célzott korosztály életkori sajátosságainak bemutatására kerül sor, kiemelve az az iskolaérettséget, és az interszenzoros érzékelést és –észlelést. Megvizsgáljuk a tanulási nehézségek és az interszenzoros érzékelési és –észlelési rendszer összefüggéseit. Végezetül pedig bemutatásra kerül néhány fejlesztő-, óvodai-, és módszertani program, valamint több játékos tevékenység az óvodai élet egyes területeire vonatkoztatva, amely elősegíti az interszenzoros érzékelési és -észlelési rendszer fejlődését. Az elvégzett vizsgálatban három kérdésre kerestük a választ. Egyrészt, hogy egyenes vonalú-e a fejlődés az egyes óvodai életkorok között. Másodrészt hogy van-e eltérés két nem között az interszenzoros érettség tekintetében. Harmadrészt, hogy van-e olyan területe az érzékelésnek, amely nagyobb fókuszt kell kapjon.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Montessori pedagógia elvei, eszközrendszere, alkalmazási lehetőségei és hatása a hátrányos helyzetű gyermekek esetén
    Ványiné Kovács, Mercedesz; Pálfi , Sándor; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    Dolgozat témája a Montessori alternatív pedagógiai módszer, és hatása a hátrányos helyzetű gyermekekre. Maria Montessori életeútját, és figyelemreméltó munkásságát, és az általa kidolgozott reformpedagógiai módszert ismerteti. Részletesen bemutatja az álltala kidolgozott eszközrendszert. Vizsgálja, hogy milyen hatást vált ki a hátrányos helyzetű gyermekek körében . A kutatás két részből tevődik össze. Az egyik részeben, zárt kérdéseken keresztül próbálja kimutatni a a módszer hatékonyságát. Ehhez roma gyermekek szüleivel készűlt kérdőíves felmérés, akiknek gyermekei Montessori óvodába járnak. A másik felében pedig óvodapedagógusokkal készűlt interjúk szerepelnek, hogy mélyebben bele lehessen látni a Montessori módszer mindennapi gyakorlati alkalmazásába és hatékonyságát tekintve valós tapasztalatokat lehessen megismerni.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Sajátos nevelési igényű gyerekek nevelése, szerepe a családban, társadalomban, intézményvezetői megközelítésből
    Mártháné Tóth , Bernadett; Pálfi , Sándor; DE--Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
    A dolgozatomban a sajátos nevelésú igényű gyerekekről írok. A gyerekek életkora 3-6 év. Feejlesztési lehetőségeről, és eszközökről van szó intézményvezetői szemszögből. Írok benne, hogy "én" ,mint intézményvezető milyen lépéseket tennék a megfelelő fejlesztés szempontjából. Különböző javaslatokat teszek a nevelőtestületnek. A mindennapi fejlesztő munka folyamatát írom le óvodai nevelés szempontjából.