A csapadék, a vízjárás és a mederfejlődés összefüggéseia Hernád mentén, különös tekintettel az Alsódobsza-Gesztely közötti szakaszra

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A Hernád folyóra és annak környezetére nem csak a természeti tényezők hatnak, hanem az emberi tevékenységek is jelentősen formálják azt. Ezek a tényezők nem csak a táj képére, hanem a folyón zajló meanderezés folyamatára is jelentős hatással vannak. Az elmúlt években egy kiválasztott területen vizsgáltuk a szakadópartok pusztulásának intenzitását. A területről készült történeti térképek és a GPS-es mérések során kapott eredmények összehasonlításával bemutathatóvá válik a meder alakulása. A kapott eredmények azt mutatják, hogy az elmozdulás értéke helyenként 4-6 méter is lehet. Vizsgáltam a természeti tényezők (úgymint csapadék, vízjárás, vízszint) és az antropogén tényezők hatásait, valamint azok összefüggéseit. A tanulmányban 124 éves napi csapadék adatok kerültek összehasonlításra a Hernád folyón rögzített vízszintek adataival. A kutatások eredményei igazolták bizonyos mértékű kölcsönhatások meglétét ezen elemek között. A vízjárás, a csapadék mennyiségének jelentős csökkenése a térségben, valamint a mezőgazdasági művelés típusa és intenzitása nagyban meghatározza a szakadópartok pusztulásának mértékét.

Natural factors affect not only surroundings on River Hernád, but the appearance of people and their activities as well. These significant factors effect on the natural landscape and the river meandering processes as well. In recent years, we measured the intensity of the destruction of the high banks in a selected area. By the comparison of historical maps and the GPS measurements in the field, we reconstructed the movements of the river bed. The results show the displacement values, which are 4-6 meters in some place under a few years. We were examined the natural factors (precipitation, water levels, regime), anthropogenic factors and the relationships between them. The results of the researches demonstrated the interaction of certain environmental elements. . In this study 124 years of daily rainfall data were compared with data recorded water level in the river Hernád. The water level fluctuations, the significant decrease of the precipitation in the region and the type and intensity of cultivation is largely determined the extent of the destruction of high banks.

Leírás
Kulcsszavak
csapadék, vízjárás, meanderezés, Hernád folyó, precipitation, regime, meandering, Hernád river
Forrás