Role of PPARγ in human sebaceous gland biology and pathology

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A faggyúmirigyek termelik a bőrfelszíni lipidek 80%-át. Ezek a lipidek az epidermális barrierben fontos szerepet játszanak. Ezért a dermatológiai kutatások egyik kulcskérdése a faggyúmirigyek szabályozásának megismerése. Munkánkban a PPARγ molekula szerepét vizsgáltuk faggyúmirigysejtekben. A PPARγ molekula expressziója eltér az ép és a kóros sebocytákban, a molekulnak szerepe van a sebocyták differenciációjában és lipid termelésében. A PPARγ molekula és célgénjei, az ADRP és a PGAR gének expresszálódnak a sebocytákban, expressziós szintjük a differenciált sejtekben magasabb, mint az alacsonyan differenciált sebocytákban. A PPARγ molekulát kimutattuk ép és hyperplasiás faggyúmirigyekben, itt azonos szinten expresszálódnak, míg a faggyúmirigy adenoma és carcinoma sejtekben expressziójuk csökken, ez szintén azt támasztja alá, hogy a PPARγ molekula expressziója a sejt érettségétől függ. Emellett, eredményeink szerint a PPARγ molekula és célgénjei az acne vulgarisban szenvedő betegek faggyúmirigysejtjeiben alacsonyabb szinten expresszálódnak, mint az ép sebocytákban. SZ95 immortalizált sebocytákban kimutattuk, hogy az endogén jelenlévő arachidonsav és arachidonsav keto-metabolitok (5-KETE, 12-KETE) a PPARγ molekula jelátviteli útvonalait szabályozzák, melyek befolyásolják a sejtek foszfolipid bioszintézisét és indukálják a neutrális lipid szintézisét. Eredményeink bemutatják, hogy az endogén-ligandok által szabályozott PPARγ molekulnak kulcsszerepe van a sebocyták működésében, és így ígéretes gyógyászati célpont a faggyúmirigy betegségeinek kezelésében.


SG produces 80% of lipids on the surface of the skin. These lipids play major role in epidermal barrier. Therefore it is a key question in skin research, how SG is regulated. In my work presented here, it is clearly shown, that PPARγ is differentially expressed in normal and pathological human sebocytes, and appears to have roles in their differentiation and lipid production.
Figure 18. Summary. Role of PPARγ in sebocytes. Our findings are marked with red letters.

PPARγ and its target genes, ADRP and PGAR, expressed in sebocytes and shown association with SC differentiation. PPARγ is also present in normal and hyperplastic SG, whereas its expression levels were decreased in cases obtained from SG adenoma and SG carcinoma cells, reflecting a maturation-linked expression pattern. Our data also clearly show that PPARγ levels and signaling activity in sebocytes from acne patients is decreased. Furthermore, in SZ95 sebocytes, naturally occurring lipids including arachidonic acid and arachidonic acid keto-metabolites (e.g. 5-KETE, 12-KETE) appear to regulate PPARγ signaling pathways, which in turn modulate phospholipid biosynthesis and induce neutral lipid synthesis (Figure 18.). Collectively, our findings highlight the importance of endogenous ligand-activated PPARγ signaling in human sebocyte biology and suggest that PPARγ might be a promising candidate for the clinical management of SG disorders.

Leírás
Kulcsszavak
PPARgamma, PPARγ, laser microdissection, sebaceous gland, acne vulgaris, sebocyte, faggyúmirigy, eicosanoid
Forrás