Hallgatói dolgozatok (Kémiai Intézet)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

A DE Természettudományi és Technológiai Kar Tanácsának 2009. november 25.-i határozata alapján a jövőben elektronikus formában is elhelyezésre kerülnek a szakdolgozatok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által működtetett egyetemi archívumban, a DEAba. A szakdolgozatok az archívumból kizárólag a Debreceni Egyetem IP-címeiről hozzáférhetőek, azokat nem lehet kinyomtatni, és azokból szövegrészeket nem lehet kiemelni.

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 1010)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A [Gd(FENTA)]– - és [Gd(DIPTA)]– -komplexek koordinációs kémiai vizsgálata
    Nagy, Antónia; Kálmám, Ferenc Krisztián; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Diplomamunkám során jellemeztük két ligandum, a 2,2'-bipiridin-alapú H4DIPTA és a fenantrolin-alapú H4FENTA ligandum, valamint ezek néhány lantanoida(III)ionnal kialakuló komplexének koordinációs kémiai viselkedését. Meghatároztuk a ligandumok protonálódási állandóit és a FENTA4– ligandum esetében a kialakuló Gd(III)-komplex stabilitási és protonálódási állandóját is. Viszgáltuk a ligandumok termodinamikai stabilitását, relaxivitását, a komplexek vizcseresebességét. 1H-NMR mérésekkel bizonyítottuk a komplexek képződését, amelyeket Eu(III)-, Lu(III)- és Yb(III)-komplexekkel végeztünk el. Összességében elmondható, hogy míg a [Gd(FENTA)]–-komplex jó tulajdonságokkal rendelkezik az in vivo alkalmazás szempontjából, addig a fenantrolin-bipiridin csere a [Gd(DIPTA)]– inertségének jelentős romlásához vezet, ami nem kedvező.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Halogenid ionok hatásának tanulmányozása a [{RuCl2(mtppms)2}2] komplex által katalizált H2-fejlesztésben és CO2 redukcióban
    Czuna, Alexandra; Papp, Gábor Csaba; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Diplomadolgozatomban a halogenid ionok hatását vizsgáltam a [{RuCl2(mtppms)2}2] komplex által katalizált H2-fejlesztésben és CO2 redukcióban.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Generikus gyógyszerkészítmény analitikai vizsgálata - Aszkorbinsav tartalom módszerének validálása
    Balla, Adrienn; Nagy , Lajos; Lukács, Zoltán; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A diplomamunkám a Teva Gyógyszergyár Zrt.-ben készült. Az önálló laboratóriumi munkám során részt vettem egy generikus gyógyszerkészítmény analitikai vizsgálatában. A laboratóriumi munkám során az volt a feladatom, hogy meghatározzam a validálandó paramétereket, majd meggyőződjek arról, hogy az aszkorbinsav hatóanyag tartalom módszerének validálási terve ténylegesen megfelel az előírt szabályoknak. A validálási paraméterek közül a következőket végeztem el: linearitás, torzítatlanság, pontosság, robusztusság, oldatstabilitás vizsgálat. Összefoglalva elmondható, hogy az önálló laboratóriumi munkám során végzett vizsgálatok mindegyike megfelelt a validálási terv követelményeinek.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A [(η5-Cp*)Rh]2+ kation oldatbeli kölcsönhatása szénhidrát származékokkal
    Molnár, Adrienn; Buglyó, Péter; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Diplomamunkám során a Szerves Kémiai Tanszék Glikobiológiai Kutatócsoportja által előállított aminocukor származékokat vizsgáltam, melyek N,N kelátok képzésével hatékony fémion megkötő molekulák lehetnek.Ezek organoródium komplexeit szilárdan már előállították és jellemezték. Az öt, várhatóan rákellenes hatású komplex oldatbeli viselkedésének megismerésére valamint a ligandumok proton disszociációs folyamatainak a felderítésére oldategyensúlyi méréseket végeztünk. Ehhez pH-potenciometriás és 1H-NMR- spektroszkópiás valamint tömegspektrometriás vizsgálatokat végeztünk el.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Polimerláncba beépíthető fluoroforok előállítása
    Lippai, Anna Lilla; Czifrák, Katalin Margit; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Polimerláncba beépíthető fluoroforok előállítása és mechanikai vizsgálata. Aromás gyűrű alapú amino csoportot tartalmazó anyagok átalakítása, mellyel többrétű fluorofor tulajdonságú vegyületet állítunk elő.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Gőzfelhasználás csökkentésének lehetőségei a MOL Petrolkémia Zrt. telephelyén belül
    Török, Andor; Róth, Gergő; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Titkosítás elfogadva Titkosítás felodásának határideje: -
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Napszél-indukált radiolízistermékek kémiai analízise kalcium-karbonátban
    Lakatos , Gergő; Juhász, Zoltán; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Kalcium-karbonát polimorfok számos asztrofizikai/asztrokémiai környezetben előfordulnak, azonban a reaktivitásuk és kialakulásuk is aktív kutatás tárgya. A sztelláris folyamatok által keltett protonsugárzás hatását modelleztük 20 K hőmérsékleten kalcium-karbonát rétegekben. A kémiai változásokat FTIR-technikákkal detektáltuk és hasonló körülményeknek kitett szén-dioxid jegek viselkedésével hasonlítottuk össze. Eredményeink arra mutatnak, hogy a protonimplantáció rekrisztallizációs folyamatokat indít meg a szilárd fázisban és szén-dioxidot, illetve szén-monoxidot alakít ki.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Napraforgó olajat tartalmazó poliuretánok előállítása és vizsgálata
    Bacsó, Dóra; Illyésné Czifrák, Katalin; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A fosszilis erőforrások kimerülése, a petrolkémiai termékek iránti folyamatosan növekvő kereslet, valamint az általuk okozott negatív környezeti hatások és a szigorú környezetvédelmi szabályozások következtében kulcsfontosságú témakör lett a megújuló erőforrások fejlesztése. Manapság számos különféle megújuló energiaforrást ismerünk, melyek közül a növényi olaj alapú polimerek kiemelt jelentőségűek, ugyanis könnyen hozzáférhetőek, viszonylag olcsók, sokoldalú szerkezeti tulajdonsággal rendelkeznek, biodegradábilisak, biokompatibilisek és nem utolsó sorban környezetbarátok. Mindezen kedvező tulajdonságuknak köszönhetően a növényi olaj alapú polimereket számos területen – festék-, kozmetikai-, és gyógyszeriparban, illetve az orvosbiológiában és a mezőgazdaságban – alkalmazzák. Mindezek mellett, ideális társalapanyagok lehetnek különböző polimer termékek – poliészterek, poliuretánok – gyártásában is. A legelterjedtebbek közülük a ricinus-, a lenmag-, a szója-, a napraforgó-, a kukorica-, a repce-, a pálma-, a Mesua ferrea-, valamint a kókuszolaj. A diplomamunkám során különböző arányban napraforgó olajat, valamint poli(ɛ-kaprolakton)-t tartalmazó szacharózzal térhálósított poliuretánok előállításával és mechanikai vizsgálatával foglalkoztam. Célom a napraforgó olajat minél nagyobb arányban tartalmazó, illetve ezzel egyidejűleg minél kedvezőbb mechanikai és termikus tulajdonságokkal rendelkező poliuretán előállítása volt.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fémtartalom meghatározása vízmintákból ICP-MS módszerrel
    Olajos, Dávid; Kókai, Violetta; Kálmán, Ferenc Krisztián; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A diplomamunkámat a Tiszaújvárosban található MOL Petrolkémia Zrt. Műszeres Vizsgáló Laborok Vízanalitikai részlegén készítettem, ahol különböző szennyvíz- és csatornaminták fémtartalmát vizsgáltam induktív csatolású plazma tömegspektrometriás módszerrel. A munkám során az újonnan beszerzésre került ICP-MS készüléket alkalmassá tettem ISTD folyamatos adagolására a megfelelő korrigálás érdekében. A legfontosabb elemek esetén, melyek a Cr, Ni, Cu, Zn, Cd, Tl és Pb, felvettem a kalibrációs görbéket, megmértem a minták fém tartalmát és sikeresen elértem a kívánt alsó méréshatárt. Az általam kidolgozott módszer alapján, valamint a kapott mérési eredményekből megvalósítható a verifikálási dokumentum előkészítése, mely későbbi területbővítés során beadható a Nemzeti Akkreditáló Hatóság részére. A módszer alkalmazásával a későbbiekben a laboratórium munkatársainak lehetősége nyílik nagyobb számú minták vizsgálatára a korábbinál nagyobb pontossággal, kevesebb vegyszer felhasználásával és gyorsabb mintaelőkészítéssel, mellyel jelentős idő- és költségmegtakarítás várható.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Pikolinát oldalláncot tartalmazó kelátorok előállítása fémionok komplexálására
    Kalmár, Ferenc; Tircsó, Gyula; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A Mágneses Rezonancia képalkotás napjain egyik fontos noninvazív diagnosztikai eljárása. A kísérleti munka során két kelátort kíséreltünk meg előállítani, melyek közül a a triazadodekán-monopikolinát származékot (TADPA) tudtuk megvizsgálni pH-potenciometriával és a stabilitási állandóját, valamint pMn értékét is megadtuk. A TADPA fizikai-kémiai állandóit összevetettük az irodalomban megtalálható hasonló monopikolinát származékokkal és szerkezet stabilitási állandóra gyakorolt hatását is taglaltuk. Célul túztük ki egy rádium(II) komplexálására alkalmas triazadodekán származék előállítását is (TAD3PA), melyet alfa-terápiás célra szántunk, de vizsgálataink során nem tapasztaltunk komplexképződést egyik vizsgált fémionnal sem.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Egy Cu(II)-ion megkötésére alkalmas biciklusos acetátszármazék ligandum szintézise és koordinációs kémiai vizsgálata
    Molnár, Dávid; Bunda, Szilvia; Kálmán, Ferenc Krisztián; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A Pozitron Emissziós tomográfia segítségével funkcionális információk nyerhetők az élő szervezetről, melyet leggyakrabban rákos megbetegedések korai diagnosztizálására, vagy terápiatervezésre tudnak felhasználni (például melanoma). Alkalmazásához kontrasztanyag használata elengedhetetlen. Egy ilyen kontrasztanyaghoz szükséges ligandumjelölt előállítását tűztük ki célul. Továbbá a ligandum és rézkomplexe termodinamikai, kinetikai és in vivo tulajdonságait is meghatároztuk. Összeségében véve a komplex kellő in vitro és in vivo stabilitással rendelkezik további vizsgálatok folytatásához.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A MOL Petrolkémia Zrt. Olefin-1 üzem hőveszteségeinek feltérképezése, javaslattétel a probléma lehetséges megoldásaira
    Csordás, Gergő; Simon, Szabolcs; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Napjaink korábbiakhoz képest igen magasnak mondható energiaárai okán szükségessé vált a hőveszteségek minimalizálása. Ennek érdekében diplomamukám készítése során a MOL Petrolkémia Zrt. Olefin-1 üzemének hőveszteségeit térképeztem fel, a gazdaságosan hasznosítható hőmennyiségek kiaknázására pedig egy lehetséges megoldást dolgoztam ki egy beruházáson keresztül. A javaslat megvalósítása esetében az üzem könnyebben meg tud felelni kibocsátáscsökkentési elvárásoknak, valamint hozzájárul környezetünk védelméhez.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Loratadine amorfizáció kísérleti segédanyagokkal
    Révész, Barbara; Orosz, László István; Kalmár, József; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Diplomamunkámhoz kapcsolódó kutatómunkám célja a loratadine szervezetben történő biohasznosulásának növelése volt. Ennek első lépéseként egy funkcionális segédanyagú készítményt állítottam elő szuperkritikus szén-dioxidban történő impregnálással. Segédanyagként nagy porozitású aerogélt alkalmaztam és kihasználtam annak gyógyszerhatóanyag hordozóként nyújtott pozitív tulajdonságait. Az impregnálási kísérletek sikerességét folyadékkromatográfiás vizsgálattal bizonyítottam. Vizsgáltam az alkalmazott gyógyszerhatóanyag oldódási kinetikáját két eltérő pH-n, majd elvégeztem a termék kioldódás-vizsgálatát is. A kapott eredmények alapján megállapítottam az aerogél alkalmazhatóságát gyógyszerhordozóként.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Termékváltás fejlesztési lehetőségek vizsgálata a HDPE-2 üzemben
    Juhász, Ágota; Szepessy, Kristóf Zoltán; Lakatos, Csilla; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Titkosított diplomamunka Titkosítás ténye: Üzleti és bizalmas adatokat tartalmaz, melynek közzététele hátrányosan érintené a MOL Petrolkémia Zrt. tevékenységét. Titkosítás idejének várható lejárta: -
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Alkalmazások fejlesztése fluidumok szállításával kapcsolatos számításokhoz
    Sztrehárszky, Katinka; Dr. Kuki, Ákos; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A szivattyú nettó pozitív szívómagasságának ismerete és meghatározása nagyon fontos, mivel szeretnénk elkerülni a kavitáció kialakulását, illetve megfelelően és sokáig működtetni a szivattyút. Üzemi körülmények között fontos ismerni a szivattyú NPSH értékét, munkapontját, és az ebből számolt hatásfokot. Egy megfelelő szivattyú kiválasztásával időt és pénzt takaríthatunk meg. Diplomamunkám célja megismertetni az olvasót az általános NPSH ismeretekkel, és a hozzá tartozó alapvető fogalmakkal. Gyakorlati részében pedig egy olyan felhasználóbarát felületet hoztam létre az Excel Visual Basic programozás használatával, ami egyszerűvé, és automatikussá teszi a különböző paraméterek kiszámolását. Mivel a kézi számoláshoz iterációt kell alkalmazni, ezért ez egy nagyon hosszú és időigényes feladat. Az Excel speciális programkódjával viszont a számolás automatizálható. A mai rohanó társadalom igényeinek megfelelően szerettem volna kialakítani az Excel munkafelületet, hogy egy pár adat megadásával, azonnal megkapjuk a szükséges értéket, ne kelljen órákat eltöltenünk a meghatározással.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Sr/Y/La – bentonit szorpciós/deszorpciós és relaxometriás vizsgálata
    Országh , Márk; Kovács, Eszter Mária; Kónya , József; Csontos, Máté; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A diplomamunka során előállítottam stroncium, lantán és ittrium-bentonitot. Ezeknek a bentonitokat vizsgáltam XRF segítségével hogy meghatározzam a kationcsere kapacitásukat. Ezzel tudtam igazolni az előállítás sikerességét. Ezek után A mintáimat megmértem TD-NMR segítségével. A kapott adatokat Inverz Laplace transzformáltam. Majd az így kapott komponens görbékből pedig képes voltam meghatározni a diffúziós együtthatókat.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fluorid-ionok hatásának tanulmányozása vizes közegben a cisz,mer-[IrH2Cl(mtppms)3] komplex katalizált szén-dioxid hidrogénezésben
    Horváth, Zoltán; Papp, Gábor Csaba; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Diplomamunkámban CO2 homogén katalitikus hidrogénezésével foglalkoztam. NaF vizes oldatában végeztem el a reakciókat. Katalizátorként cisz,mer-[IrH2Cl(mtppms)3] komplexet alkalmaztam. Vizsgáltam a hidrogénezés fluorid-ion koncentráció, össznyomás, hőmérséklet és időfüggését is. Nagy nyomású Parr reaktorban dolgoztam, max. 80 bar nyomáson. A fluorid-ionok hatása jelentősnek bizonyult.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Májspecifikus Mn(II)-alapú MRI kontrasztanyag-jelölt előállítása és jellemzése
    Sajtos, Gergő Zoltán; Tircsó, Gyula; Váradi, Balázs; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A diplomamunkám során egy májpecifikus Mn(II)-alapú MRI kontrasztanyag-jelöltet állítottam elő, és jellemeztem a fizikai kémiai tulajdonságait. A vizsgálatok során meghatároztam a BPPA-EOB makrociklusos ligandum Mn(II)-komplexének stabilitási állandóját, kinetikai tulajdonságait, relaxivitását pufferben és vérszérumban, valamint HSA-adduktumjának affinitási állandóját.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Gyógyszerhatóanyag szennyező molekulák vizsgálata 2D-HPLC és LC-MS technikákkal
    Ignáth, Imre; Zékány, András; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A dolgozatban gyógyszerhatóanyag szennyező molekulák vizsgálata történt. A vizsgálatok 2D-HPLC, mint kromatográfiás módszer esetén valósultak meg. Detektálásra nagyfelbontású tömegspektrométer alkalmazása történt. A kapott adatok alapján a szennyező molekulák szerkezetének megadására nyílt lehetőség. Minden elemzendő szennyező esetében sikerült a szerkezetre javaslatot tenni.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Dynochem modellek alkalmazása gyógyszeripari eljárások fejlesztésében
    Farmosi, Kata; Tamás, László Csaba; Zékány, András; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Diplomamunkámban az eritromicin antibiotikumot ismertettem röviden, valamint az eritromicin kinyeréséhez használatos technológia első lépésének fejlesztését és optimalizálását fejtem ki, melyhez segítségbe vettem a JMP statisztikai és Dynochem modellező programokat. Diplomamunkám titoksítás alatt áll, indoklás: A Teva Gyógyszergyár minden olyan adatának védelme, mely bármikor is szellemi tulajdonképzés alapját jelnetheti.
A DEENK Digitális Adattárába feltöltött tartalom a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33§ -ban meghatározott módon használható fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti. Letölteni, elektronikus adathordozóra vagy papírra másolni, üzletszerűen felhasználni és módosítani tilos.