Opportunista patogén élesztőgombák fenotípusos és genetikai diverzitásának vizsgálata

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A Candida albicans a legtöbbet tanulmányozott opportunista humán patogén élesztőgomba. Az ember normál mikrobaflórájának tagjaként jelen van az egészséges szervezetben is, az immunrendszer legyengülésével pedig komolyabb, szerveket vagy az egész szervezetet (candidiázis) és vérkeringést érintő (candidémia) fertőzés alakulhat ki. A Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba az ember által a sörgyárásban, borászatban és pékiparban a legrégebb óta alkalmazott mikroba, amelynek élelmiszerként vagy napjainkban probiotikumként való fogyasztása jótékony hatással is járhat, ugyanakkor előfordultak már olyan esetek is, ahol gombás fertőzések okozójaként izoláltak S. cerevisiae-t. Célunk az volt, hogy egy szűk földrajzi területen belül vizsgáljuk meg a klinikai C. albicans és S. cerevisiae izolátumok fenotípusos tulajdonságait, illetve a C. albicans izolátumok ABC genotípusait, képet kapva arról, hogy egy jól behatárolható területen, egy klinikán, mennyire sokfélék az említett élesztők. Célul tűztük ki annak felmérését, hogy milyen geno- és fenotípusos tulajdonságokkal jellemezhetők az egyes, eltérő betegekben és eltérő anatómiai helyeken izolálható élesztők. Kísérleteink alapján kimutattuk, hogy általában nem kolonizálnak az egyes fenotípusos jellemzőjű C. albicans izolátumok nagyobb eséllyel egy-egy testrészt vagy testtájat és az ABC genotípusok nem mutattak anatómiai specializációt. Mindkét faj fenotípusos tulajdonságaira kapott értékek különböznek egymástól és változatosak, amiből dinamikus és diverz populációjuk meglétére következtethetünk az emberi szervezetben.


Candida albicans is the best-studied opportunistic pathogenic yeast fungus. As a member of normal human microflora, it is also present in the healthy human body, in weakened immune states, it can cause more serious infections affecting different organs or the whole human host (candidiasis), even bloodstream infections (candidaemia). The yeast Saccharomyces cerevisiae is a microbe that has been used by humanity in brewing, winemaking and in the bakery industry, the consumption of which as food or nowadays as a probiotic may be beneficial, however, there have been cases where S. cerevisiae caused fungal infections. Our aim was to investigate the phenotypic features of the clinical C. albicans and S. cerevisiae isolates as well as the ABC genotypes of the former species in a geographically narrow area, to get an insight into how diverse the different yeasts are in a well-defined area, in a single clinic. We aimed to assess which genetic and phenotypic properties characterize the isolated yeasts in different patients and in different anatomical locations. According to our experiments, our data indicates that generally C. albicans isolates do not colonize certain organs or body parts with greater chance, and their ABC genotypes do not show anatomical specialization. The values of investigated phenotypic features of both species are variable, indicating their relatively dynamic and diverse populations in the human body.

Leírás
Kulcsszavak
élesztőgomba, yeast, opportunista patogén, opportunistic pathogen, diverzitás, diversity
Forrás