Hallgatói dolgozatok (Állam- és Jogtudományi Kar)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 6005)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A hibás teljesítés elméleti és gyakorlati kérdései a polgári jogban
    Ujfalusiné Holp , Nóra; Csécsy , Andrea; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Dolgozatomban a polgári jogi rendszerünk egy kiemelt jelentőséggel bíró területét szeretném bemutatni elméleti szinten, és gyakorlati példákkal-jogesetekkel. Reprezentálom a hibás teljesítés egységes szabályrendszerét, valamint a jogkövetkezményeket is.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A foglalkozási bűncselekmények különös tekintettel az orvosi műhiba büntetőjogi megítélésére
    Tövisháti, Dóra; Balla, Lajos; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Dolgozatom célja, hogy részletesen bemutassa a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés orvosok által elkövetett esetét, jogi szabályozásának fontosságát, valamint annak alakulását egészen napjainkig. Úgy gondolom ez lényeges téma mivel az orvosi hivatás gyakorlása során elkövetett hibák könnyen súlyos, akár végzetes következményekkel is járhatnak. Az egészségügyi ellátás fejlődése során számos modern ellátási forma és segítő eszköz jelent meg, amelyek célja az orvosok munkájának támogatása. Az orvosi technológia és az új kezelési módszerek jelentős előnyöket nyújtanak a diagnózis és a kezelés terén, mégis fontos figyelembe venni, hogy az orvosi szakértelem és az emberi tényezők továbbra is kulcsszerepet játszanak az egészségügyi ellátásban. Az orvosok munkája során a folyamatos tanulás, a szakmai fejlődés és a csapatmunka elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el. Ezen kívül, a hibák elkerülése érdekében, a rendszeres ellenőrzések, a pontos dokumentáció és a betegek visszajelzéseinek figyelembevétele is alapvető fontosságú. Az egészségügyi ellátás folyamatos fejlődése tehát nemcsak az eszközök és technikák, hanem az orvosi gyakorlat és a betegközpontú megközelítések javítását is magában foglalja. Azonban még ezekkel a fejlett eszközökkel és technikákkal sem mentesek az orvosok a hibázástól, ami akár alapot adhat egy esetleges büntetőjogi eljárásnak is. Kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy az orvosi műhiba miatti felelősségrevonás büntetőjogi szakaszba ritkán vagy egyáltalán nem lép, inkább az egészségügyi intézményekkel szemben folyó kártérítési perek a jellemzőek. Ez részben annak is tulajdonítható, hogy az érintettek nem rendelkeznek elegendő információval a lehetőségeikről egy ilyen helyzetben. Véleményem szerint az egészségügy hatékony működéséhez alapvetően fontos, hogy mind a betegek, mind az orvosok tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel, és azzal, hogy milyen lehetőségeik vannak egy esetleges hiba bekövetkezése esetén. Célom, hogy valós esetek ismertetésével részletesen szemléltessem, hogyan alakult a hazai bírói gyakorlat az egészségügyi ellátásban előforduló, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetések tekintetében. Ezeken a példákon keresztül kívánom bemutatni, miként reagáltak a bíróságok az orvosi hibákra, és milyen irányelvek, jogi normák vezérelték döntéseiket ezen a területen.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az államigazgatás dekoncentrált szerveinek legfontosabb jellemzői Magyarországon
    Nyistyák, Hortenzia; Barta, Attila; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A szakdolgozatom témája az államigazgatás dekoncentrált szerveinek legfontosabb jellemzőire terjed ki. Választásom azért esett erre a témára, mert az utóbbi években jelentős változások következtek be, melyeket ismertetni kívánok. Dolgozatom leíró jellegű, főként tudományos cikkek és jogszabályok alapján dolgoztam, majd levontam saját következtetéseimet.Megvizsgálom a hivatali egységek államigazgatásban betöltött szerepét,felépítésüket,illetve valószínűsíthető változásukat a jövőre nézve. Mivel először a fogalmakat szeretném tisztázni, elhatárolni a közigazgatást és az államigazgatást, valamint bemutatni funkcióikat, szerveiket és céljaikat. Ezt követően írok a területi hatalommegosztásról és a centralizáció, decentralizáció, dekoncentráció fogalmairól.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Kriptovaluták Szabályozása Hazai és Nemzetközi Viszonylatban
    Vonház, Dávid Péter; Agócs-Kiss, János; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Korábbi, 2020-as Szakdolgozatom és egyéb új forrásoknak köszönhetően egy teljesebb képet vázolok a kriptovaluták jelenlegi szabályozásáról nem csak hazai és európai jogrendszerekben, hanem Észak-Amerika, Ázsia és még Afrika egyes országainak tekintetében is. Kitérek az egyes jogszabályi megoldásokban rejlő lehetőségekre és különböző szempontok alapján hasonlítom össze több ország szabályozását. Kitérek továbbá az esetleges jövőképekre, megoldásokat próbálok találni a fennálló kihívásokra. Végezetül pedig konklúziót vonok a kutatásom eredményeiből.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Szerződésszegés és az ezzel járó felelősség az új Ptk.-ban
    Győri, Péter; Csécsy, Andrea; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Szerződéseket már az ókortól kezdve kötünk. A római jog ezt „contractus” vagy „pactum” néven nevesítette. Ahogy a szerződések létrejöttek, ezzel együtt a szerződésszegés is megvalósult. Szerződésszegésről abban az esetben beszélünk, ha a szerződésben vállalt kötelezettséget valamelyik fél nem úgy, és nem olyan feltételekkel teljesíti, amelyben megállapodtak.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A szerződések rendszerezése - egy alaptípus elemzésével
    Csányi, András; Csécsy, Andrea; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A dolgozat a szerződések csoportosításával kezdi a téma feldolgozását, majd a vállalkozási szerződések hatályos szabályozását vizsgálja meg.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A közjegyző előtti nemperes eljárások, különös tekintettel a hagyatéki eljárásra
    Erdei, Krisztina; Pribula, László; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Mindennapi munkám lehetőséget adott a közjegyzőség, valamint a közjegyző által lefolytatott nemperes eljárások jogi hátterének alapjainak megismerésére. Ezen tapasztalat alapján választottam a szakdolgozat témájául a közjegyző előtti nemperes eljárások bemutatását, különös figyelmet fordítva a hagyatéki eljárás szabályanyagának vizsgálatára és ismertetésére. A szakdolgozat első része a közjegyzőség történetével foglalkozik, különös figyelmet fordítva a magyarországi közjegyzőség fejlődésére. Ezt követően elemzi a közjegyzők jogállását, feladatait és hatáskörét. Foglalkozik a dolgozat a nemperes eljárásokkal általánosságban, valamint az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló 2008. évi XLV. törvényben szabályozott nemperes eljárások céljait, sajátosságait és az általános szabályoktól való eltéréseit mutatja be. A szakdolgozat központi része a hagyatéki eljárás bemutatására összpontosít, a hagyatéki eljárásról szóló 2010. évi XXXVIII. törvény fő rendelkezéseinek ismertetésén keresztül.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A mezőgazdasági haszonbérleti szerződések szabályozásának sajátosságai
    Gilan, Bettina; Fodor, László; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Magyarországon a termőföld áruba bocsájtása kardinális kérdés, ugyanis ezek a területek az országunk részét képezik. A 2004-es uniós csatlakozásunk hatalmas fordulatot jelentett a magyar mezőgazdasági szférában, hiszen a csatlakozásnak köszönhetően nem csak a határok nyíltak meg az uniós tagállamok számára, hanem a piacok is. A piacok megnyitásával pedig lehetőség nyílt a többi tagállam számára az itthoni földek felvásárlása, így fennállt annak a veszélye, hogy a kedvezőtlen valutaviszonyok és a külföldiek számára alacsony hazai földárak lavinaszerűen indítanak meg egy földvásárlási rohamot. Szükség volt tehát az egységes szabályozás megalkotására, mely rendezi a föld tulajdoni és ehhez kapcsolódóan a használati jogának speciális szabályait. 2013-ban a földforgalmi szabályozás keretében két új törvény is született: a mező-és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Fftv.), valamint a mező-és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény (a továbbiakban: Fétv.). Ezek a szabályozások meghatározzák a haszonbérleti jogviszony létrejöttének feltételeit, annak időtartamát, a szerződések tartalmi elemeit, a felek vonatkozásában korlátozásokat írnak elő, hatósági jóváhagyáshoz kötik a szerződés érvényességét. Dolgozatom célja a magyar földszerzési szabályozás jogtörténeti fejlődésének bemutatása, valamint a mai napon hatályos földforgalmi szabályozás legfontosabb rendelkezéseinek ismertetése. A tanulmány felépítését a haszonbérleti szerződések szabályozásának megismertetése határozza meg.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az egészségügyi szolgáltatók felelősségének egyes kérdései
    Kürti-Koi, Anita; Zoványi, Nikolett; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Az egészségügyi szolgáltatások felelősségének kérdései számos jogi, etikai és szakmai szempontból vizsgálhatók, így a mai, modern társadalmak mindennapjaira is komoly hatással vannak. Szakdolgozatom célja az egészségügyi felelősséggel összefüggő, gyakran előforduló, jelentősebb felelősségi alakzatok bemutatása az érintett jogágakban, különös hangsúlyt fektetve annak polgári jogi vonatkozásaira. A dolgozat I. fejezetét a témám egyfajta megkerülhetetlen alapjaként az egészségügyi szolgáltatások általános ismertetésével kezdem, az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének társadalombiztosítási és egészségbiztosítási alapjainak bemutatásával. Külön fejezetben az orvos és beteg közötti jogviszony egy-egy a témaválasztásommal összefüggő lényeges szeletét bontom ki a szükséges mértékben, úgymint a betegjogok s ezen belül az egészségügyi ellátáshoz, a tájékoztatáshoz és az egészségügyi önrendelkezéshez, az orvosi titoktartáshoz való jog és az információs önrendelkezési jog, valamint a speciális betegcsoportok jogai. Tanulmányom III. fejezetében vázolom az etikai, munkajogi, polgári jogi és büntetőjogi felelősség vizsgálatához elengedhetetlenül szükséges szempontokat és kérdésköröket. A polgári jogi felelősségen belül ismertetem jogtörténeti fejlődését, bemutatom az egészségügyi szolgáltató kártérítési felelősségét, megjelenítem a beteg és a károsult közrehatásának vizsgálati szempontjait, valamint azzal összefüggésben bepillantást nyújtok az egészségügyi perekre vonatkozó eljárás szabályaiba. A büntetőjogi felelősség témakörén belül foglalkozom egészségügyi bűncselekményekkel kiemelve a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Felelősségi kérdések a mesterséges intelligencia megjelenésével kapcsolatban
    Pintér, Viktória; Zoványi, Nikolett; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások rohamléptekben haladnak előre, melyek eredménye olyan új innovációk, amelyek nagy mértékben befolyásolják a gazdaságot, a munkaerő piacot, az emberek mindennapjait. A mesterséges intelligencia, újszerűsége és mindenre kiterjedő hatása miatt, számos szabályozási kérdést vetett fel és vet fel a mai napig, így nincs ez másképp a polgári jogi felelősséggel kapcsolatban sem. A vizsgálat tárgyát tehát a mesterséges intelligencia megjelenésével kapcsolatos polgárjogi felelősségi kérdések alkotják. Dolgozatom első részében tisztázásra kerül néhány fogalom a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, sor kerül egy rövid történeti kitekintésre, és ismertetem a működésének lényegét. A második részben a mesterséges intelligencia jogalanyisága kerül meghatározásra, amely megalapozza a felelősséggel kapcsolatos vizsgálódást. Mindezek után annak elemzése következik, hogy beilleszthető-e a mesterséges intelligenciával kapcsolatos felelősség a jelenlegi polgári jogi szabályozásba, és melyek azok a sajátos tulajdonságok, amelyek gondot okozhatnak. Az Európai Uniós szabályozás is bemutatásra kerül és ennek hozadékaként a Magyarországon várható változások és ezek hatása a felelősségi szabályozásra.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A bizonyítékok királynője – a terhelti vallomás
    Hasulyó-Rádi, Teodóra; Elek, Balázs; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Szakdolgozatomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy helyénvaló-e a ”Confessio est regina probationim” elvi tétel, miszerint a vallomás a bizonyítékok királynője. Hiszen ennek a tételnek a megítélése az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül, számos eltérő szakirodalmi állásfoglalással találkozhatunk. Kutatásomat különböző professzorok álláspontjainak tanulmányozásával, jogszabályi rendelkezések értelmezésével, valamint számos jogeset és bírósági határozat figyelembe vételével végzem, melyek segítségével levonom a végső következtetést.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Közigazgatási per múltja és jelene
    Karsai, Zsuzsanna; Pribula, László; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Dolgozatomban a Közigazgatási perrend kialakulásának részleteit, fejlődését mutatom be. Kezdve a Királyi Közigazgatási Bíróság felállításától egészen napjainkig, ahol a mai Közigazgatási Perrend próbál egy a sokrétű közigazgatáshoz illeszkedve megfelelő jogvédelmet biztosítani. Bemutatom, hogy a közigazgatási perek több mint 100 évében milyen változás következett be a hazai közigazgatási perrendben. Nem csak a jogszabályi háttér változására szükséges helyezni a hangsúlyt ebben a kérdésben, hanem a szervezeti átalakulásra is fontos kitérni. Hogy hogy lehet valaki közigazgatási bíró, vagy milyen hatáskörrel és illetékességgel rendelkezik egy közigazgatási bíróság. Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a közigazgatási per és a polgári per között, hiszen valamikor még összemosódott ez a két fogalom, de mára már két különböző dolgot jelent a jogirodalomban.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek tulajdonszerzésének korlátai
    Mesteri, Krisztina; Kiss , Tibor; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A dolgozat a hatályos földforgalmi szabályozásban megejelenő tulajdonszerzési korlátokat, tilalmakat és a tulajdonszerzés egyéb feltételeit veszi számba. Elsősorbn a Földforgalmi törvényben található rendelkezések, valamint az azokhoz kapcsolódó bírósági gyakorlaton van a hangsúly. Bemutatásra kerülenek a személyi, mennyiségi valamint jogcímhez kapcsolódó korlátozáspk, nyilatkozatokkal kacsolatos szabályozás és az egyéb, illetve a Földforgalmi törvényen kívüli korlátozások, tilalmak, feltételek. A dolgozat tartalmaz egy rövid összefoglalót a korlátozásokba, illetve tilalmakba ütközés jogkövetkezményeiről. Végül néhány - az agrárágazathoz és a földforgalmi szabályozáshoz kapcsolódó - nemrégiben publikált statisztikai adat került bemutatásra.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Gondolatok a deviza és forint hitel, valamint kölcsönszerződések bírósági gyakorlatának alakulásáról az EU Bírósági döntések tükrében
    Miju, Anita; Hajnal, Zsolt; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A szakdolgozat témája még ma, 2024-ben is aktuális, mely joganyag a 2008-as válság óta sokszor változott, amit nem csupán a magyar jogalkotók és jogalkalmazók, hanem az Európai Unió Bíróságának jogértelmezései alakítottak. A devizahitel szerződések kapcsán, ami először eszünkbe jut az árfolyamkockázatról rendelkező tájékoztatás, melynek világosnak, érthetőnek és átláthatónak kell lennie, az ezen kitételeknek nem megfelelő feltétel pedig tisztességtelennek minősül, ezért nem várható el, hogy ilyen esetekben a pénzintézet által nyújtott hiteleket a fogyasztó a megkötött szerződés szerint teljesítse, hiszen a fogyasztót ezen esetben olyan helyzetbe kell hozni mintha a tisztességtelennek ítélet feltétel nem is létezett volna. Az elszámolásnál a fogyasztóvédelem prevenciós céljának kell érvényesülnie.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Békés(ebb) válás az alternatív vitarendezés lehetőségeivel
    Kiss, Laura Olga; Varga, Nelli Edina; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A szakdolgozat célja azon alternatív vitarendezési eszközök, különös tekintettel a közvetítés bemutatása és az ezekből következő javaslatok kidolgozása, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a házastársak számára Magyarországon 2024-ben a házasságok felbontása, azaz köznyelvben a válások során, ha azt szeretnék, hogy a házasságukat a bíróság a lehető leggyorsabban, a legkevesebb pszichológiai és anyagi áldozattal, tehát „békésen” bontsa fel. Ennek középpontjában a közös megegyezést elősegítő közvetítés áll, elsősorban ebből a szempontból vizsgálom a házasságok felbontásának témakörét. A szakdolgozat első felében a válást, mint jogintézményt mutatom be általánosságban. Ezt követően a közvetítés intézményének általános bemutatására kerül sor az egyéb alternatív vitarendezési módok rövid bemutatása mellett. A szakdolgozat gerincét a közvetítés, mint eszköz bemutatása képezi a válás során, itt kitérek arra, hogy a válás melyik szakaszában, mikor, hogyan vehető igénybe a közvetítés, miben tud és miben nem tud segíteni a közvetítő. Végül mindennek fényében három javaslatot fogalmazok meg, amelyek elősegíthetik a békés válást a házasfelek között.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A gyermek helyzete a mediációban
    Gyöngy, Réka; Varga , Nelli Edina; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A mai konfliktusokkal terhelt világban a bírósági, hatósági eljáráson kívüli alternatív vitarendezés, a mediációs eljárás szerepe alapvetően felértékelődött. A konfliktusban nem érintett, kívülálló, pártatlan személy jelenlétével, felkészültségével és higgadtságával, az általa alkalmazott technikákkal gyökeresen képes befolyásolni a felek közötti konfliktust, megváltoztatni a beszűkült kommunikációt és feloldani az elfojtott érzelmeket. Figyelemmel arra, hogy a konfliktusok leginkább a társadalom alapegysége, a család szintjén fejtik ki romboló hatásukat, ott érzékelhetők a legmarkánsabban, illetve onnan kiindulva végső soron a társdalom működését is veszélyeztetik, ezért a mediációs eljárás fontosságát is ebből a szegmensből kiindulva igyekeztem vizsgálni. Tekintve, hogy a mediáció leggyakrabban családjogi ügyekben fordul elő, ennek keretében pedig számtalan gyermeket érint, dolgozatom alapgondolata a gyermek mediációs eljárásban betöltött szerepe volt. Fontosnak tartottam e körben megvizsgálni, hogy a gyermek hogyan képes a saját érdekeit és véleményét érvényesíteni a szülei közötti konfliktusos kapcsolatban. Ennek keretében pedig azt is érdemesnek találtam górcső alá venni, hogy hogyan képes a mediátor a gyermek jogait érvényesíteni, illetőleg a gyermeket segíteni az érdekei érvényesítésében is.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A titkos krimináltechnikai és taktikai módszerek alkalmazása a harcászati hírszerző tevékenység során
    Harsányi, Zsolt; Szabó, Krisztián; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A dolgozat a harcászati hírszerzésnek (HUMINT) a műveletek során leggyakrabban alkalmazott titkos krimináltechnikai és taktikai módszereit mutatja be. Az egyes eljárási cselekmények gyakorlati végrehajtás előtt a hírszerzés rövid történeti kialakulása, valamint a HUMINT NATO strutúrában történő elhelyezkedése kerül szemléltetésre. Az általános bemutatás és rendszerelhelyezést követően a módszerek három nagyobb egységre vannak felosztva. Az első egységben a hagyományos, doktrinális krimináltechnikai módszerek kerülnek bemutatásra. A módszertani útmutató második része a sikeres végrehajtáshoz szükséges taktikai eljárásokat ismerteti. Az utolsó szerves egység pedig azokat a nyílt források felhasználásával történő információszerzést részletezi, amely nem csak a katonai hírszerzők, hanem valamennyi információgyűjtést végző szervezet csinál.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A bűnügyi hírszerzés
    Szabó, Tímea; Szabó, Krisztián; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A modern bűnüldözésben nélkülözhetetlenek az érintett tudta nélkül, titokban vagy leplezett módon alkalmazott adatgyűjtési módszerek. A szervezett bűnözés, a határon átnyúló bűnözés, a terrorizmus, a kiberbűnözés, a korrupció és általában az úgynevezett sértett nélküli bűncselekmények mind-mind olyan jelenségek, amelyekkel szemben hagyományos nyomozási eszközökkel nem, vagy csak nagyon korlátozott hatásfokkal lehet fellépni. A bűnügyi hírszerzés éppúgy hozzátartozik az egészséges demokratikus berendezkedésű államok mindennapjaihoz, mint az olyan államokéhoz, amelyek az emberi és polgári jogokat kevésbé tartják tiszteletben. A dolgozatomban megvizsgáltam azokat a büntetőeljárási jog által deklarált leplezett eszközöket, amelyeket az összefoglaló elején felsorolt bűncselekményeknek a megelőzésére, az elkövető kilétének felderítésére, leleplezésére, elfogására és a bizonyítékok megszerzésére alkalmaznak az arra feljogosított szervek.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A családi otthonteremtési kedvezmény elemzése, különös tekintettel a hatályos szabályozásra
    Tatos, Csilla; Bordás, Péter; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    Manapság mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki már igénybe vette a családi otthonteremtési kedvezményt, ismertebb nevén a CSOK-ot. Ez a lakáscélú állami támogatás a bevezetése óta olyan népszerűségnek örvend, amelyre kevés korábbi példa van. De mi vezetett idáig és mi volt az állam célja a támogatási rendszer bevezetésével? Többek között ezekre a kérdésekre is keresem a választ dolgozatomban. Egy történeti áttekintés után, amely feltárja a rendszerváltás és a CSOK megjelenése közötti időszak lakáspolitikáját, ismertetem a hatályos szabályokat, bemutatva, hogy 2024. január 1-jén új támogatási forma jelent meg a családi otthonteremtési kedvezmények sorában, majd pedig megpróbálom feltárni a CSOK lakáspiacra és gyermekvállalási kedvre kifejtett hatásait.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Speciális ingatlanjogi helyzetek a családjogban
    Csontos-Kiss, Zsófia; Pribula, László; DE--Állam- és Jogtudományi Kar
    A dolgozat a családjog és az ingatlanjog speciális kapcsolódási pontjaival foglalkozik, közte a házastársak és az élettársak ingatlanszerzésére vonatkozó hatályos szabályozással, elemezve a korábbi joggyakorlatot is. A házassági vagyonjogi szabályok elemzése keretében foglalkozik a házastársi közös vagyon és a házastársak különvagyonai közötti megtérítési igényekkel, valamint a ráépítéssel vegyes házastársi vagyonközösség esetkörével. Az élettársak vagyoni viszonyait rendező szabályok körében tárgyalja a közszerzeményi és a vagyonelkülönítő rendszer releváns szabályait. A dolgozat áttekinti a lakáshasználati jog ellenértékére vonatkozó hatályos és korábbi szabályozást, valamint a bírói gyakorlatot.
A DE Állam- és Jogtudományi Kar Tanácsának 2007. október 10-i ülésének határozata alapján a jövőben elektronikus formában is elhelyezésre kerülnek a szakdolgozatok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által működtetett egyetemi archívumban, a DEAba. A szakdolgozatok az archívumból kizárólag a Debreceni Egyetem IP-címeiről hozzáférhetőek, azokat nem lehet kinyomtatni, és azokból szövegrészeket nem lehet kiemelni.