A termesztéstechnológiai elemek, a környezeti tényezők és az alma szüret utáni minőségi tulajdonságainak összefüggései

Absztrakt

Hazánk almatermő ültetvényeit indokolatlan heterogenitás jellemzi. Valamennyi tényező közül a legkritikusabbak a humán tényezővel kapcsolatos technológiai elemek, melyek során az emberek közvetlen kapcsolatba kerülnek a növénnyel. Az intenzív gyümölcstermesztésben ennek fokozott jelentősége van, hiszen a kisebb fák érzékenyebben reagálnak minden beavatkozásra. Napjainkban fokozott hangsúlyt kell fektetnünk a termesztéstechnológia kérdéseinek tisztázására, hogy természeti adottságainkat kihasználva versenyképesek lehessünk a világ gyümölcstermesztői között. Dolgozatom a gyümölcs minőségi és érési mutatóinak alakulását tárgyalja a karcsú orsó koronaszerkezet, a kézi gyümölcsritkítás, a Ca-os permettrágyázás, a nyári metszés gyümölcsminőség és állományi mikroklíma módosító hatása és a szüretet követő tárolás és pultontartás viszonylataiban.

Hungarian apple plantations are characterized by an unreasonable level of heterogeneity. The mostly critical from its determinating factors are technological elements based on human factor, through which people get into direct contact with the trees. In intensive fruitproduction this has even higher significance, since the smaller the trees are the more they are vulnerable to any intervention. These days we need to put much emphasise on to highlight certain questions of apple production technology, so as to be present in the same rank with the word’s honoured fruit producers through exploiting our natural endowments. My thesis work discusses behaviour of quality and ripening parameters in relation to slenderspindle-canopy structure, to timing and severity of hand thinning, to Ca-spray nutrition, to summer pruning, and to post harvest ULO-storage and shelf life.

Leírás
Kulcsszavak
alma, apple, minőség, quality, termesztés technológia, production technology
Forrás