Mézek ásványianyag-tartalmának meghatározása

Dátum
2009-03-09T13:48:06Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A mézfogyasztás „előnyeire” már ősidők óta rájöttek az emberek. Már az ókorban is tudták, hogy a méz egészséges. Az egyiptomiak mézkenőccsel orvosolták a sebeiket, a méhpempő pedig drága kozmetikumnak valamint frissítőszernek számított. A középkori kolostorokban is foglalkoztak mézkészítéssel. Magyarországon a méhészetet a szerzetesrendek kezdték terjeszteni. Hazánk kedvező éghajlatának és a honi növényvilágnak köszönhetően számos fajtamézet állítanak elő a magyar méhészek. A magyar méz Hungarikum; világszerte ismert és kedvelt élelmiszerünk. A mondás szerint egy kaptár még tíz orvost pótol. Ami a mézben megtalálható sokféle hatóanyagnak köszönhető. Ma már jól ismert a különböző ásványi anyagok, vitaminok, antioxidánsok fontos szerepe és szükségessége táplálkozásunkban, a méz olyan élelmiszerünk, amely ezeket az anyagokat tartalmazza. Hatását azonban csak akkor fejti ki, ha rendszeresen fogyasztjuk. Nem csodatevő szer, de rendszeres fogyasztása mindenképpen egészséges. A méhészet számtalan családnak jelent keresetkiegészítést Magyarországon, ez bizonyítja jelentőségét napjainkban. Emellett a magyar mézek minőségét megőrizendő, szükséges olyan minőségbiztosítási rendszer kiépítése, amely a hamisításoknak gátat szab. Diplomamunkám során néhány magyar fajtaméz (elsősorban az akác), valamint a gyűjtőterületről származó növény- és talajminták ásványi anyag tartalmának vizsgálatát tűztem ki célul. Próbáltam összefüggéseket keresni az említett minták elemtartalmában és kerestem azt az elemet, amely a legalkalmasabb lehet a későbbiekben a mézek azonosításához (nyomonkövetés). Vizsgálataimat kiegészítettem 2007-ben elpusztult méhek elemtartalmának vizsgálatával is.

Leírás
Kulcsszavak
méhészet, méz termesztés
Forrás