Az élelmiszerbiztonság, és a hozzá kapcsolódó szabályozások Magyarországon

Dátum
2009-03-12T14:00:18Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A magyar fogyasztók alapvetően bíznak a magyar termékekben, de a sorozatos élelmiszer-botrányok megrengették a beléjük vetett bizalmukat. A magyar fogyasztók egyre tudatosabban döntenek élelmiszereik vásárlásakor. Kialakulóban van egy olyan réteg, amely az élelmiszer-biztonságot nemcsak fontosnak, meghatározónak tartja, hanem tudatos fogyasztóként megköveteli a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerek forgalmazását. Az élelmiszerek biztonsága, amely korábban többé-kevésbé önmagától értetődő volt, de legalábbis nem okozott globális problémát, napjainkra tömeges, súlyos fenyegetettséget hordozhat, és megalapozott, átfogó nemzeti és nemzetközi programok szükségesek megnyugtató kézbentartására. Az élelmiszer-biztonság érdekében elkövetett folyamatos intézkedések arról tanúskodnak, hogy a hatóságok próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy megszűnjenek, vagy legalábbis csökkenjenek a napjainkban egyre többször előforduló élelmiszer-botrányok. A folyamatosan változó fogyasztói igények, gyártás-technológiák, valamint új termékek megjelenése a piacon további kockázati tényezőt jelent mind a fogyasztók, mind a hatóságok számára. Az élelmiszer-biztonsági intézkedéseket folyamatosan bővíteni kell. A korábbi éveknél jóval szigorúbb vizsgálatokat helyeztek kilátásba. Mivel a nyomon követhetőségre helyezik a hangsúlyt, az élelmiszerlánc egészét vizsgálják - így garantálva a fogyasztó teljes biztonságát – a termőföldtől, az állat megszületésétől kezdve a háziasszony kosaráig.

Leírás
Kulcsszavak
élelmiszerbiztonság, fogyasztó védelem, Hazai élelmiszerbiztonsági helyzet
Forrás