Egynyári dísznövények összehasonlító vizsgálata agroszöveten és takaratlan területen

Dátum
2009-03-16T09:03:08Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A mai rohanással teli világban az ember minden nap szembekerül a stressz hatásaival. Az életben a feszültségek oldására egyik legrégebbi és legszebb lehetőség a környezetünk szebbé, kellemesebbé tétele a természet bevonásával az életünkbe. Az ilyen városokban és munkahelyeken az emberek jobbkedvvel végzik mindennapi teendőiket. A növények, virágok segítségével könnyen kifejezhetjük érzelmeinket, hangulatunkat mások iránt. Ezen okok miatt is nőtt a dísznövény felhasználás az egész világon.

Az egynyári dísznövények elsősorban gazdag virágzásukkal, változatos színükkel a zöldfelületek legfontosabb elemei. 

Egynyáriak azok a nálunk honos vagy többnyire exóta (idegen földről származó) egyéves vagy több évig élő növények, amelyek egy vegetációs időszak alatt (a mi éghajlatunkon szokásos vegetációs időt figyelembe véve) növekednek, virágoznak, és esetleg magot érlelnek.

Az egynyári dísznövények felhasználásának lehetőségei: Az egynyári növények meglehetősen sokoldalú felhasználási lehetőséggel bírnak. Alkalmazhatjuk őket: Vágottvirágként a virágkötészetben. Ezen belül is használhatnak - élő vágott virágot, vagy használhatjuk - szárazkötészeti anyagként is. Cserepes növényként a legalkalmasabbak az enteriőr (belső tér), illetve az exteriőr (külső tér) egy részének dekorálására. Kiültetési anyagként pedig minden képzeletet felülmúló kompozíciókat lehet velük megvalósítani.

A kísérletet a Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centrum, Kertészettudományi és Növényi Biotechnológiai Tanszék Bemutatókertjében, 2007. május 15-től október 15-ig végeztem. A növények magasságának méréséhez régi, egyszerű 3m-es mérőszalagot használtam. Ennek a feladatnak az elvégzése volt az egyik legnehezebb, hiszen a folyamatos hajlott testtartás kemény fizikai igénybevételt jelentett, különösen egy olyan területen ahol mindig ér a tűző nap. Ezért ha a lehetőségek engedték kora reggeli, és késő délutáni időpontokban dolgoztam. Az adatokat 10 naponként vettem fel cm-ben. Így tudtam figyelemmel kísérni a különböző körülmények közé ültetett és különböző módon kezelt növények növekedési erélyét.

Ezzel egyidőben vizsgáltam a növények díszítő értékét is (június 5-től, szeptember 5-ig). Ezt úgy oldottam meg, hogy a vizsgált egyedeket külön-külön, és a virágágyás egészét is néztem, és e két információból alkottam véleményt. Ez azért is volt szükséges, hisz előfordult (a hőhullám miatt) ha a vizsgált egyed éppen gyönyörű színekben pompázott, míg társai csupán halvány emlékei voltak hajdani önmaguknak. Előfordult ennek az ellenkezője is. Az osztályozás 0-10-ig tartó skálán történt. Hasonló kísérletet már az előttem álló három évfolyam végzősei is végeztek, így lehetőségem nyílt arra, hogy ne csak egy év adatait dolgozzam fel, hanem összevethessem azokat az előző évi eredményekkel

Leírás
Kulcsszavak
egynyári dísznövények, virágágyi kiültetés, agroszövet, takaratlan terület
Forrás