Az NPK műtrágyázás és a különböző genetikai adottságú kukoricahibridek termésmennyisége, valamint minősége közötti összefüggés vizsgálata

Absztrakt

Kutatásaimat Debrecenben, a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma, Növénytudományi Intézet Bemutatókertjében, 2004, 2005, 2006 években beállított kukorica műtrágyázási kísérletben végeztem. A kísérletben a kontroll parcellák mellett 5 trágyaszinten vizsgáltam 10 különböző genetikai adottságú és tenyészidejű kukorica hibrid termőképességét, természetes tápanyagfeltáró és -hasznosító képességét, vízleadás dinamikáját és betakarításkori szemnedvesség tartalmát. A három év alatt értékeltem az NPK műtrágyázás hatását a fotoszintetikus aktivitásra, levélterületi-indexre, valamint a keményítő-, nyersfehérje- és nyersolajtartalomra. A kísérlet a kontroll (műtrágyázás nélküli) kezelés mellett három ismétlésben, véletlen blokk elrendezésben került beállításra.I carried out my research in a maize fertilization experiment set up at the Demonstration Garden of the University of Debrecen Centre for Agricultural Sciences and Engineering, Institute of Plant Sciences in 2004, 2005 and 2006. In the experiment, I studied the yielding capacity, natural nutrient uptake and utilization, water release dynamics and grain moisture content at harvest for ten maize hybrids with different genetic qualities and vegetation periods at five fertilization levels. During the three years, the effect of NPK fertilization on the photosynthetic activity, leaf area index and starch, raw protein and raw oil content of hybrids was evaluated. The experiment was set up in three repetitions (in addition to the control without fertilization) in a randomized block design.

Leírás
Kulcsszavak
kukorica, corn, termés, yield
Forrás