Hallgatói dolgozatok (Természettudományi és Technológiai Kar)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

A Természettudományi és Technológiai Karon készült szakdolgozatok, diplomamukák és TDK dolgozatok gyűjteménye.
A szerzői jogi és a könyvtári gyűjtőköri törvények értelmében az itt található anyagok egy része csak a Debreceni Egyetem gépein tekinthető meg.

Hírek

A szerzői jogi és a könyvtári gyűjtőköri törvények értelmében az itt található anyagok egy része csak a Debreceni Egyetem gépein tekinthető meg.

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 6311)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Epoxidált növényi olajok alkalmazhatóságának vizsgálata kationos fotopolimerizációban
    Kovács, Sándor Lajos; Nagy, Miklós; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A globális felmelegedés veszélye, a környezetvédelmi szabályok szigorítása, valamint a kőolajtartalékok kimerülésének fenyegetése, mely a kőolaj alapanyagú termékek iránti növekvő keresletből ered, napjainkban arra készteti társadalmunkat, hogy a fosszilis energiahordozókat megújuló forrásból származó alapanyagokkal helyettesítsük. Sürgősen olyan innovatív technológiákra és megoldásokra van szükség, amelyekkel a termékelőállítás során megújuló alapanyagot használhatunk könnyítve a társadalom fosszilis energiahordozókon alapuló függését, valamint visszaszorítandó a CO2 és egyéb üvegház hatást okozó gázok kibocsátása. Ilyen megújuló alapanyagként szolgálhatnak a növényi olajok. A modern társadalom számára ezek az egyik legjobban hozzáférhető és leghatékonyabban felhasználható polimeralapanyagok. Különös jelentőséggel bírnak az epoxidált növényi olajok, mivel könnyű átalakításuk és szerkezeti sokféleségük számos lehetőséget rejt magában. Fizikai és kémiai tulajdonságaik szinte teljesen megegyeznek a kőolajalapú polimerekével, így alkalmasnak bizonyulnak azok helyettesítésére majd idővel a kiváltásukra. Napjainkban is találunk példákat környezetbarát polimerek előállítására, amelyeket különböző szektorokban már alkalmaznak is, úgymint mezőgazdaság, egészségügy vagy éppen csomagolástechnika. Az ilyen és ehhez hasonló célra készített polimereket számos technikával és mechanizmussal készíthetjük. Ezek közül kiemelendő a fotopolimerizáció, melyet a gyakorlatban is számos helyen alkalmaznak, mint például a fogászatban, csontpótlások során, valamint az elektrotechnikában. Előnyei az egyéb polimerizációs technikákkal szemben, hogy oldószermentes közegben is alkalmazható, gyors, kis energiabefektetés szükséges, ezáltal költséghatékony, valamint egész magas, akár 100%-os, kitermelés érhető el. A mai civilizált világ a környezet tisztaságának a mostani és az eljövő generációk számára való megőrzéséért a „zöld kémia” és a „hármas optimalizálás” (TBL) alapelveket szükséges követni. Célul tűztem ki monomerek, minta az epoxidált szója olaj, len olaj és epoxidált zsír karakterizálása 1H NMR és MALDI_TOF módszerekkel. Továbbá célom volt egy olyan fotopolimerizációs rendszer kiépítése és vizsgálata, amely alkalmas epoxidok kationos polimerizációjára. A rendszer vizsgálatához és optimalizálásához fotopolimerizációhoz általánosan használt UCACURE 1500-at használom.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Benzil és hidroxi-etil oldalláncot tartalmazó AAZ3A ligandumok egyensúlyi és Ga(III)-komplexeik kinetikai viselkedése
    Horváth, Dávid; Baranyai, Zsolt; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Munkám során az AAZ3A-Bz és AAZ3A-HE ligandumok néhány, Ca2+, Mn2+, Zn2+, Cu2+ és Ga3+ ionokkal képzett, komplexének egyensúlyi, valamint a Ga(III)-komplexek kinetikai és szerkezeti sajátságait vizsgáltam. Az AAZTA ligandum gyűrű acetát csoportjainak a GaIII-komplex egyensúlyi, kinetikai és szerkezeti sajátosságainak kialakításában játszott szerepére következtethetünk oldalláncban nem (benzil) vagy csak gyengén (hidroxi-etil) koordinálódó csoportok tartalmazó AAZ3A-Bz és AAZ3A-HE ligandumok és fémkomplexeik részletes fizikai-kémiai vizsgálataiból.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Karboximetilezett polietilén-imin származék előállítása és komplexképzésének vizsgálata: egy potenciális MRI kontrasztanyag
    Miklósi, Tamás Sándor; Bányai, István; Novák, Levente; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A polietilén-imin karboximetilezésével egy jó komplexképző makromolekulás ligandumot állítottam elő. Meghatároztam az összetételét és vizsgáltam a szerkezetét. Spektrofotmetriás titrálással megállapítottam, hogy a cérium ionokkal komplexet képez.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Hidrofobizált Szilika Aerogélek Szorpciós Tulajdonságai
    Erdei, Csenge; Kalmár, József; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A széleskörű felhasználhatóság és különleges tulajdonságok miatt döntöttem, úgy, hogy diplomamunkám során hidrofobizált szilika aerogéleket fogok tanulmányozni. Másrészt a toxikus festékek környezetből való eltávolítására sincs jól kidolgozott módszer. Mivel az aerogélek nagy fajlagos felületüknek köszönhetően nagy adszorptív kapacitással rendelkeznek megvizsgáltam, hogy különböző környezetszennyező festékeket milyen mértékben képesek szelektíven megkötni a felületükön. Ebből kiindulva a hidrofobizált aerogélek adszorbensként történő felhasználását elemeztem.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A triklór-etilén vanádium(V)-H2O2 katalizált bomlásának vizsgálata
    Hajduk, Zsófia; Novák, Levente; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Munkám során a TCE vanádium(V)-H2O2 katalizált bomlását vizsgáltam különböző körülmények között. A TCE degradációja során képződő kloridion koncentráció változását ionszelektív elektród segítségével követtem pikolinsav és makromolekulás ligandumok jelenlétében. A folyamat során keletkező kloridionok mennyiségének és a körülmények befolyásoló hatásának meghatározása mellett egy HPLC-s mérési technika kifejlesztésébe is belekezdtünk, mellyel a reakcióelegyekben található komponensek elválasztását és detektálását lehetne a jövőben megoldani.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Szikes területek eróziós formakincsének vizsgálata geoinformatikai módszerekkel
    Kiss, Balázs; Tóth, Csaba; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Földtudományi Intézet
    Dolgozatomban a Hortobágyi Nemzeti Park déli részén elterülő Ágota-puszta (püspökladányi határ része) két azonos körülmények között fejlődő és két hasonló nagyságú mintaterületét vizsgáltam a szikes talajok felszínén zajló talajeróziós folyamat mikroformáinak (szikpadkás területek) keletkezésére vonatkozóan.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    2-es típusú veleszületett limfoid sejtek egér tüdőből történő szeparálási módszerének optimalizálása
    Forgács, Ildikó Noémi; Bácsi, Attila; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    Munkánk során a 2-es típusú veleszületett limfoid sejteknek az egér tüdőből történő szeparálásának módszerét állítottuk be. A tüdőlizátumban található ILC2 sejtek dúsítási lépését gyári egér tüdő ILC2 dúsító kittel, és durva szortolással is elvégeztük, hatékonyságát összehasonlítottuk.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Mészlepedékes csernozjom talaj kezelése baromfitrágyával
    Kiss, Réka; Csubák, Mária; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    Diplomamunkámban különböző adalékot tartalmazó baromfitrágyával történő kezelések hatását vizsgáltam mészlepedékes csernozjom talajon. A vizsgált paraméterek között megtalálható például a talaj pH értéke, humusztartalma, összes nitrogén tartalma, nitrát-nitrogén, ammónium-nitrogén, kationcserélő kapacitás illetve vizsgáltuk még a kezelés hatását a talaj biológiai aktivitására is.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Baromfitrágya kezelés hatása a humuszos homoktalaj tulajdonságaira
    Nagy, Bence; Csubák, Mária; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A dolgozat során különböző baromfitrágya kezelések hatását vizsgáltam a humuszos homoktalaj tulajdonságaira. A kezelések és egyes tulajdonságok közötti összefüggést kerestem, hogyan és milyen mértékben változtatták meg a kezelések az egyes tulajdonságokat.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az McrA fehérje szerepe az Aspergillus nidulans sterigmatocystin (ST) képződésében
    Molnár, Imola Zita; Németh, Zoltán; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    A Biomérnöki Tanszéken régóta folynak kísérletek az Aspergillus nidulans által termelt sterigmatocystinnel. Diplomamunkámban részletezem az elért eredményeinket. Deléciós kazetta tervezésével deletáltunk egy gént (mcrA), amely a szekunder metabolitok szabályozásában résztvevő fehérjét kódol. A transzformálás során keletkezett törzset kereszteztük egy veA+ alléllal rendelkező törzzsel. Két olyan izolátumot kaptunk, melyek genotípusából hiányzik az mcrA gén, továbbá veA+ alléllal rendelkezik. Ezeket NKBF névvel láttuk el, melyekkel növekedési vizsgálatot végeztünk három különböző szénforráson, majd megmértük a keletkezett sterigmatocystin koncentrációt.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Koleszterin hatása a Kv1.2 feszültségfüggő kálium csatornára
    Perger, Fruzsina; Varga, Zoltán; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    Jelen tanulmányban azt vizsgáltuk, hogy hogyan módosítja a feszültségfüggő Kv1.2 ioncsatornák működését a membrán koleszterintartalmának növelése. A sejtmembrán koleszterin tartalmát genetikai faktorok, az étrend, különböző betegségek és gyógyszerek szabályozzák, a Kv csatornák pedig széles körben elterjedtek gyakorlatilag az összes szövettípusban. Ezen ismeretek tekintetében nyilvánvaló, hogy a közöttük lévő interakció részletes feltérképezése rendkívül fontos: hogy milyen típusú csatornák érintettek és milyen mértékben befolyásolja működésüket a membrán koleszterin tartalmának változása, egyes betegségek tüneteinek vagy gyógyszerek mellékhatásainak jobb megértéséhez vezethet.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Direkt extrakcióval történő nyerstermék gyártás problémáinak vizsgálata a TEVA Gyógyszergyárban
    Földvári, István; György, József; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Fermentlé hűtését és melegítését végző hőcsere rendszerek tervezése.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Izocianonaftalin alapú ezüst(I) fluorofor komplexek szintézise és optika tulajdonságainak vizsgálata
    Dókus, Attila; Nagy, Miklós; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Izocianonaftalin-származékok ezüstkomplexeinek szintézise
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Ir(I)-NHC-foszfin komplexek hidrogénezési reakciói
    Orosz, Krisztina Andrea; Horváth, Henrietta; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A ketonok katalitikus hidrogénezése elterjedt eljárás az alkoholok előállítására mind az iparban s mind a laboratóriumban. Munkám során különböző Ir(I)-karbén illetve Ir(I)-karbén foszfin komplex katalizátorok katalitikus tulajdonságait tanulmányoztam ketonok transzfer hidrogénezésében, hidrogénezésében. Megállapítottam, hogy a katalizátorok mindkét reakcióban hatékonynak bizonyultak.Továbbá vizsgáltam szén-szén többszörös kötést tartalmazó vegyületek (fenilacetilén) hidrogénezését is batch és H-Cube folyamatos áramlású mikroreaktorban. Elmondható, hogy a reakció körülmények változtatásával befolyásolni tudtam a reakció szelektivitását. Ezeknél a reakcióknál szintén aktívnak bizonyultak az alkalmazott Ir-komplexek.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Szilárd gyógyszerhatóanyag maradék oldószertartalmának meghatározása HS-GC technikával
    Sasné Miskolczi, Nelli; Pető, Csaba; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Szilárd gyógyszerhatóanyag maradék oldószertartalmának meghatározása HS-GC módzsre optimalizálása és validálása.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Növényi aromaanyagok szuperkritikus közegű extrakciójának és aerogélekben történő adszorpciójának vizsgálata
    Varga, Anita; Lázár, István; Tóth-Győri, Enikő; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Gyógynövények szuperkritikus közegű extrakciója,majd a kiextrahált komponensek, szilika alapú aerogélekben történő adszorpciója.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Ciklodextrin-alapú multivalens fukozidok és mannozidok szintézise
    Rozsos, Petra; Csávás, Magdolna; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A diplomamunka a multivalens ciklodextrin alapú L-fukozidok, valamint D-mannozidok lehetséges kémiai szintézisét mutatja be. Továbbá a mono- és heptafukozilezett, illetve mono- és heptamannozilezett béta-ciklodextrinek fukóz- és mannóz specifikus lektinekkel létrejövő kölcsönhatásának vizsgálatát, melyek segítséget nyújthatnak az anti-adhéziós terápia számára. Ezentúl bemutatja a ciklodextrinek típusait, alkalmazásuk lehetőségeit, előnyeit, valamint a szénhidrátokat nagy affinitással kötő lektineket, azok típusait és az agglutinációs vizsgálatok során tanulmányozott baktériumok, illetve azok lektinjeinek jellemzését egyaránt.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fémminták elemösszetételének és izotóparányának vizsgálata LA-ICP-MS módszerrel
    Reho, Dóra; Braun, Mihály; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Kutatómunkám során rézötvözetek elemösszetételének meghatározásához és nagytisztaságú platina minták izotóparány mérésére dolgoztam ki lézer ablációs induktív csatolású plazma tömegspektrometriás módszert. Az elem- és izotópanalitikai területen egyre népszerűbb az induktív csatolású plazma tömegspektrométer módszer nagy érzékenységének, precizitásának, kis mintaigényének köszönhetően. Lézerablációs egységet alkalmazva a szilárd minták felülete nagy felbontásban, közvetlenül vizsgálható, különösebb előkészítés nélkül. A rézötvözetek elemösszetételét először mikrohullámú plazma atomemissziós spektrometriával határoztam meg, majd atomabszorpciós módszerrel. Az LA-ICP-MS mérés eredményeiből gyakoriság-eloszlás görbéket készítettem. A platinának hat természetes izotópját mértem. Meghatároztam a mintában lévő nyomszennyezők mennyiségét, az izobár zavarásokat korrigáltam. Végül meghatároztam a platina izotóparányát.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Vibrációs elvű szűrő (VSEP) tesztelése labor és pilot léptékben a Xellia gyógyszergyár feldolgozási folyamataiból származó fermentlevekkel
    Fauszt, Péter Zsombor; Németh, Zoltán; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    A dolgozat bemutatja a vibrációs elvű VSEP szűrő rendszer működését. A technológia lényege a rezgő meghajtórendszer. A rezgés miatt a membrán eltömődés mértéke jelentősen csökken, és hatékony koncentrálást tesz lehetővé. A VSEP-et különböző fermentlevekkel teszteltük labor és pilot léptékben. A tesztek során többféle membránt használtunk. Azt vizsgáltuk, hogy a fermentlé mennyire koncentrálható.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Porröntgen-diffrakciós módszer fejlesztése hatóanyagok vizsgálatához
    Ádám, Nikolett; Struba, Szabolcs; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A munka célja egy transzmissziós készülékkonfigurációjú és hozzá kapcsolódó mintaelőkészítési módszer kidolgozása, ami kiváltja a reflexiós konfigurációt, lehetőleg a diffraktogramok minőségének, mérés hatékonyságának megőrzése esetleg javítása mellett, illetve a kifejlesztett módszer megfelelőségének igazolása.
A DEENK Digitális Adattárába feltöltött tartalom a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33§ -ban meghatározott módon használható fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti. Letölteni, elektronikus adathordozóra vagy papírra másolni, üzletszerűen felhasználni és módosítani tilos.