A juhondó minőségét befolyásoló tényezők

Absztrakt

A mesterséges termékenyítés alkalmazása vezethetne a juhágazat jelentős előrelépéséhez, melynek része a tenyészkosok ondótermelésének alaposabb megismerése, ami biztonságos, jó vemhesülésekhez, végső soron gazdaságosabb termeléshez vezet. A dolgozatom nyolc különböző fajtákba tartozó kosok ondójának mennyiségi és minőségi tulajdonságainak vizsgálatára irányult. A fajta, az évszak és a tápláltsági állapot függvényében értékeltem az ondó paramétereit, annak mélyhűthetőségét és az azt befolyásoló tényezőket. A friss ondó értékelése során vizsgáltam a térfogatot, a sűrűséget, a tömegmozgást, illetve a motilis spermiumok százalékos arányát, valamint a friss ejakulátum pH-ját. A tenyészkosok kondícióját meghatároztam, ultrahangkészülékkel megállapítottam a kosok hátfaggyú vastagságát, megmértem a kosok testtömegét és a herezacskó körméretét minden évszakban. Megfigyeltem és feljegyeztem, hogy a tenyészkosok a csoportból milyen sorrendben jönnek ki a spermavétel helyére. A következő eredményeket kaptam. Kimagasló volt az ile de france fajta ondótermelése, legkevesebb ondómennyiséget ősszel, télen és nyáron a suffolk fajta adta. Messze kimagasló és egyben kiegyenlített a szapora merinó fajta ondó sűrűsége. Az általunk vizsgált fajták pH-ja 7,0 és 7,7 közötti típusos szélsőértékeket mutatott. Három évszakban messze kimagasló arányban élték túl az awassi kosoktól gyűjtött ondósejtek a fagyasztást. Az awassi fajtánál ősszel, a suffolk fajtánál tavasszal és a szapora merinónál télen mértük a legnagyobb herezacskó körméretet. Első felugrásra adta le az ondót a bábolna tetra kosok 63%-a, ile de france kosok 59%-a, a suffolk kosok 59%-a, barbadoszi kosok 50%-a, a cigája kosok 47%-a, míg az awassi kosok 46%-a, a szapora merinó kosok 42%-a. A folyamatos bárány előállítás sikerének alapja hímivarban az egész éven át stabil jó minőségű ondótermelés. A vizsgált fajták közül erre leginkább két fajta felel meg. Az egyik az ile de france fajta, a másik a szapora merinó. Az ondó minőségén keresztül a mesterséges termékenyítés sikerességét a különböző fajtákban az ondóvételi évszak és a spermatogenezis idejében tapasztalt meleg napok száma befolyásolja. A pároztatások idejének megválasztásakor kerülendő, hogy bármelyik ivarban az ivarzás és az ondó minőség a mélyponton legyen. Rövid idő alatt jelentős genetikai előrehaladás ma Magyarországon mesterséges termékenyítés alkalmazása nélkül nehezen valósítható meg akár a jelenlegi juhállomány nemesítése, akár fajtaváltás a célunk.

The application of artificial insemination could lead to a significant advancement of the sheep sector, a part of which is a better understanding of the semen production of breeding rams resulting in safer and better conception and finally, in a more profitable production. The objective of my research was to study the quantitative and qualitative characteristics of semen from rams belonging to eight different sheep breeds. With respect to the breed, the season and condition, the semen parameters, its freezability and the influencing factors were studied. When evaluating the fresh semen, volume, density, mass motility and percent motility of semen and the pH pf the fresh ejaculate were examined. The condition of rams was determined, the thickness of fat at the back was determined using an ultrasonic equipment, the body weight and scrotal circumference were measured in each season. The sequence of rams as they came out from the group to semen collection was observed and recorded. The following results were obtained. Semen production of the breed Ile de France was the best, while the lowest volume of semen was produced by the Suffolk breed in the autumn, in the winter and in the summer. The semen density in Prolific merino was balanced and by far the best among the breeds. The typical pH values in the studied breeds ranged between 7.0 and 7.7. The post-freezing survival rate of sperms from Awassi rams was by far the highest in three seasons. The largest scrotal circumferences were measured in the autumn, in the spring and in the winter for Awassi, Suffolk and Prolific merino, respcetively. The percentage of rams ejaculating at the first jumping in the different varieties was 63% for Bábolna tetra, 59% for Ile de France, 59% for Suffolk, 50% for Barbados black belly, 47% for Tsigai, 46% for Awassi and 42% for Prolific merino.
The basis of the success of continuous lamb production is the stable production of high quality semen by rams throughout the year. From among the studied breeds, two breeds are the most suitable for this, Ile de France and Prolific merino. Via semen quality, the success of artificial insemination in the different breeds is influenced by the number of hot days during the periods of semen collection and spermatogenesis. When selecting the mating dates, the negative peaks of oestrus or semen quality should be avoided. In today’s Hungary, whether we aim to breed the current sheep stock or to change the breed, significant development can hardly be achieved in a short time without the application of artificial insemination.

Leírás
Kulcsszavak
Spermafagyasztás, Sperm freezing, évszak, kosok, ugrási sorrend, ejakuláció, kondíció, season, rams, jumping order, ejaculation, condition
Forrás