Különböző eredetű mézek összehasonlító vizsgálata és a gyártmánykialakítás hatása a minőségre

Absztrakt

Doktori munkám során a magyar termelői mézek és a kereskedelmi forgalomban kapható magyar és külföldi mézek minőségi paramétereinek meghatározásával és összehasonlításával foglalkoztam. Ezen felül vizsgáltam a melegítésnek a hatását a minőségre, illetve a méz minőégi paramétereiben bekövetkező változásokat a különböző cukortermékek hozzákeverésének hatására. A kapott eredmények alapján kijelenthetem, hogy minden fajtaméz esetében van legalább egy olyan paraméter, melynek alapján elkülöníthető a többi típustól. Bizonyítást nyert továbbá, hogy a melegítésnek nem csak a HMF-tartalomra és diasztáz-aktivitásra van jelentős hatása, hanem a prolin-tartalomra és az összes flavonoid-tartalomra is. A különböző területekről származó minták vizsgálatával arra a megállapításra jutottam, hogy a földrajzi eredetnek csak kismértékű befolyása van a méz minőségére, hiszen a különböző fajtamézek beltartalmi értékei nem a gyűjtési helytől, hanem a növényi eredettől függnek.

The aim of my Ph.D. work was the determination and comparison of the quality parameters of Hungarian beekeepers’ honeys and commercial Hungarian and foreign honeys. In addition I examined the effect of heating and the addition of different sugar products on the quality of honey. Based on the results it was recognized that there is at least one parameter for every honey type that is appropriate to make difference from the others. I proved that the heating has significant effect not only on HMF content and diastase activity, but on the proline and total flavonoid concentration, too. I established with the examination of different geographical origin honey samples, that the geographical origin has a moderate affect on the quality of honey, as the nutritional value of the different honey types depends mainly on plant origin, not on geographical origin.

Leírás
Kulcsszavak
méz, honey, minőség, quality
Forrás