A' lovak' külső szép, vagy rút termetek', 's hibái' meg-esmeréséről, és azoknak belső, 's külső betegségeik' orvoslásáról

Fájlok
Dátum
1816
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
a' Magyar Kir. Universitás' betüível
Absztrakt
Leírás
Kézírásos possesori bejegyzés: Exlibris F. Nagy
Kézírásos possesori bejegyzés: Nagy Ferencz okleveles állatorvos
Kézírásos feljegyzések
A könyv első része a ló minden testtájára kiterjedő, a szépséghibákat és a lehetséges sérüléseket, betegségek külső tüneteit ismertető leírás. A szövegben visszatérő általánosítások, kevéssé konkrétan leírt gyógymódok ismétlődnek, ezért úgy tűnik, a szakszerűség színvonala nem magas. Feltűnő, hogy a szerző újra és újra figyelmeztet a lókupecek csalárdságaira az egyes testrészekkel kapcsolatban. Nagyon érdekesek a többnyire mára már kiveszett anatómiai- és szín-elnevezések. A fogak és a fogzás leírása igen alapos.
A második rész a lovak belszervi betegségeit, azok külső tüneteit, és gyógyításuk, kezelésük módját tárgyalja. Ez a rész sokkal alaposabb, a tünetleírások egyértelműbbek, a gyógyítási metódusok pedig valószínűleg a kor szintjén vannak, noha igen gyakran csak afféle kuruzslásnak tűnnek.
A harmadik rész a ló testfelületén jelentkező egészségügyi problémákat tárja fel (sebek, daganatok, bőr- és csontbetegségek). Az előzőekben elmondottak erre a részre is érvényesek.
A negyedik rész a – mai szemmel meglehetősen primitívnek tűnő – műtéti beavatkozásokat elemzi. Meglepő, hogy az érvágást a szerző kifejezetten tartózkodással kezeli.
A befejező részekben a ló testtájainak és csontvázának részeit, valamint a ló-orvosláshoz szükséges eszközöket mutatja be a szerző, rajzos mellékeltekkel illusztrálva. A lócsontváz ábrázolása jó bonctani ismeretekről tanúskodik, az eleven ló figurája azonban inkább a klasszicista hagyományt követi, semmint a valóságot. Részletes receptek zárják a könyvet – házilag is elkészíthető, elsősorban gyógynövényi alapú szerek, hatékonyságuk vitatható.
Kulcsszavak
Forrás
Gyűjtemények