Browsing Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola by Title
Now showing items 1-20 of 84
-
(2010-09-30)A magyarországi juhágazat sikertelenségének okai között szerepel a nem megfelelő fajtahasználat, a rossz technológiai színvonal, az ebből adódó alacsony hozamok. Tovább mélyíti a problémát a kedvezőtlen felvásárlási árak ...
-
A szakirodalomi adatok bizonyítják, hogy a magas környezeti hőmérséklet esetén hő-stressz alakulhat ki a baromfiban, amennyiben a madár a termelt hőt nem tudja leadni a környezetében. Hő-stressz során romlik az állatok ...
-
(2007-11-20)Napjaink táplálkozásában mind nagyobb jelentőségű a pulykahús. A modern fajták táplálóanyag-szükséglete csak egészséges és nagy energiakoncentrációjú takarmányokkal történhet. Az ilyen minőség előállításának feltétele — ...
-
A balkáni gerle (streptopelia decaocto) európai expanziójának hatása a faj genetikai sokféleségére Jelenleg egyre súlyosabb gazdasági és természetvédelmi problémát jelentenek a gyorsan terjeszkedő, idegenhonos fajok. A disszertáció az ilyen fajok vizsgálatához ideális modellnek tekintett balkáni gerle (Streptopelia ...
-
A kutatásom során a hazai állattenyésztés és növénytermesztés között fennálló ellentmondásokat szeretném feloldani, enyhíteni azzal, hogy az állati eredetű, elsősorban a baromfitartás során keletkező szerves melléktermékek ...
-
A doktori kutatásom során két, a hazai akvakultúrában újnak tekinthető halfaj, a barramundi (Lates calcarifer) és vörös árnyékhal (Sciaenops ocellatus) lárva- és ivadéknevelési technológiáját tanulmányoztam. Az értekezés ...
-
(2007-11-20)A fajjal történő, természetvédelmi és vadgazdálkodási szempontból is megalapozott és elfogadható gazdálkodás megtervezéséhez a borz állománynagyságát, a faj hazánkban kevéssé tanulmányozott és ez által töredékesen ismert ...
-
(2009-04-28)Az állati termékek különböző táplálóanyagai (pl.: esszenciális aminosavak és zsírsavak) nélkülözhetetlenek az emberi szervezet normális fejlődéséhez, működéséhez. Ezek közül a húsok táplálkozásélettani minőségét nagyban ...
-
A dolmányos varjú Európa számos városában megjelent az 1960-as évektől, később teljes mértékben adaptálódott az urbán környezethez annak minden előnyét kihasználva. A faj hazai városokban történő megjelenése, megtelepedése ...
-
Vizsgálataink központi eleme volt olyan metodika, metodikák fejlesztése, amelyek lehetővé teszik az élelmiszerekből DNS szintjén történő fajazonosítást. A PCR egyszálú DNS konformáció polimorfizmus egy költséghatékony, ...
-
(2009-09-29)Az emberi egészség szempontjából fontos tényező az élelmiszerek zsírtartalmának zsírsavösszetétele. Az 1990-es években fedezték fel a konjugált linolsavak (KLS) antiatherogén, antioxidáns és antikarcinogén hatását. Ezen ...
-
Vizsgálatainkkal választ kerestünk arra, hogy a tej természetes úton növelt vitamin és szeléntartalma mennyiben változik a feldolgozás hatására, a táplálkozás szempontjából melyik kiegészítés eredményesebb a sajtban és ...
-
(2008-05-13)Munkám során három állattenyésztő telepen vizsgáltam az ott jelenlévő, táplálkozó, esetlegesen költő parlagi galambok és balkáni gerlék táplálkozási, költési szokásait, a telepeken folyó tevékenységekre jelenlétükkel ...
-
Munkánk során szarvasmarha, juh és házityúk izom-, illetve májszövetének proteomikai vizsgálatát végeztük el különböző kezelések mellett. A fehérjék elválasztására kétdimenziós poliakrilamid gélelektroforézist ill. ...
-
(2007-11-19)Ez a munka a Széchenyi-terv: „Hagyományos állatfajták genetikai és gazdasági értékeinek tudományos feltárása“ kutatási program részeként – az ország határain kívül és belül fellelhető sima és fodrostollú lúdállományok ...
Now showing items 1-20 of 84
Browse
My Account
Felhívjuk felhasználóink figyelmét arra, hogy a DEA "Egyetemi IP" és "Könyvtári számítógépek" elérési szintű dokumentumai kizárólag oktatási, kutatási, valamint saját tanulási célokra használhatóak fel, azt nem oszthatják meg az interneten és nem terjeszthetik. A dokumentum és a pdf megjelenítő védelmének megkerülése (másolás, nyomtatás, letöltés korlátozása) tilos.