Analysis and comparison of the asset situtation of the hungarian poultry and pork sector between 2005 and 2015

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
Absztrakt
Leírás
Meat has been playing an important role in the nutrition of humanity from the beginning of time; therefore meat is a fundamental foodstuff. Global population is steadily increasing and people consume more and more foodstuff with high added value including meat and dairy products. In context of meat production and consumption, poultry and pork sector are the major predominant sub-sectors not only nationally, but also internationally. Pork sector had a definite leading role until the end of 1990s. However, this trend has undergone changes and poultry sector is predicted to have this leading role, according to current trends. The aim of our research is to reveal and analize what impacts this structural change have on businesses in these sectors including their asset situations.
Az emberiség táplálkozásában a húsfogyasztás a kezdetektől kiemelkedően fontos szerepet tölt be, a hús tehát egy alapvető élelmiszer. A világ népessége folyamatosan növekszik, és az emberek egyre több magas hozzáadott értékű élelmiszert fogyasztanak, mint pl. húst és tejtermékeket. A hústermelés és a húsfogyasztás tekintetében nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is a két legmeghatározóbb szakágazat a baromfi és sertéságazat. Míg a 90-es évekig egyértelműen a sertéságazaté volt a vezető szerep, addig ez napjainkra megváltozott, és a jelenlegi trendek szerint a baromfiágazat át fogja venni a vezető szerepet. Kutatásunkkal azt szeretnénk feltárni és megvizsgálni, hogy ennek a szerkezetváltásnak milyen hatása van a két ágazat vállalkozásainak gazdasági, ezen belül vagyoni helyzetére.
Kulcsszavak
Hungarian poultry sector, Hungarian pork sector, Structural change in production and consumption, Research of asset situation, Comparison of asset situation, Magyar baromfiágazat, Magyar sertéságazat, Termelési és fogyasztási szerkezetváltás, Vagyoni helyzet vizsgálata, Vagyoni helyzet összehasonlítása
Forrás
Gyűjtemények