Debreceni Egyetem MÉK
Állandó link (URI) ehhez a kategóriához
Böngészés
Debreceni Egyetem MÉK Szerző szerinti böngészés "Csapó, János"
Megjelenítve 1 - 4 (Összesen 4)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A kanca kolosztrumának és tejének összetételeCsapó, János; Salamon, Szidónia; egyetemi oktató, kutatóTétel Korlátozottan hozzáférhető A kancatej felhasználásának lehetőségei a humán táplálkozásbanSalamon, Szidónia; Csapó, János; PhD hallgatóTétel Korlátozottan hozzáférhető Kettes és hármas ikreket ellett tehenek kolosztrumának összetételeCsapó, János; Albert, Csilla; Bakos, Gábor; Nagy, Ádám; Szabari, Miklós; Stefler, József; egyetemi oktató, kutatóTétel Korlátozottan hozzáférhető A szelén szerepe a táplálkozásban; szelénnel dúsított tej és tejtermékek előállításaJuhászné Tóth, Réka; Kiss, Dóra; Zurbó, Zsófia; Csapó, János; PhD hallgatóA Föld számos területén, többek között Magyarországon is, a talaj szelénben szegény, ezért a táplálékkal nem tudunk elegendő szelénhez jutni. Felmerült annak a lehetősége, hogy az állati eredetű termékeket is dúsítsák szelénnel. Kutatásukban a szerzők szelenizált élesztővel egészítették ki tejelő tehenek takarmányát (1–2 mg Se/nap) azért, hogy kiderítsék milyen körülmények között állítható elő szelénes tej és tejtermék. Napi 1 mg szelénkiegészítés hatására a tej szeléntartalma a kezdeti 18 μg/kg szintről csaknem duplájára, 31 μg/kg-ra emelkedett, 2 mg esetén pedig 53 μg/kg-ra nőtt. Az ebből előállított tejtermékek szeléntartalmát (gomolya: 58,5; orda, 167,2; félkemény sajt: 200,0; túró: 154,8 μg/kg) a kontroll tejből előállítottakhoz képest (sorrendben, 66,0; 80,8; 88,6; 57,4 μg/kg) két és fél, háromszorosára tudták növelni.