Szerző szerinti böngészés "Eszes, Ferenc"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Decreasing Energy and Water Use in the Meat Industry(2005-03-04) Eszes, Ferenc; Fenyvessy, JózsefThe technology supervisions are needed from time to time in order to involve the new research results, experience, new technologies and equipments organising principles into the production and to make it cheaper and with less expenditure to increase the profitability and competitiveness. In the course of our investigation we aimed the analysis of the traditional technologies and improving of it. In this article we detail the heat treatment curing process. We applied the principles of experimental design for the determination the main influencing parameters in the processes. Then we made simulations and modelling in seeking for the environmentally better technology programs. We developed a method for measuring the temperature development of products with small diameter using the similarity theory in unit operation. In the course of the analysis of the heat treatment processes we could state that the heat treatment time can be reduced significantly by decreasing the size of the product and choosing the right ratios among the surface heat transfer intensity, ambient temperature and involving the lethality obtained during the cooling phase. The total sparing were about 10-20%. We solved the problem associated with the sensor placement error using a plastic material (metamid). We establish a curve between the real product temperature and plastic rod temperature by which the monitoring of the process became more accurate. We determine the size modification for different product sizes. In case of curing we observed very similar phenomena. For the determination of the diffusion coefficient we adopted the Ball-method not using in this field till today. We could reduce the excess saltiness and loss of NaCl with about 5%.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Hústermékek hőkezelésének tervezése(2010) Eszes, Ferenc; Győri, Zoltán; Hankóczy Jenő növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi Kar --A doktori cselekmény tárgyául választott témakör vizsgálatát az indokolja, hogy a hőkezelés mindennapi tevékenység a húsipari vállalatoknál, a gyártási folyamatban sokszor ez a szűk keresztmetszet. Az egyre nagyobb kapacitású berendezésekben, egyre hosszabb eltarthatóságú termékeket kívánunk előállítani, sőt a gyártott mennyiségeket egyre messzebb szállítjuk. Így a nem megfelelő hőkezelés komoly gazdasági károkat és élelmiszerbiztonsági kockázatokat jelenthetnek. Így a következő célokat tűztem ki: Az iparvállalatnál nyerhető adatok felhasználása a tervezéshez szükséges paraméterek meghatározásához. Az eljárás pontossága és megbízhatósága; A különböző hőkezelési módok és programok komplex értékelése a modern követelmények szerint; A hőkezelés ellenőrzési elvek érvényre jutása és egymáshoz való viszonya; A hőkezelés mértékét befolyásoló paraméterek súlyozása; A hőtani paraméterek hibájának befolyása a hőkezeltség mértékére és a késztermék minőségére. The investigation of theme chosen for this PhD work is grounded that the heat treatment is a daily activity at a meat processing factory and it is the bottle-neck in the production process mostly. Beyond these the companies would like to produce products with longer and longer shelf life in equipment with great and greater capacity, then the produced amounts of products has to be delivered longer and longer distance. In this way remarkably economic damage and food safety risk can be the resulted by the under processed products could result According to this we like to investigate: How can be used the data gathered from the production of the company for estimating the parameters needed for planning. The accuracy and reliability of these procedures; Complex evaluation of the different heat treatment methods and schedules according to the modern requirements; The validation of the heat treatment principles and the relationship among each other; Weighing of the parameters affecting the heat treatment; Influence of the errors in parameters on the measure of the heat treatment and quality of the finished product.