Szerző szerinti böngészés "Foltin, Bianka"
Megjelenítve 1 - 4 (Összesen 4)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Fiatal versenysportolók étkezési szokásainak és wellness szolgáltatásokhoz kapcsolódó attitűdjeinek vizsgálataFoltin, Bianka; Bakosné Kiss, Virág Ágnes; DE--Gazdaságtudományi KarKutatásom alapja a fiatal versenysportolók egészségtudatos fogyasztói magatartásának a megismerése, ezen belül is az egészségtudatossághoz, az egészséges táplálkozáshoz és a wellness szolgáltatásokhoz kapcsolódó attitűdjeinek feltárása. Úgy gondolom ez egy aktuális téma, hiszen az egészségtudatosság térnyerésével előtérbe kerül az egészséges táplálkozás, különböző trendek és diéták jelentek meg az utóbbi évtizedben a piacon. Az egyes wellness szolgáltatások igénybevétele pedig pozitívan hathat a sportolók teljesítményére és meghatározó a sérülések kezelésében vagy megelőzésében. Az egészségtudatos életmód mára egy trend lett, amit egyre többen követnek. Az egészség megőrzése érdekében megváltozott a fogyasztók magatartása, más lett az értékrendjük. Célom megvizsgálni, hogy a fiatal versenysportolók hogyan reagálnak ezekre a változásokra és mennyire hatnak rájuk a különböző trendek. Továbbá célul tűztem, hogy felmérjem a fiatal versenysportolók étkezési szokásaikat, egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó általános attitűdjeiket és az étkezéseik gyakoriságát. További célkitűzéseim a fiatal versenysportolók wellness szolgáltatásokhoz kapcsolódó attitűdjeinek megismerése volt, illetve, hogy mennyire használják ki a lakóhelyük nyújtotta lehetőségeket.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Fiatal versenysportolók étkezési szokásainak vizsgálata(2020) Foltin, Bianka; Kiss, Virág ÁgnesTétel Szabadon hozzáférhető Fiatal versenysportolók étkezési szokásainak vizsgálata(2020-07-09) Foltin, Bianka; Kiss, Virág ÁgnesNowadays, movement and maintaining health are becoming more and more prominent in both public life and the scientific world. In connection with this, we can meet many scientific developments and new recommendations. In the present research, we examined young athletes, primarily in terms of their eating habits, as the compilation of a proper diet contributes greatly to the ability of athletes to achieve the best possible results. The aim of the secondary search was to get acquainted with the young athletes’ health-consciousness behavior and eating habits. The primary search consisted of an online-, and paper based questionnaire as well. As far as data analysis is concerned, we only considered data given by the targeted segment of the respondents, which falls between the age of 15 and 35. For statistical analysis we used descriptive statistics and crosstabs procedure. The results revealed that the majority of the athletes eat 3-5 times a day both in preparation and competiton period. Furthermore, the overwhelming majority of athletes find conscious eating important, however, they did not find either the consumption of different health protecive or disease preventive food important. They also do not follow the latest trends in connection with sportfood. JEL Classification: M31, H12, Z2Tétel Szabadon hozzáférhető Fiatal versenysportolók étkezési szokásainak vizsgálata(2020-07) Foltin, Bianka; Kiss, Virág Ágnes; igenNapjainkban a mozgás és az egészségmegőrzése egyre hangsúlyosabban jelenik meg mind a közéletben, mind a tudományos világban. Ehhez kapcsolódóan számos tudományos fejlődéssel, új ajánlással találkozhatunk. Jelen kutatásban a sportoló ifjúságot vizsgáltuk, elsősorban étkezési szokásaikat illetően, hiszen a megfelelő étrend összeállítása sokban hozzájárul, hogy a sportolók a lehető legjobb eredményt tudják elérni. Kutatásunkban az aktuális tudományos trendek, kutatási eredmények feltérképezése után kérdőíves megkérdezéssel vizsgáltuk a célcsoport tagjait, azaz a versenysportot űző 15-35 közötti fiatalokat. A szűrések és az adattisztítás után 190 fő maradt a mintában. A vizsgálatok jelen tanulmányban leíró statisztikai elemzésekre épültek. Eredményeinkből kiderült, hogy alanyainknál nem lép fel különbség a felkészülési- és versenyidőszak alatti étkezés esetében, ez mindkét periódusban jellemzően az ajánlásoknak megfelelően 3-5 alkalom. Ezenkívül megállapíthatjuk, hogy már az egészen fiatal sportolók is tisztában vannak a tudatos táplálkozás fontosságával, és igyekeznek ennek megfelelő, kiegyensúlyozott étkezést folytatni. Ami viszont kevésbé fest jó képet tájékozottságukról, hogy nem ismerik vagy nem tartják fontosnak a különböző egészség- és teljesítményvédő, illetve -fejlesztő élelmiszerek fogyasztását, illetve nem is érdeklődnek az ehhez kapcsolódó új lehetőségek iránt.