Szerző szerinti böngészés "Foltin, Bianka"
Megjelenítve 1 - 3 (Összesen 3)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Fiatal versenysportolók étkezési szokásainak és wellness szolgáltatásokhoz kapcsolódó attitűdjeinek vizsgálataFoltin, Bianka; Bakosné Kiss, Virág Ágnes; DE--Gazdaságtudományi KarKutatásom alapja a fiatal versenysportolók egészségtudatos fogyasztói magatartásának a megismerése, ezen belül is az egészségtudatossághoz, az egészséges táplálkozáshoz és a wellness szolgáltatásokhoz kapcsolódó attitűdjeinek feltárása. Úgy gondolom ez egy aktuális téma, hiszen az egészségtudatosság térnyerésével előtérbe kerül az egészséges táplálkozás, különböző trendek és diéták jelentek meg az utóbbi évtizedben a piacon. Az egyes wellness szolgáltatások igénybevétele pedig pozitívan hathat a sportolók teljesítményére és meghatározó a sérülések kezelésében vagy megelőzésében. Az egészségtudatos életmód mára egy trend lett, amit egyre többen követnek. Az egészség megőrzése érdekében megváltozott a fogyasztók magatartása, más lett az értékrendjük. Célom megvizsgálni, hogy a fiatal versenysportolók hogyan reagálnak ezekre a változásokra és mennyire hatnak rájuk a különböző trendek. Továbbá célul tűztem, hogy felmérjem a fiatal versenysportolók étkezési szokásaikat, egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó általános attitűdjeiket és az étkezéseik gyakoriságát. További célkitűzéseim a fiatal versenysportolók wellness szolgáltatásokhoz kapcsolódó attitűdjeinek megismerése volt, illetve, hogy mennyire használják ki a lakóhelyük nyújtotta lehetőségeket.Tétel Szabadon hozzáférhető Fiatal versenysportolók étkezési szokásainak vizsgálata(2020-07) Foltin, Bianka; Kiss, Virág Ágnes; igenNapjainkban a mozgás és az egészségmegőrzése egyre hangsúlyosabban jelenik meg mind a közéletben, mind a tudományos világban. Ehhez kapcsolódóan számos tudományos fejlődéssel, új ajánlással találkozhatunk. Jelen kutatásban a sportoló ifjúságot vizsgáltuk, elsősorban étkezési szokásaikat illetően, hiszen a megfelelő étrend összeállítása sokban hozzájárul, hogy a sportolók a lehető legjobb eredményt tudják elérni. Kutatásunkban az aktuális tudományos trendek, kutatási eredmények feltérképezése után kérdőíves megkérdezéssel vizsgáltuk a célcsoport tagjait, azaz a versenysportot űző 15-35 közötti fiatalokat. A szűrések és az adattisztítás után 190 fő maradt a mintában. A vizsgálatok jelen tanulmányban leíró statisztikai elemzésekre épültek. Eredményeinkből kiderült, hogy alanyainknál nem lép fel különbség a felkészülési- és versenyidőszak alatti étkezés esetében, ez mindkét periódusban jellemzően az ajánlásoknak megfelelően 3-5 alkalom. Ezenkívül megállapíthatjuk, hogy már az egészen fiatal sportolók is tisztában vannak a tudatos táplálkozás fontosságával, és igyekeznek ennek megfelelő, kiegyensúlyozott étkezést folytatni. Ami viszont kevésbé fest jó képet tájékozottságukról, hogy nem ismerik vagy nem tartják fontosnak a különböző egészség- és teljesítményvédő, illetve -fejlesztő élelmiszerek fogyasztását, illetve nem is érdeklődnek az ehhez kapcsolódó új lehetőségek iránt.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Fiatal versenysportolók étkezési szokásainak vizsgálata(2020) Foltin, Bianka; Kiss, Virág Ágnes