Szerző szerinti böngészés "Gergely, Vivien"
Megjelenítve 1 - 3 (Összesen 3)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Növényi alapú italok és joghurtok termékfejlesztése, azok beltartalmi vizsgálata és összehasonlításaGergely, Vivien; Kiss, Dóra; Hajdú, Péter; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA különféle élelmiszer érzékenységgel élő fogyasztói csoportok növekedése, és a fogyasztói magatartás változása megköveteli a kereskedelemben kapható élelmiszerek választékának bővülését, új termékek megjelenését. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva kezdtem el foglalkozni munkám során a növényi alapú italok és joghurtok készítésével, amelyek táplálkozásunk során alkalmasak lehetnek a tej és tejtermékek helyettesítésére. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszeripari Innovációs Központjában öt különböző alapanyagból készültek növényi italok, majd azokból növényi alapú joghurtok. Akkreditált laboratóriumban került sor a termékminták beltartalmi vizsgálatára, majd a kapott eredményeket össze is hasonlítottam a forgalomban lévő termékek egy részének tápértékadataival.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A tritikálé táplálkozási megítélése és élelmiszercélú hasznosíthatóságának vizsgálataGergely, Vivien; Sipos, Péter; Burzán, János; DE-MÉK Táplálkozástudományi Intézet; DE--Népegészségügyi KarNapjainkban egyre több fogyasztó keresi az üzletek polcain a különféle összetevőktől mentes és biotermékeket. Ezekkel a növekvő igényekkel kell lépést tartania a mezőgazdaságnak, miközben egyre szélsőségesebb környezeti feltételek mellett kell megtermelniük az élelmiszeripar és takarmánygyártás alapanyagait. A gabonafélék alapvető szerepet töltenek be táplálkozásunkban, de ezek termesztése is egyre több odafigyelést igényel. Manapság egyre nagyobb tért hódítanak az eddig mellőzött fajták, így ideje lehetőséget adnunk a biotermesztésre egyik legalkalmasabb gabonánknak a tritikálénak. Dolgozatomban egy viszonylag új, élelmiszeripari felhasználásra is nemesített tritikálé fajtát, a GK Marost vizsgáltam. A betakarított gabonát először a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszeripari Innovációs Központjában dolgoztuk fel. Az így kapott liszttel a sütőipari tulajdonságaira utaló vizsgálatokat végeztem, majd a konyhámban otthoni körülmények között megpróbáltam fogyasztható és ízletes termékeket készíteni a tritikálé lisztből. Végül az elkészült termékek állományvizsgálata és érzékszervi vizsgálata adott lehetőséget annak értékelésére, mekkora sikerrel lehet előállítani tritikálé lisztből a fogyasztók által is elfogadott termékeket.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Ultraszűrés alkalmazása és hatékonyságának vizsgálata túrógyártás soránGergely, Vivien; Babka, Beáta; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarDolgozatomban egy komplex túrógyártási folyamatot vizsgálok, amelynek két lépésben is részét képezi az ultraszűrés. Az alapanyagul szolgáló tej és a keletkező savó összetételét is megváltoztatják a berendezés segítségével. Az adott folyamat lehető legtöbb alap-, köztes-, és késztermékét vizsgálom, elemzem a minták szárazanyag-, és fehérjetartalmát, valamint egyes esetekben a zsírtartalmat. A kapott eredményekből következtethetünk az ultraszűrés eredményességére, hogy valóban elérhető-e a berendezés segítségével a kihozatal növekedése, így növelve a gyártás gazdaságosságát.