Szerző szerinti böngészés "Greff, Babett"
Megjelenítve 1 - 3 (Összesen 3)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Co-composting with herbal wastes: Potential effects of essential oil residues on microbial pathogens during compostingGreff, Babett; Lakatos, Erika; Szigeti, Jenő; Varga, László; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóBecause of the increasing use of herbal essential oils (EO) in pharmacology, medicine, and food processing, global EO production grows at a rapid rate, generating large amounts of plant residues worldwide. The use of herbal residues for co-composting with various wastes offers a novel option for eco-friendly and cost effective waste management. However, the biologically active compounds remaining in the herb residues may affect microbial activity in the composting biomass, thereby influencing final compost quality. In this review, we summarize and evaluate current literature on the occurrence and survival of pathogens in composts, the beneficial effects of using herbal residues as bulking agents, and the potential antipathogenic effects of six herb species belonging to the Lamiaceae family as follows: lemon balm (Melissa officinalis L.), oregano (Origanum vulgare L.), lavender (Lavandula angustifolia Mill.), rosemary (Rosmarinus officinalis L.), thyme (Thymus vulgaris L.), and sage (Salvia officinalis L.).Tétel Korlátozottan hozzáférhető Effect of bacterial inoculation on co-composting of lavender (Lavandula angustifolia Mill.) waste and cattle manureGreff, Babett; Szigeti, Jenő; Varga, Ágnes; Lakatos, Erika; Sáhó, András; Varga, László; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóThe primary purpose of this study was to investigate the influence of Cellulomonas flavigena and Streptomyces viridosporus, as a bacterial inoculant, on the compostability of post-extraction lavender waste. The major physicochemical, microbiological, and biological properties of the composting materials were monitored for 161 days. The technology developed was shown to improve the compostability of recalcitrant herbal residues. The use of lavender waste beneficially affected the composting process by extending the thermophilic phase, accelerating the degradation of organic matter, and elevating the viable counts of useful microorganisms; however, adverse effects were also observed, including an increased carbon-to-nitrogen ratio (19.05) and a decreased germination index (93.4%). Bacterial inoculation was found to preserve the nitrogen content (2.50%) and improve the efficiency of biodegradation. The Salmonella- and Escherichia coli-free final composting products were mature, stable, and ready for soil application. To the authors’ knowledge, no previous research has investigated the compostability of lavender waste. Likewise, this is the first study that has used strains of C. flavigena and S. viridosporus in combination to facilitate a composting process.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Gyógynövények hatóanyagainak kinyerése után visszamaradt extrakciós maradványok komposztálhatóságának vizsgálataGreff, Babett; Varga, Ágnes; Hanczné Lakatos, Erika; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóVizsgálataink során a Kisalföldi Mezőgazdasági ZRt. közreműködésével ötféle gyógynövény extrakciós maradványait mikrobiológiai adalékokkal félüzemi kísérletben komposztáltuk 3 hónapig. A kontroll csak szarvasmarha trágyával és szalmával, míg a másik négy depó különböző mikrobás eredetű adalékkal került bekeverésre. A depókat háromszor kevertük át és hat alkalommal vizsgáltuk pH-ra és aerob cellulózbontó-, összes aerob és fakultatív aerob élősejt-, valamint élesztő-penész telepképző egységszámra. A kísérletek eredményeként megállapítható, hogy a megfelelő arányú makrokomponens adagolás lényegében kiküszöböli a visszamaradó drogok mikrobagátló hatását, továbbá a négy komposztálást gyorsító adalék közül csupán egy eredményezett pozitív hatást.