Repozitórium logó
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
Repozitórium logó
  • Kategóriák és gyűjtemények
  • Böngészés
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
  • Digitális könyvtár
  • Hallgatói dolgozatok
  • PhD dolgozatok
  • Publikációk
  1. Főoldal
  2. Böngészés szerző szerint

Szerző szerinti böngészés "Gyug, Nikoletta"

Megjelenítve 1 - 4 (Összesen 4)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Burgonyafajták érzékenysége és fungicid hatékonyság vizsgálata burgonyavész ellen
    Gyug, Nikoletta; Kövics, György; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
    Dolgozatomban vizsgáltam az Agria, a Cleopatra és a Desirée burgonyafajták fitoftóra érzékenységét, mivel a különböző fajták eltérő rezisztenciával rendelkeznek, mind lombozat, mind pedig a gumók fogékonysága tekintetében. Eltérő hatóanyagú fungicidekkel kezeltem a különböző burgonyafajtákat. A vizsgálat során a Phytophthora infestans levélfertőzöttség meghatározásához a Larga – féle skálát vettem alapul. A bonitálások alkalmával kapott adatokat értékeltem ki, majd a vizsgált fajták gumófertőzöttségének alakulását mutattam be.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Evaluation of the blood product characteristics of meat meal and hemoglobin with non-invasive methods in the VISNIR wavelength
    (2016-03-23) Bökfi, Katalin; Nagy, Attila; Riczu, Péter; Gyug, Nikoletta; Petis, Mihály; Blaskó, Lajos; Tamás, János
      The separate collection of poultry slaughterhouse trimmings and blood is partially solved in Hungary. Only properly prepared animal by-products, protein meals can be utilized as animal feed additive. However, different protein meals are appropriate for feeding different animal species. That is the reason why it is important to avoid accidental cross contamination of the products. Meat and blood meal produced on the same technological line, therefore mixing of the products can happen in various proportions during the shift of production.   Thus the aim of this study is to develop a spectral method which will allow to estimate the ratio of meat and blood protein meal in the final product. During the test the products were mixed in different proportions and were examined by the spectral method. Measurements were conducted with AvaSpec 2048 spectrometer in visible (VIS) and in near infrared (NIR) wavelength range (400–1000 nm) to define the spectral differentiation of the different meal products. Significant difference can be detected in spectral reflectance between the meat and blood product in the VIS-NIR range. The blood product has a characteristic spectral property: in the range of 600 and 735 nm reflectance values are increasing following a sigmoid curve. This property is not observed in the case of meat meal: close to linear rising is detected. Effective protein rate and purity detection could be made by Blood Product Sensitive Mixing Index (BPSMI – R930/R600), and by the calculation of inflection point in 600–735 nm.  
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Húsliszt és hemoglobin vértermék jellemzőinek nem invazív módszerekkel történő értékelése a VIS-NIR hullámhossz tartományban
    (2016) Bökfi, Katalin; Nagy, Attila; Riczu, Péter; Gyug, Nikoletta; Petis, Mihály; Blaskó, Lajos; Tamás, János
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Húsliszt és Hemoglobin vértermék keveredésének spektrális vizsgálata 400-2500 nm hullámhossztartományban
    Gyug, Nikoletta; Nagy, Attila; Bökfi, Katalin; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
    Valamennyi gazdasági ágazatban, úgy, mint az élelmiszergazdaságban kulcsfontosságú a feldolgozási technológiák során keletkező melléktermékek, hulladékok megfelelő kezelése és a lehető legnagyobb arányú újrahasznosítása. Magyarországon a vágóhidakon keletkező baromfi nyesedék és vér szakszerű gyűjtése sajnos csak részben megoldott, azzal együtt lehetővé válna a kifogástalan minőségű fehérjelisztek előállítása. A mérésekhez szükséges mintákat egy nyírbátori üzemben állították elő, ahol naponta 6 t mennyiségű vágóhídi hulladék keletkezik. Ez a mennyiség a brojler csirke nevelés létszámbővítésével emelkedni fog. A vizsgált nyírbátori melléktermék feldolgozó üzemben a különböző fehérjelisztek gyártása egy technológia láncon történik. A megfelelően elkülönített melléktermékeket lehet csak feldolgozásuk után a piacon értékesíteni, mint állati takarmány alapanyagot. Ezért fontosnak tartom, hogy az egyes lisztek keveredését kizárjuk, mely spektrális azonosíthatóságukon alapulhat. Dolgozatom célja a különböző lisztek keveredésének spektrális vizsgálata, amellyel a szennyeződésmentes vérkészítmény és húsliszt elkülöníthető. A másodnyersanyagként megjelent húslisztet és a Hemoglobin vérterméket használtam fel a vizsgálat során. Különböző arányban kevertem egymáshoz, majd elvégeztem azok spektrális vizsgálatát. A méréseket a látható (VIS) és a közeli infravörös (NIR) tartományban (400-2500 nm) hajtottam végre a különböző melléktermékek spektrális értékelésére és elkülöníthetőségük meghatározására. A termékeket a húsliszt és vérkészítmény 99-1%, 97,5-2,5%, 95-5%, 90-10%, 80-20%, 70-30%, 50-50%, majd hasonló módon 1-99% arányában kevertem. A spektrális méréseket az AvaSpec 2048 és AvaSpec NIRLine spektrométerrel végeztem. A pontos mérést segítette egy fénymentes zárt laborszekrény. Eredményként meghatároztam azokat a hullámhossz tartományokat, amelyek alkalmasak a keveredettség mértékének jellemzésére. A kevert fehérjelisztek reflektancia görbéi az alacsonyabb(400-500 nm) hullámhossztartományokban kevésbé, míg 600 nm-től egyre intenzívebben távolodnak egymástól. A vérlisztre erőteljesebb abszorpció jellemző a teljes vizsgált hullámhossztartományban, amely a húsliszt átlagosan kétszer nagyobb reflektancia értékében detektálható. A legnagyobb eltérés azonban közeli infravörös (NIR) hullámhossz tartományban mérhető.
  • DSpace software copyright © 2002-2025
  • LYRASIS
  • DEENK
  • Süti beállítások
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Felhasználói szerződés
  • Kapcsolat
  • Súgó