Szerző szerinti böngészés "Gyug, Nikoletta"
Megjelenítve 1 - 4 (Összesen 4)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Burgonyafajták érzékenysége és fungicid hatékonyság vizsgálata burgonyavész ellenGyug, Nikoletta; Kövics, György; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarDolgozatomban vizsgáltam az Agria, a Cleopatra és a Desirée burgonyafajták fitoftóra érzékenységét, mivel a különböző fajták eltérő rezisztenciával rendelkeznek, mind lombozat, mind pedig a gumók fogékonysága tekintetében. Eltérő hatóanyagú fungicidekkel kezeltem a különböző burgonyafajtákat. A vizsgálat során a Phytophthora infestans levélfertőzöttség meghatározásához a Larga – féle skálát vettem alapul. A bonitálások alkalmával kapott adatokat értékeltem ki, majd a vizsgált fajták gumófertőzöttségének alakulását mutattam be.Tétel Szabadon hozzáférhető Evaluation of the blood product characteristics of meat meal and hemoglobin with non-invasive methods in the VISNIR wavelength(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Bökfi, Katalin; Nagy, Attila; Riczu, Péter; Gyug, Nikoletta; Petis, Mihály; Blaskó, Lajos; Tamás, JánosTétel Korlátozottan hozzáférhető Húsliszt és hemoglobin vértermék jellemzőinek nem invazív módszerekkel történő értékelése a VIS-NIR hullámhossz tartományban(2016) Bökfi, Katalin; Nagy, Attila; Riczu, Péter; Gyug, Nikoletta; Petis, Mihály; Blaskó, Lajos; Tamás, JánosTétel Korlátozottan hozzáférhető Húsliszt és Hemoglobin vértermék keveredésének spektrális vizsgálata 400-2500 nm hullámhossztartománybanGyug, Nikoletta; Nagy, Attila; Bökfi, Katalin; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarValamennyi gazdasági ágazatban, úgy, mint az élelmiszergazdaságban kulcsfontosságú a feldolgozási technológiák során keletkező melléktermékek, hulladékok megfelelő kezelése és a lehető legnagyobb arányú újrahasznosítása. Magyarországon a vágóhidakon keletkező baromfi nyesedék és vér szakszerű gyűjtése sajnos csak részben megoldott, azzal együtt lehetővé válna a kifogástalan minőségű fehérjelisztek előállítása. A mérésekhez szükséges mintákat egy nyírbátori üzemben állították elő, ahol naponta 6 t mennyiségű vágóhídi hulladék keletkezik. Ez a mennyiség a brojler csirke nevelés létszámbővítésével emelkedni fog. A vizsgált nyírbátori melléktermék feldolgozó üzemben a különböző fehérjelisztek gyártása egy technológia láncon történik. A megfelelően elkülönített melléktermékeket lehet csak feldolgozásuk után a piacon értékesíteni, mint állati takarmány alapanyagot. Ezért fontosnak tartom, hogy az egyes lisztek keveredését kizárjuk, mely spektrális azonosíthatóságukon alapulhat. Dolgozatom célja a különböző lisztek keveredésének spektrális vizsgálata, amellyel a szennyeződésmentes vérkészítmény és húsliszt elkülöníthető. A másodnyersanyagként megjelent húslisztet és a Hemoglobin vérterméket használtam fel a vizsgálat során. Különböző arányban kevertem egymáshoz, majd elvégeztem azok spektrális vizsgálatát. A méréseket a látható (VIS) és a közeli infravörös (NIR) tartományban (400-2500 nm) hajtottam végre a különböző melléktermékek spektrális értékelésére és elkülöníthetőségük meghatározására. A termékeket a húsliszt és vérkészítmény 99-1%, 97,5-2,5%, 95-5%, 90-10%, 80-20%, 70-30%, 50-50%, majd hasonló módon 1-99% arányában kevertem. A spektrális méréseket az AvaSpec 2048 és AvaSpec NIRLine spektrométerrel végeztem. A pontos mérést segítette egy fénymentes zárt laborszekrény. Eredményként meghatároztam azokat a hullámhossz tartományokat, amelyek alkalmasak a keveredettség mértékének jellemzésére. A kevert fehérjelisztek reflektancia görbéi az alacsonyabb(400-500 nm) hullámhossztartományokban kevésbé, míg 600 nm-től egyre intenzívebben távolodnak egymástól. A vérlisztre erőteljesebb abszorpció jellemző a teljes vizsgált hullámhossztartományban, amely a húsliszt átlagosan kétszer nagyobb reflektancia értékében detektálható. A legnagyobb eltérés azonban közeli infravörös (NIR) hullámhossz tartományban mérhető.