Szerző szerinti böngészés "Matyi, Hajnalka"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető HPLC Analysis of Polyphenols Derived from Hungarian Aszú from Tokaj Wine Region and Its Effect on Inflammation in an In Vitro Model System of Endothelial CellsMarkovics, Arnold; Csige, László; Szőllősi, Erzsébet; Matyi, Hajnalka; Lukács, Andrea Diána; Perez, Nóra Réka; Bacsó, Zsófia Réka; Stündl, László; Remenyik, Judit; Biró, Attila; Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus); Szőllősi Erzsébet (1983-) (környezetkutató-ökológus); Matyi Hajnalka (2023-) (xxx); Lukács Andrea Diána (2023-) (xxx); Perez Nóra Réka (2023-) (xxx); Stündl László (1970-) (agrármérnök); Gálné Remenyik Judit (1965-) (vegyész); Bíró Attila (2023-) (xxx); Élelmiszertechnológiai Intézet -- 4061; MÉK; Debreceni EgyetemMany studies have been published in recent years regarding the fact that moderate wine consumption, as a part of a balanced diet can have a beneficial effect on human health. The bio- logically active components of wine continue to be the subject of intense research today. In this study, the bioactive molecules of Hungarian aszú from the Tokaj wine region were analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC) and investigated in an in vitro model system of endothelial cells induced by bacterial-derived lipopolysaccharide. The HPLC measurements were performed on a reversed phased column with gradient elution. The non-cytotoxic concentration of the active substance was determined based on 3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5 diphenyltetrazolium bromide (MTT)-, apoptosis, and necrosis assays. The antioxidant effect of the extract was determined by evaluating its ability to eliminate ROS. The expressions of the interleukin-(IL)1α, IL1-β, IL-6, and IL-8 pro-inflammatory cytokines and nitric oxide synthase (eNOS) at the mRNA level were evaluated using a quantitative polymerase chain reaction (qPCR). We found that the lipopolysaccharides (LPS)- induced increases in the expressions of the investigated cytokines were significantly suppressed by Hungarian aszú extract, excluding IL-6. In our experimental setup, our treatment had a positive effect on the eNOS expression, which was impaired as a result of the inflammatory manipulation. In our experimental model, the Hungarian aszú extract decreased the LPS-induced increases in the expression of the investigated cytokines and eNOS at the mRNA level, which presumably had a positive effect on the endothelial dysfunction caused by inflammation due to its strong antioxidant and anti-inflammatory effects. Collectively, this research contributes to a more thorough understanding of the bioactive molecules of aszú from the Tokaj wine region.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Tokaji aszúból készített kivonat értónust szabályozó hatásának vizsgálata in vitro gyulladásos érmodellenMatyi, Hajnalka; Markovics, Arnold; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarManapság egyre elterjedtebb az egészségtudatosság, mely megjelenik táplálkozásunkban, fizikai aktivitásunkban, általános egészségügyi állapotunkban, mentális egyensúlyunkban. A már meglévő tudatosság mellett bizonyos hányadban jellemző szervezetünkre való nem megfelelő odafigyelés káros szokások által. Ezek hatására diszfunkció alakulhat ki, mely szervi problémákat okozhat. Megjelenési formái közé sorolható a szívet érintő krónikus betegségek, szövődmények. Egyes élelmiszerek kiemelten kedvező hatással rendelkeznek, mely közé sorolható a szőlőben lévő antioxidáns tartalom, mely csökkenti a szabadgyökök káros hatását. A Tokaji aszú által kifejtett lehetséges antioxidáns hatás, valamint a bor erjedése során fermentált hatóanyagok tanulmányozása in vitro endothel sejteken igéretes eredményekkel bírhat, mely elősegítheti a kardiovaszkuláris betegségek kezelését. További célunk annak megállapítása, hogy a Tokaji aszú hogyan befolyásolja az értónus szabályozó molekulák mRNS expressziós szintjét lipopoliszacharid által indukált gyulladásos körülmények között.