Szerző szerinti böngészés "Nagy, János"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 193)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető 140 éves a debreceni gazdasági és agrár-felsőoktatás(2009) Nagy, JánosTétel Szabadon hozzáférhető A csemegekukorica (Zea mays convar. saccharata Koern.) hibridek beltartalmi értékeléseDemeter, Cintia; Nagy, János; Kerpely Kálmán növénytermesztési- és kertészeti tudományok doktori iskola; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarAbsztrakt Világszerte elismert a magyar csemegekukorica, mint értékes élelmiszer, melynek jelentősége évről évre növekszik. Népességünket becslések szerint napjainkban körülbelül 7 milliárd, 2050-re pedig 10 - 11 milliárdra teszik az előrejelzések alapján. A föld klímája változik, a globális felmelegedés a mezőgazdaságot is sújtja. Ezért különösen fontos a felhasználási célhoz megfelelő csemegekukorica hibridek kiválasztása, termesztése. A termesztés sikerességének kulcsa mindenekelőtt a megfelelő csemegekukorica hibridek kiválasztása, melyek a legsikeresebben állnak ellen és adaptálódnak a környezeti anomáliáknak vagy az olyan elkerülhetetlen súlyos stressznek, mint az aszály vagy a hőstressz, másrészt a hibridekhez adaptált termesztéstechnológia alkalmazása. Kutatásaink során az elmúlt 3 (2020-2022) évben vizsgáltuk a csemegekukorica termésmennyiségére és minőségére ható tényezőket az évjárat, hibrid, évjárat és hibrid kölcsönhatásának befolyását a termésmennyiségre, ásványi anyag tartalomra. Az eredményeinket három eltérő évjárat függvényében elemeztük. Ásványi anyag tartalom összehasonlításában a MES csemegekukorica a vasat és kálciumot leszámítva több mennyiségű ásványi anyagot tartalmazott. Gu et al. (2015) állításaival egyezően megállapítottuk, hogy a kukoricaszemekben található makro- és mikroelemek tartalma szignifikáns összefüggést mutat a környezettel, a talaj típusával, a csapadék mennyiségével, valamint a hőmérséklettel. Igazoltuk, hogy a csemegekukorica Ca, Fe, K, P, Mg tartalmára hatással volt hibrid, az évjárat, valamint a hibrid x évjárat kölcsönhatás. A legnagyobb különbséget a két hibrid között a csemegekukorica hibridek kálium tartalmában mértük 2020- ban (9858-13875 mg/kg). A MES-hez képest a GSS csemegekukorica kálium tartalma 2020-ban 29 %-kal kevesebb volt. Vizsgálataink bizonyították, hogy betakarításkor a csemegekukorica hibridek cukor koncentrációit kis mértékben befolyásolta az évjárat és a hektáronkénti cukorhozam elsősorban a termésmennyiség függvénye. 2020-ban a csemegekukorica hibridek fruktóz tartalma 1,13 – 2,78 g/ 100g, 2021-ben 2,6 és 9,5 g/100g volt. Bizonyítottuk, hogy a csemegekukorica lutein tartalma (2020-ban 3,84-9,57 mg/kg és 2021-ben 2-13,9 mg/kg volt) elsősorban genetikailag meghatározott és nem csökkent a terméseredmények növekedésével. Új eredmény, hogy a lutein mellett, zeaxantin, β-cryptoxanthin, β-karotin koncentrációja sem csökkent a termés növekedésével, ami megerősíti a csemegekukorica hibridek kiválasztásának fontosságát, az egészséges táplálkozás szempontjából. Abstract Hungarian sweet corn is world famous as a valuable food, the importance of which is increasing every year. According to estimates, our population today is approximately 7 billion, and by 2050 it will be 10 - 11 billion, based on the forecasts. The earth's climate is changing, and global warming is also affecting agriculture. Therefore, it is particularly important to select and grow sweet corn hybrids suitable for the purpose of use. The key to the success of cultivation is, above all, the selection of suitable sweet corn hybrids, which are the most successful in resisting and adapting to environmental anomalies or unavoidable severe stress such as drought or heat stress, and on the other hand, the application of cultivation technology adapted to hybrids. In the aim of our research, for the past 3 years (2020-2022), we examined the factors affecting the yield and quality of sweet corn, the influence of vintage, hybrid, vintage and hybrid on yield and mineral content. We analyzed our results based on three different vintages. In a comparison of mineral content, MES sweet corn contained more minerals, excluding iron and calcium. Gu et al. (2015), we found that the content of macro- and microelements in corn kernels shows a significant correlation with the environment, the type of soil, the amount of precipitation, and the temperature. We proved that the Ca, Fe, K, P, Mg content of the sweet corn was affected by the hybrid, the year, and the hybrid x year interaction. The biggest difference between the two hybrids was measured in the potassium content of sweet corn hybrids in 2020 (9858-13875 mg/kg). Compared to MES, the potassium content of GSS sweet corn was 29% less in 2020. Our tests proved that the sugar concentrations of the sweet corn hybrids at harvest were slightly influenced by the vintage and that the sugar yield per hectare was primarily a function of the yield. In 2020, the fructose content of sweet corn hybrids was 1.13 - 2.78 g/100g, in 2021 it was 2.6 and 9.5 g/100g. We proved that the lutein content of sweet corn (in 2020 it was 3.84-9.57 mg/kg and in 2021 it was 2-13.9 mg/kg) was primarily genetically determined and did not decrease with the increase in yield. A new result is that, in addition to lutein, the concentration of zeaxanthin, β-cryptoxanthin, and β-carotene did not decrease with the growth of the crop, which confirms the importance of selecting sweet corn hybrids from the point of view of healthy nutrition.Tétel Szabadon hozzáférhető A foglalkoztatás és a jövedelemviszonyok hatása a régiók fejlődésére(2014) Nagy, János; Harsányi, Gergely; Jánosy, Orsolya; Harsányi, Endre; Nagy, OrsolyaTétel Szabadon hozzáférhető A földműveléstan oktatásának és kutatásának története a Debreceni Egyetemen(2008) Nagy, JánosTétel Szabadon hozzáférhető A hazai kukorica minősége(2013) Széles, Adrienn; Nagy, JánosTétel Szabadon hozzáférhető A klímaváltozás okozta növényi stressz mérséklése(2016) Nagy, János; Rátonyi, Tamás; Széles, AdriennTétel Szabadon hozzáférhető A környezeti tényezők hatása a normalizált vegetációs index mérésére(2012) Dobos, Attila; Vig, Róbert; Nagy, JánosTétel Szabadon hozzáférhető A kukorica hibridek főbb értékmérő tulajdonságainak vizsgálata és értékelése szántóföldi tartamkísérletbenIllés, Árpád; Nagy, János; Kerpely Kálmán Növénytermesztési- és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola; Debreceni Egyetem::Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar::Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai IntézetAbsztrakt Napjainkban a növénytermesztés eredményességének növelése elengedhetetlen a növekvő népesség élelmezésének biztosítása érdekében. A termőterület növelésének lehetősége korlátozott. Egyre kisebb rendelkezésre álló területen kell megtermelnünk a megnövekedett népesség számára szükséges élelmiszert, takarmányt és ipari alapanyagot. A mezőgazdasági kutatások során a szántóföldi tartamkísérletek lehetőséget biztosítanak a termesztés során alkalmazott agrotechnikai műveletek, és az általuk kifejtett hatások hosszútávú elemzésére és összehasonlítására. A vizsgálatomnak helyet adó tartamkísérletet 1983-ban hozta létre Prof. Dr. Nagy János, és 40 éve változatlan paraméterekkel, azonos tápanyagutánpótlási rendszerrel, helyszínnel, talajműveléssel és agrotechnikával folytatódik. A kukorica esetében öt fontos fenológiai fázist használtam a vizsgálathoz - négy levél (V4), hat levél (V6), nyolc levél (V8), tizennegyedik levél (V14) és nővirágzást (R1). A hőösszegek a mintavétel időpontjában eltérőek voltak. Vizsgálataim során meghatároztam a Lipidperoxidáció (LP) mértékét, az Aszkorbát-peroxidáz (APX) aktivitását az abszorbancia csökkenésének mértékével, továbbá a szuperoxid-dizmutáz (SOD) aktivitását is meghatároztam. Kutatásomban elemeztem a különböző termés paramétereket (fehérje, olaj, keményítő, szemnedvesség) NIR készülékkel. Kutatásom során megállapítottam, hogy az évjárat hatás elemzés eredményei alapján a hibridek és tápanyagszintek átlagában 2020-es tenyészévben az APX aktivitása V4 és R1 fenológiai fázis között 2,01 egységet csökkent. Ezzel ellentétesen 2019-es tenyészévben 4,56 egységgel nőtt, V4 és R1 fenológiai fázis között. Vizsgálataim során megállapítottam, hogy a lipidperoxidáció és SOD aktivitása csökkent a fenológiai fázisokban. Az APX aktivitása V4 fenológiai fázisról V6 fenológiai fázisra kismértékben (0,5) növekedett, majd V8 fenológiai fázisra jelentősen 3,1 egységgel csökkent. A tenyészidőszakon belül, a fontos fenológiai fázisokban így a V14 fenológiai fázisban, az egyes markerfolyamatok vizsgálata, mint például az APX és LP mértékének elemzése adhatja a legpontosabb képet a kukoricanövényeket érő fiziológiai folyamatokról, ezen keresztül egészségi állapotáról. A tartamkísérletek adatait értékelve megállapítottam, hogy a legkisebb APX aktivitást a kontroll parcella átlagértékei mutattak, legnagyobb értéket NPK 5 tápanyaszinten 9,14 egységgel mértem. A nitrogén műtrágya szinteken alapuló korrelációsanalízis kimutatta, hogy a szemtermés szignifikánsan korrelált az APX aktivitásával és a lipidperoxidáció mértékével, azonban nem korrelált a SOD aktivitással. N-dózis tartamkísérletben végzett vizsgálataim alapján megállapítottam, hogy a FAO 490 hibrid esetében az APX aktivitása kontroll és provokatív magas 300 kg/ha nitrogén tápanyagszinten (N5) magasabb volt, mint az N2 tápanyagszinten. Az eltérés kontrollhoz képest 13 %-kal magasabb, N5-höz képest pedig 11 %-kal. Az eredmények bizonyítják a 120 kg/ha nitrogén dózis kedvező hatását. Abstract Nowadays, increasing the of productivity crop production is indispensable in order to provide food for the increasing global population. Production area can be extended to a limited extent. The food, feed and industrial base materials needed by the increased population must be produced on a constantly shrinking area. Agricultural research and long-term field experiments provide an opportunity to perform long-term analyis and comparison of agrotechnical operations carried out during crop production, as well as their impacts. The long-term experiment that my analyses are based on was established by Prof. Dr. János Nagy in 1983. Since then, the experiment has been active for 40 years with unchanged parameters, the same nutrient replenishment system, location, tillage and agrotechnics. I used five main phenological phases of maize for my analysis: four-leaf (V4), six-leaf (V6), eight-leaf (V8), fourteen-leaf (V14) and silking (R1) phase. The measured heat sum values were different at the time of sampling. During my analyses, I determined the extent of lipid peroxidation (LP), and the ascorbate peroxidase (APX) activity with the extent of absorbance reduction, as well as the superoxide-dismutase (SOD) activity. In my research, I analysed various yield parameters (protein, oil, starch content and grain moisture) using a NIR instrument. Based on the results of the crop year effect analysis, I concluded that APX activity decreased by 2.01 units between the phenological phases V4 and R1 in the 2020 cropping year, averaged over the examined hynrods and nutrient levels. In contrast, it increased by 4.56 units between the phenological phases V4 and R1 in the 2019 cropping year. During my analyses, I found that lipid peroxidation and SOD activity decreased during the phenological phases. The APX activity increased slightly (0.5) from phenological phase V4 to V6 and decreased significantly by 3.1 units by phenological phase V8. Within the growing season, in important phenological phases such as the V14 phenological phase, the analysis of marker processes such as APX and LP can give the most accurate picture of the physiological processes affecting maize plants and thus their health. Evaluating the data of the long-term experiments, I found that the lowest APX activity was shown by the average values of the control plot, with the highest value at the NPK 5 nutrient level of 9.14 units. Correlation analysis based on nitrogen fertiliser levels showed that grain yield was in a significant correlation with APX activity and lipid peroxidation rate, but not with SOD activity. Based on my examinations in the N-dose long-term experiment, I found that the APX activity of the FAO 490 hybrid was higher at control and the provocative high 300 kg/ha nitrogen nutrient levels (N5) than at N2 nutrient levels. The difference was 13 % higher compared to control and 11 % higher compared to N5. The obtained results demonstrate the beneficial effect of the 120 kg/ha nitrogen dose.Tétel Szabadon hozzáférhető A kunsági bükköny (Vicia biennis L.) ex-situ védelme(2012) Endrédi, Anett; Molnár, Attila; Nagy, JánosTétel Szabadon hozzáférhető A mezőgazdaság szerepe a régió fejlesztésében(2014) Harsányi, Endre; Nagy, Orsolya; Harsányi, Gergely; Nagy, JánosTétel Szabadon hozzáférhető A műtrágyázás és a csapadék változékonyságának hatása akukorica ökofiziológiájára és produkciójára(2014) Széles, Adrienn; Nagy, JánosTétel Szabadon hozzáférhető A női és a férfiemlőrák standardizált incidencia- és mortalitásadatai Magyarországon 2000 és 2016 között(2022) Béres, Edit; Nagy, János; Tóth, Judit; Árkosy, Péter; Sipka, SándorTétel Szabadon hozzáférhető A normalizált vegetációs index (NDVI) és a terméseredmények közötti összefüggések értékelése fűszerpaprika (Capsicum annuum L. var. longum) állományban(2014) Dobos, Attila; Vig, Róbert; Nagy, János; Takácsné Hájos, MáriaTétel Szabadon hozzáférhető A referencia párolgás becslő módszereinek érzékenységvizsgálata(2014) Dobos, Attila; Rácz, Csaba; Nagy, JánosTétel Szabadon hozzáférhető A regionális fejlődés társadalmi alapjai az Észak-alföldi régióban(2014) Nagy, János; Harsányi, Gergely; Jánosy, Orsolya; Harsányi, Endre; Nagy, OrsolyaTétel Szabadon hozzáférhető A regionális versenyképesség növelésének lehetőségeit vizsgáló kutatások az Észak-alföldi régióban(2009) Rőfi, Mónika; Hajdu, Zita; Mohácsi, Márta; Nagy, JánosTétel Szabadon hozzáférhető A vidékfejlesztés államháztartási forrásai és területi megoszlása(2014) Nagy, János; Sinóros-Szabó, Botond; Harsányi, Gergely; Nagy, Orsolya; Harsányi, EndreTétel Szabadon hozzáférhető Abiotic stress impacts caused by weather and nutrient replenishment on the yield of maize (Zea mays L)(2017) Széles, Adrienn; Ragán, Péter; Nagy, JánosTétel Korlátozottan hozzáférhető Adatbázis-alapú alkalmazás fejlesztése Delphiben(2007-01-19T14:54:05Z) Nagy, János; Bajalinov, Erik; DE--TEK--Informatikai KarSzakdolgozatom elkészítése során egy videó és DVD kölcsönz számára nyilvntartó programot fejlesztettem, mely egy kisebb kölcsönz igényeit kielégítené, tárolja a filmek,az emberek adatait, a kölcsönzéseket, nyomtat. Nemcsak az volt a cél, hogy a szakdolgozatot elkészítsem, hanem egy olyan alkalmazás fejlesztése is, mely referenciául szolgálhat, ha valaki egy egyedi program elkészítésével szeretne megbízni. A program könnyen átalakítható, továbbfejleszthető az igényeknek megfelelően.Tétel Szabadon hozzáférhető Agricultural land use and food safety(2014-07-24) Nagy, JánosThe world’s food production needs to be doubled in order to cover the need of the population by 2050 even if it exceeds 9 billion. The output of agriculture is expected to increase by 1.7% every year until 2020 (OECD, FAO 2011) which is a major decrease in comparison with the average 2.6% increase of the previous decade. At the same time, the meat, dairy, sugar and vegetable oil consumption is likely to increase by 2020 to a higher extent than so far. Due to the increasing food prices, the amount of starving people will increase and food consumption will decrease – especially in developing countries – as people will be able to buy less and only cheaper food products. Also, obesity may become a more severe problem and the inequality of the population’s health status could increase. One of the most important elements of adapting to global climate change is food safety; therefore, it is especially important to breed new biological bases and to introduce production systems which contribute to adapting to changed circumstances.