Szerző szerinti böngészés "Nagy, Péter Csaba"
Megjelenítve 1 - 1 (Összesen 1)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A zeller tartósító és antimikrobiális hatásaNagy, Péter Csaba; Kincses, Sándorné; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarDolgozatomban megvizsgáltam, mennyire bizonyul jó tartósítószernek a zeller. Kísérleteim alatt mind otthoni, mind laboratóriumi körülmények között is elvégeztem. A zellerben az antimikrobiális anyagok, amelyek a tartósítást elősegítik az illóolajok. Az otthoni kísérletem során a paradicsomlevet zeller gumójával tartósítottam. A kísérletem második részében a zeller illóolajának hatását vizsgáltam 2 baktériumra és 1 gombafajra. A Staphylococcus aureus baktériumot sikeresen semlegesítette a zeller, a Saccharomyces cerevisiae gombának pedig a szaporodását gátolta. A mikroba amit vizsgáltam, az E. coli volt, erre semmilyen formában nem hatott a zeller, mivel semleges ph-n végeztem a kísérleteket, így az E.coli ellenállt az illóolaj hatásainak.