Szerző szerinti böngészés "Nagy, Regina Edit"
Megjelenítve 1 - 1 (Összesen 1)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Kereskedelmi és humán élesztőizolátumok rokonságának bizonyítása a HMX1 és NUP116 gének szekvenciatipizálása segítségévelNagy, Regina Edit; Pfliegler, Valter Péter; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetJelenleg az élesztőgombák csaknem 1500 faját ismeri a tudomány az Ascomycota (aszkuszos gombák) és a Basidiomycota (bazídiumos gombák) törzsekben. Az Ascomycota törzsön belül a valódi vagy bimbózó élesztők a Saccharomycetes osztályba, a Saccharomycetales rendbe tartoznak. A rend névadó faja az emberi történelem során ősidők óta használt Saccharomyces cerevisiae, melynek ipari valamint gazdasági jelentősége kiemelkedő. Szerepe évezredek óta a fermentációs úton előállított alkoholgyártásban (sör-, boripar), a sütőiparban (kenyérkészítés) meghatározó. Aromaként és élesztőkivonatként is alkalmazza az élelmiszeripar, továbbá az egészségügyben terápiás célokra, probiotikumként illetve bioterapeutikumként is felhasználják. Fontos modellszervezetként szolgál az alapkutatásokban, hiszen ez az egyik leginkább kutatott és legismertebb faj az eukarióta sejtbiológiában.