Szerző szerinti böngészés "Nagy , Orsolya Bernadett"
Megjelenítve 1 - 1 (Összesen 1)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető A mangalica sertéshús előállítás és fogyasztás statisztikai vizsgálataNagy , Orsolya Bernadett; Balogh, Péter; Nagy, Orsolya Bernadett; Ihrig Károly gazdálkodás- és szervezéstudományok doktori iskolaA fogyasztói magatartásra az elmúlt időszakban a tudatosság növekedése jellemző. Igaz ez az egészségre, a táplálkozásra, az élelmiszerfogyasztásra egyaránt. A táplálkozási szokások változása közvetlen hatással van az élelmiszertermelő gazdaságokra, azok folyamataira és jövőjére. Dolgozatomban a mangalica ágazat vizsgálatát tűztem ki célul, a mangalica előállítás és fogyasztás statisztikai vizsgálatát végeztem el. Célkitűzésem volt, hogy felmérjem van-e valós igény a mangalica és az abból készült termékek iránt a jövőben a vásárlásokért, beszerzésekért felelős fogyasztók, azaz a mai fiatalok körében, illetve hogyan vélekednek a sertésből, azon belül is a mangalica sertésből készült termékekről. Ezt követően az állomány kihalását veszélyeztető, afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezésre vonatkozó termelői preferenciákat elemeztem, különböző telepi jellemzők alapján, a vírus elleni védekezéssel összefüggésben. Consumer behaviour has recently become more aware. This is true for health, nutrition and food consumption, as well. Changes in dietary habits have a direct impact on food production, its processes and its future. In my thesis, I aimed to study the mangalica sector, I carried out a statistical analysis of mangalica production and consumption. My objective was to assess whether there is a real demand for mangalica and its products among the future consumers, i.e. young people today, and what their perception of pork, including mangalica, is. I then analysed producer preferences for control of african swine fever, which threatens the extinction of the herd, in relation to control of the virus, based on different farm characteristics.