Szerző szerinti böngészés "Süli, Ágnes"
Megjelenítve 1 - 11 (Összesen 11)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető A lenmag etetés hatása a tej zsírsavösszetételére(2013) Süli, Ágnes; Béri, Béla; Csapó, János; Vargáné Visi, ÉvaTétel Szabadon hozzáférhető Analysis of the fatty acid pattern of milk from current and rare cattle breeds(2011) Béri, Béla; Vargáné Visi, Éva; Lóki, Katalin; Csapóné Kiss, Zsuzsanna; Süli, Ágnes; Salamon, Rozália Veronika; Csapó, JánosTétel Szabadon hozzáférhető Az olajos magvak felhasználásának lehetősége a tejelő tehenek takarmányozásában(2014) Süli, Ágnes; Béri, Béla; Csapó, János; Vargáné Visi, Éva; Borbélyné Varga, MáriaTétel Szabadon hozzáférhető Colostrum and milk of current and rare cattle breeds: protein content and amino acid composition(2011) Csapó, János; Lóki, Katalin; Béri, Béla; Süli, Ágnes; Vargáné Visi, Éva; Albert, Csilla; Csapóné Kiss, ZsuzsannaTétel Szabadon hozzáférhető Colostrum and milk of different cattle breeds as amino acid source(2012) Csapó, János; Béri, Béla; Süli, Ágnes; Vargáné Visi, ÉvaTétel Szabadon hozzáférhető Colostrum of current and rare cattle breeds: fatty acid pattern(2011) Vargáné Visi, Éva; Süli, Ágnes; Béri, Béla; Csapóné Kiss, Zsuzsanna; Lóki, Katalin; Salamon, Rozália Veronika; Csapó, JánosTétel Szabadon hozzáférhető Effect of feeding linseed on the fatty acid composition of milk(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Süli, Ágnes; Béri, Béla; Csapó, János; Vargáné Visi, ÉvaTétel Szabadon hozzáférhető Funkcionális élelmiszer-előállítás lehetősége szarvasmarhával(2009) Süli, Ágnes; Béri, BélaTétel Szabadon hozzáférhető Oilseeds as a perspective in the nutrition on dairy farm(2017) Süli, Ágnes; Béri, Béla; Csapó, János; Berecz, ElizabetTétel Szabadon hozzáférhető Possibility of oil seeds in feeding dairy cows(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Süli, Ágnes; Béri, Béla; Csapó, János; Vargáné Visi, ÉvaTétel Szabadon hozzáférhető A tejzsír zsírsav-összetételének megváltoztatása takarmányozási módszerekkelSüli, Ágnes; Béri, Béla; Csapó, János; Állattenyésztési tudományok doktori iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi IntézetA tejtermelő szarvasmarha ágazat célja a minőségi tej- és tejtermék előállítás. A monodietikus takarmányozás egyik következményeként azonban a tejelő tehenek tejzsírjának zsírsav-összetétele kedvezőtlenül alakulhat. A rendelkezésre álló irodalmi adatokra alapozva a tejelő tehenek takarmányadagjában alkalmazott különböző zsírforrások- és készítmények (full fat magvak) hatást gyakorolhatnak a tejzsír zsírsav-összetételére. Igyekeztünk tehát feltárni, hogy intenzív tejhasznosítású szarvasmarha telepeken milyen eredmények érhetők el a tejzsír zsírsav-összetételének módosításában nagy n-3 zsírsav tartalommal rendelkező olajos magvak (full fat lenmag és full fat repcemag), valamint a lenmag olajgyártási melléktermékének (hidegen sajtolt lenmag) etetésével. Vizsgálataink több intenzív tejhasznosítású szarvasmarha telepen folytak. A három telepet az „A”, „B” és „C” jelöléssel különböztettem meg. A kísérleti szempontokat és a nagyüzemi termelés adta lehetőségeket mérlegelve a rendelkezésre álló és lehetséges takarmány-kiegészítőként funkcionáló anyagok közül a nagy n-3 telítetlen zsírsavtartalommal rendelkező full fat lenmagot, továbbá annak ipari feldolgozásából származó hidegen sajtolt lenmagot, valamint a full fat repcemagot választottuk. A hidegen sajtolt lenmag takarmány-kiegészítés hatására a többszörösen telítetetlen zsírsavak közül az A és B telepnél egyaránt tapasztaltuk a konjugált linolsav- és az α-linolénsav arányának növekedését az etetés után. A többszörösen telítetlen zsírsavak elemzésekor a full fat olajos magvak takarmány-kiegészítés etetését követően a konjugált linolsav, az α-linolénsav, az eikozadiénsav és a dokozapentaénsav arányában volt igazolható a növekedés, az A telep eredményei alapján. Az emelt és a normál dózisban alkalmazott full fat lenmag takarmány-kiegészítés a tejzsír többszörösen telítetlen zsírsavai közül az α-linolénsav, az eikozapentaténsav és a dokozapentaénsav arányban idézet elő növekedést mind az A, mind a B telepen. További pozitív változást az A telep eredményei a konjugált linolsav és a γ-linolénsav koncentrációban igazoltak. Összeségében elmondható, hogy a Magyarországon iparszerű tartásban termelő, intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozási gyakorlatában perspektivikus lehet a full fat lenmag vagy annak feldolgozásából származó hidegen sajtolt lenmag alkalmazása a tejzsír zsírsav-összetételének módosítása céljából. A megfelelő mennyiség meghatározása mellett nem befolyásolják a tejmennyiség és a tej összetételét hátrányosan, amely fontos szempont a hazai termelésben. Alkalmazásukkal előnyösen alakítható a tejzsír telített, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavainak az aránya, amely az alapját képezheti további termékek fejlesztésének.