Mutációs- és heterózis nemesítés alkalmazásával előállított silókukorica és cukorcirok genotípusok értékmérő jellegeinek vizsgálata

Absztrakt

A munkámban célul tűztem ki a brown midrib és az izogén kukoricák összehasonlítását valamint a hagyományos kukoricák és a silócirkok részletes vizsgálatát. A vizsgálatokat Debrecenben és Kabán kisparcellás kísérletben végeztem 2005-2010 között. A morfológiai és a fenometriai tulajdonságok mellett mértem az emészthetőségi paramétereket és az etanol-kihozatalt. Vizsgáltam a genotípusok hatását a minőségi tulajdonságokra, a közöttük lévő összefüggéseket és a heterózis mértékét a szülőkhöz viszonyítva. A szemescirok-alapanyagok genetikai diverzitásának növelését gyors neutron kezeléssel végeztem. Agronómiailag hasznos egyedeket a 10 és a 7,5 Gy dózissal kezelt állományban találtam.

The aim of my work was to compare brown midrib and isogenic maize lines detailed examination of traditional mize and silage sorghum lines. My small plot experiments were carried out in Debrecen and Kaba 2005 and 2010. In addition to morphological and phenometric traits the digestibility characteristics and bioethanol yield were measured. The effect of the genotypes on the quality traits, the correlations and the level of heterosis compared to the parental lines were determined. Fast neutron treatment was employed aiming the genetic diversity increase of the grain seed base materials. Ihave found agronomically important individuals within the stocks irradiated by 10 and 7,5 Gy.

Leírás
Kulcsszavak
brown midrib kukorica, brown midrib maize, cukorcirok, sugar sorghum, detergensrost-analízis, detergent fibre analysis, gyorsneutron kezelés, fast neutron-treatment
Forrás