A hazai kajszitermesztés helyzete és fejlődési tendenciái
Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
A gönci magyar kajszi az EU által is elismert, oltalom alatt álló eredet és földrajzi megjelölés. A pálinka pedig ?hungarikum", és eredetvédett termék, szintén az EU által elismerve. A gönci térség barackja és pálinkája így kettős minőségben kínál gazdasági-társadalmi előnyöket az érintett településeknek. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen ítélni, alapos vizsgálat tárgyává kell tenni a kajszibarack termesztés helyzetét. A dolgozat ezt globális, európai és hazai viszonylatban teszi meg. A hazai vizsgálat szempontjai széleskörűek, abban minden lényeges kérdés megvilágításra kerül.A gönci térség szempontjából a releváns megállapítások: a Gönc által is képviselt Észak-Magyarországi régióban a legnagyobb a kajszi terület, a hazai fajta struktúrában meghatározóak a ?gönci", illetve az itt is jelentős aránnyal termesztett fajták, a térség kötődése a kajszi termesztéshez azzal kecsegtetnek, hogy a kettős védelem kínálta lehetőséggel élni tud a mikro-térség