Természetes eredetű anyagok toxicitásának és kardiovaszkuláris hatásainak vizsgálata

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Magyarország és a világ rossz egészségügyi statisztikai adatai, kellő okot szolgáltatnak az emberiségnek egészségük megóvására. Világszerte vezető halálokot képviselnek a kardiovaszkuláris megbetegedések, melyeknek egyik fő kockázati tényezője az elhízás. Ezen megbetegedésekben a szervezet folyamatosan fokozott oxidatív stressznek van kitéve. A már fennálló betegségek gyógyszeres kezelésén túlmenően napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a prevencióra, valamint a terápiák kiegészítésére. Ennek megvalósításában főképp természetes eredetű hatóanyagok játszanak szerepet táplálékkiegészítők formájában. Kutatásaink irányultsága ezen hatóanyagok körére terjedt ki. Kutatócsoportunk meggymagbél toxicitásának vizsgálata során egér modellben nem talált káros hatásokra utaló jeleket a máj szövetében. A vese szövetében csak a legmagasabb alkalmazott dózis esetén figyeltünk meg gyulladásra utaló jeleket. Szintén nem tapasztaltunk semmilyen változást a vizsgált vér-biomarkerek szintjében a kezelések hatására. A mag olajtartalmát tengerimalacok bőrén tesztelve fotoprotektívnek bizonyult. Béta-karotinnal végzett kísérleteinkben patkány modellt alkalmazva alacsony dózisban kardioprotekciót tapasztaltunk, négy hetes előkezelést követően. A protekció a posztiszkémiás szívparaméterek javulásában, a csökkent mértékű infarktusos területben, az emelkedett szöveti antioxidáns kapacitásban, valamint a H9c2 sejtek életképességének növekedésében nyilvánul meg. Megjegyzendő, hogy a tapasztalt protektív hatások a magas dózis esetén eltűntek az emelkedett HO-1 szint ellenére. Eredményeink mindkét természetes eredetű anyag esetében hozzájárulhatnak azok terápiás prevencióra történő alkalmazásában amenyiben későbbi kísérletek is ezt megerősítik, valamint a velük kapcsolatos tudományos ismereteink bővítéséhez. The devastating health statistics of Hungary and the World are sufficient reason to humans to change their lifestyle. Cardiovascular diseases are leading cause of death worldwide and one of the main risk factor is obesity. In these conditions the body suffers from continuously elevated oxidative stress. Nowadays, besides to the medical treatment of an existing disease, there is a growing demand for prevention and supplementary therapy. Substances with natural origin are able to fulfill the requirements due to their favorable toxicological and side effect profile. In our experiments we studied the toxicological profile of sour cherry seed kernel in a mouse model. No sign of liver and kidney toxicity were found during the experiments. Moreover, we examined the photo protective properties of creams containing sour cherry seed kernel oil in different concentration in a guinea pig model. Our results demonstrated that sour cherry seed kernel oil did not show any allergic or toxic effect on the skin and possess photo protective effect. In further experiments we investigated the effect of low versus high dose beta-carotene treatment using rat model. The low-dose pretreatment resulted in cardioprotection evidenced by recovery of postischemic heart functions, decreased infarct size, not significantly but increased HO-1 enzyme expression and elevated tissue antioxidant capacity. In case of high dose treated animals we failed to observe any protection on the heart challanged by ischemia/reperfusion. Outcomes of our research may contribute to use in prevention both materials with natural origin, as well as to extend the scientific knowledge related to them.

Leírás
Kulcsszavak
Iszkémia/reperfúzió, Ischemia/reperfusion, Izolált dolgozó szív, Isolated working heart, Meggymag kivonat, Sour cherry seed extract, Béta-karotin, Beta-carotene, Infarktusos terület, Infarct size, Antioxidáns/Prooxidáns, Antioxidant/prooxidant
Forrás