Facilities for Using the Mare’s Milk in Human Nutrition – A Review

Fájlok
Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
DE GTK
Absztrakt
Leírás
Based on the results of the research work and the data of the scientific literature, the authors compare the composition of the mother’s milk, mare’s milk and cow’s milk, and indicate the favourable use of mare’s milk in the nutrition of infants, small children, adults and elderly people in their publication. During this they determine that the fat content and the fatty acid composition of the mother’s milk and mare’s milk, especially the essential linoleic and semiessential linolenic acid content of the milk fat, show a good correspondence, and both differ a lot from the composition of cow’s milk, which is rich in short chain and saturated fatty acids. Considering protein content, protein fractions and amino acid composition of the milk protein, there is a good conformity between the mother’s milk and mare’s milk, although the whey protein content of the mother’s milk is higher, while the casein content is lower than that of mare’s milk. The main protein fraction of the cow’s milk is the casein, therefore its biological value, calculated from the amino acid composition of the protein, is essentially lower, than that of mother’s milk and mare’s milk protein. They draw the attention to the high NPN content of the mother’s milk, and for the significance of its free amino acids, peptides and amino acid derivatives (taurine). They emphasize, that those who are allergic for cow’s milk protein can consume the mare’s milk easily, and due to the great similarity, the nutrition of the infants, if it is necessary, is more simple with mare’s milk than cow’s milk. The lactose content of both the mother’s milk and the mare’s milk is higher than cow’s milk, which, in the case of cow’s milk based feeding, one has to be aware of. There is also a great similarity considering the mineral composition of the mother’s milk and mare’s milk, and both contain essentially less micro- and macro-elements, than cow’s milk. At the end of the publication they analyse the possible role of the mare’s milk in the nutrition of people of different ages, and review the possibilities of such products made from mare’s milk, like condensed milk, milk powder and kumis, in human nutrition.
A szerzők saját vizsgálataik eredményeire és a szakirodalomban található adatokra támaszkodva közleményükben összehasonlítják az anyatej, a kancatej és a tehéntej összetételét és rámutatnak a kancatej előnyös felhasználási lehetőségeire a csecsemők, a gyermekek, a felnőttek és az idősek táplálkozásában. Ennek során megállapítják, hogy az anya- és kancatej zsírtartalma és zsírsavösszetétele, különösen az esszenciális linolsavat és a féligesszenciális linolénsavat tekintve jó egyezést mutat, és mindkettő lényegesen különbözik a tehéntejétől, mely rövid szénláncú és telített zsírsavakban gazdag. A fehérjetartalmat, a fehérjefrakciókat és a fehérje aminosav-összetételét tekintve is jó az egyezés az anyatej és a kancatej között, bár az anyatej több savófehérjét és kevesebb kazeint tartalmaz, mint a kanca teje. A tehéntej fő fehérje komponensét a kazein jelenti, ezért a tehéntej- fehérje aminosav-összetételből számolt biológiai értéke lényegesen alacsonyabb, mint az anya- és kancatejé. Felhívják a figyelmet az anyatej nagy NPN tartalmára, és az abban lévő szabad aminosavak, peptidek és aminosavszármazékok (taurin) jelentőségére. Hangsúlyozzák, hogy a tehéntejfehérjére allergiások a kancatejet bátran fogyaszthatják, és a nagy hasonlóság miatt a csecsemő táplálása is egyszerűbb – szükség esetén – kancatejjel, mint tehéntejjel. Mind az anyatej, mind a kancatej laktóztartalma nagyobb, mint a tehéntejé, amire inkább tehéntej-alapú csecsemőtáplálásnál feltétlenül figyelemmel kell lenni. Az ásványianyag-tartalmat tekintve is nagy a hasonlóság az anyatej és a kancatej között, és mindkettő lényegesen kevesebb makro- és mikroelemet tartalmaz, mint a tehéntej. A közlemény végén elemzik a kancatej lehetséges szerepét különböző korú emberek táplálásában, és ismertetik a kancatejből készült termékek, sűrített tej, tejpor, kumisz humán táplálékként történő felhasználásának lehetőségeit.
Kulcsszavak
kancatej, humán táplálkozás, mare's milk, human nutrition
Forrás
Gyűjtemények