THE ROLE OF DANCE AND MOVEMENT THERAPIES IN STRESS MANAGEMENT

Fájlok
Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
University of Debrecen, Institute of Sport Sciences, 4032. Debrecen, Egyetem tér 1., HUNGARY
Absztrakt
Leírás
A popular research topic these days is the relationship between health and physical activity. Countless health maintenance programs help an individual to achieve the benefits provided by physical activity. Numerous articles describe the benefits the physical activity. Still, the effect of dance and movement therapies on stress management for children, young adults, middle-aged, and elderly are less likely investigated. We used English and Hungarian studies to analyze the relationship between stress, dance, and movement therapies for the systematic review. We used PubMed, Google Scholar, Cochrane Library, ScienceDirect, and Research Gate databases. One of the major problems today is the stress of everyday life. Untreated pressure may be destructive to health. Thus, it is reported that incorporating dance as physical activity may trigger positive changes in the field of regaining the state of equilibrium (homeostasis). Related studies demonstrated that dance programs (either alone, in pairs, or groups) might help manage stress and the processing of stress responses. Conclusions: Physical activity may effectively help in the management and processing of stress. While dancing, the individual may step out of one’s comfort zone, activating many coordination abilities and cognitive functions. Taking advantage of the positive effects of movement and music. Dancing may positively affect anxiety, depression, and isolation disorders. After all, dance may bring about many positive changes in the body and the brain. The individual may feel happier and balanced. The overall quality of life significantly improves. 
Napjainkban kedvelt kutatási téma az egészség és a fizikai aktivitás kapcsolata. Számtalan egészség megőrzési program segít elérni az egyén számára a fizikai aktivitás adta gyakorlási lehetőséget. Számos cikk írja le a fizikai aktivitás, ám valamivel kevesebb a tánc- és mozgásterápiák pozitív hatását a stressz kezeléssel kapcsolatban mind a gyermekek, fiatal felnőttek, középkorúak, illetve idősek, azon belül nők és férfiak számára egyaránt. Az analízishez angol és magyar nyelvű vizsgálatok, szisztematikus tanulmányok áttekintését alkalmaztuk a stressz, a tánc- és mozgásterápiák kapcsolatának elemzésére a PubMed, a Google Scholar, a Cochrane Library, a ScienceDirect és a Reserch Gate adatbázisokból. Napjaink egyik legnagyobb problémája a hétköznapokban megjelenő stressz annak kezeletlensége és egészségkárosító tulajdonságai. Így számos szakirodalomban számolnak be arról, hogy a tánc, mint fizikai aktivitás művelésével pozitív változás érhető el az egyensúlyi állapotból (homeosztázis) történő kibillenés és az arra történő reakció területén. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a táncos mozgásprogramok (akár egyedül, párban, vagy csoportban) kisebb vagy nagyobb részt segítik a stressz kezelést és stresszre megjelenő reakciók feldolgozását. Bizonyított, hogy a fizikai aktivitás hatására a stressz megjelenése és feldolgozása könnyebben kezelhető lesz. A tánc által az egyén kibillen a komfortzónájából számos koordinációs képességét és kognitív funkcióját aktivizálva, így kihasználva a mozgás és a zene adta pozitív következményeket, hatással lehet például a szorongás, a depresszió, az elszigetelődéssel járó megbetegedések kezelésében. Hiszen a tánc által rengeteg változás zajlik le mind a testben, mind az agyban, ezáltal boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezheti magát az egyén, így életminősége, még ha csak a eleinte a mozgás időtartama alatt is, de pozitívan alakul.
Kulcsszavak
stressz, fizikai aktivitás, tánc, tánc terápia, zene terápia, stress, physical activity, dance, dance therapy, music therapy
Forrás
Hivatkozás