Jelszókezelő és fájlmegosztó webalkalmazás

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Web platformon készített, React-et, Laravel-t és MongoDB-t használó jelszókezelő és fájlmegosztó alkalmazás. Az alkalmazás SPA-ként készült, a kliens és szerver között REST API kommunikáció történik.

A jelszókezelő része az alkalmazásnak lehetővé teszi a regisztrált felhasználóknak jelszavak és jelszavakhoz kapcsolódó egyéb adatok tárolását különböző virtuális széfekben. A széfeket a felhasználó hozhatja létre és nevezheti el. A széfek bejegyzései tartalmazhatnak különféle további adatokat, amelyeket a felhasználó maga adhat hozzá és rendezheti. Minden széf bejegyzés úgy van tárolva az adatbázisban, hogy azt csak és kizárólag a tulajdonos felhasználó bejelentkezése után tudja az alkalmazás a kliens oldalon visszafejteni, ezáltal ha illetéktelen kezébe kerül az adat, nem tudja visszafejteni. A titkosítás és visszafejtés a kliens oldalon történik. A szerver-kliens kommunikáció során a klienst nem hagyja el érzékeny adat, minden már előre titkosítva kerül elküldésre a szerver felé.

A fájlmegosztó része az alkalmazásnak pedig arra szolgál, hogy a felhasználók feltölthetnek fájlokat, létrehozhatnak mappákat, a fájlokat mappákba sorolhatják. A fájlok biztonságáról hasonló megoldás gondoskodik, mint a jelszavakéról, azaz a fájlok csak a bejelentkezett tulajdonos felhasználó számára érhetőek el, más azokat letölteni nem tudja.

Az érzékeny adatok titkosításáról egyedi algoritmus gondoskodik. Ez az algoritmus csak akkor tud visszafejteni, ha a tulajdonos felhasználó a megfelelő bejelentkezési adatokat meg tudja adni. Ellenkező esetben az algoritmus nem fejt vissza, és azt sem jelzi, hogy melyik a hibás kapott adat. Ebből kifolyólag a feltörése az adatoknak közel lehetetlen.

Leírás
Kulcsszavak
web, javascript, php, mongodb, react, laravel, crypto
Forrás